Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Το Τσέρνομπιλ «σκοτώνει» ακόμα


Η ακτινοβολία του Τσερνομπίλ προκαλεί ακόμα μείωση του αριθμού των ζωντανών οργανισμών.
Δύο δεκαετίες μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, η ακτινοβολία που τότε διέρρευσε στο περιβάλλον, συνεχίζει να προκαλεί μείωση στον αριθμό των εντόμων, αραχνών και άλλων έμβιων οργανισμών στην γύρω περιοχή, όπως διαπίστωσε μια νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με το BBC.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο βιολογικό περιοδικό «Biology Letters», της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας, έγινε από τον καθηγητή Τίμοθι Μουσό του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα των ΗΠΑ και τον δρα Άντερς Μόλερ του πανεπιστημίου Paris-Sud. Είχε προηγηθεί έρευνα των ίδιων επιστημόνων, που είχε διαπιστώσει ότι στην περιοχή πέριξ του Τσέρνομπιλ παρατηρείται μείωση του αριθμού των πουλιών μέχρι σήμερα.
Η νέα μελέτη διαπίστωσε ισχυρές ενδείξεις για μείωση, λόγω της μόλυνσης από την ακτινοβολία, στον αριθμό των μελισσών, πεταλούδων, ακριδών, αραχνών κ.α. Η έρευνα, που διαρκεί εδώ και μια δεκαετία, επικεντρώθηκε στη ζώνη ασφαλείας που εκκενώθηκε μετά την έκρηξη και μέχρι σήμερα ουσιαστικά παραμένει ακατατοίκητη από ανθρώπους.
Ορισμένοι άλλοι ερευνητές έχουν πάντως αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ανθρωπίνων δραστηριοτήτων έχει ωφελήσει τους άλλους έμβιους οργανισμούς, που έχουν σταδιακά πολλαπλασιαστεί.
Ο δρ. Σεργκέι Γκάστσακ, του Κέντρου Τσερνομπίλ στην Ουκρανία, απέρριψε τη βασιμότητα της νέας έρευνας, λέγοντας ότι η δική του ερευνητική ομάδα, μελετώντας την ίδια χρονική περίοδο την κατάσταση, κατέληξε σε αντίθετα συμπεράσματα, διαπιστώνοντας ότι «η άγρια ζωή αφθονεί στην περιοχή».
Όπως ανέφερε, «όλη η άγρια ζωή εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε υπό την επίδραση της ακτινοβολίας, συνεπώς εξελίχτηκαν σε αυτούς τους οργανισμούς μηχανισμοί αντίστασης και ανάκαμψης, ώστε να επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες. Μετά το ατύχημα, η επίπτωση της ακτινοβολίας ξεπέρασε τις ικανότητες των οργανισμών, αλλά μετά από δέκα χρόνια η ακτινοβολία υποχώρησε κατά 100 έως 1.000 φορές».
Ο καθηγητής Μουσό ανταπάντησε ότι «η τελική ετυμηγορία εκκρεμεί αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των μεταλλαξιογόνων μολυντικών ουσιών στο περιβάλλον».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: