Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Αόρατα πλαστικά πνίγουν τις ακτές


Πολύ σοβαρή η προειδοποίηση απο φίλους, σοβαρούς και συστηματικούς ερευνητές, σε σχετικό άρθρο του Έθνους:

Πρόσφατες έρευνες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας «Αρχιπέλαγος» εντοπίζουν στις ελληνικές ακτές μικροσκοπικές ίνες πλαστικών σκουπιδιών, οι οποίες μπορεί να διασπώνται και να γίνονται αόρατες στο ανθρώπινο μάτι, δεν παύουν όμως να ρυπαίνουν αέναα τις θάλασσες και τις παραλίες.
Τα μικροπλαστικά, οι ρύποι που έχουν σχετικά πρόσφατα εισαχθεί στην παγκόσμια βιβλιογραφία, θεωρούνται αυξανόμενη απειλή για τα οικοσυστήματα αλλά και τον άνθρωπο, καθώς πιστεύεται πως καταλήγουν στον σωματικό ιστό μας μέσω της τροφικής αλυσίδας.
«Η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι τα πλαστικά αργούν να θρυμματιστούν, γι' αυτό και η συλλογή τους από τις παραλίες γίνεται... επετειακά, λίγο πριν από την τουριστική περίοδο.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι τύποι πλαστικού, βοηθούμενοι από την ηλιακή ακτινοβολία και το αλάτι, θρυμματίζονται μέσα σε διάστημα μηνών ή ακόμα και μερικών εβδομάδων», υπογραμμίζει η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου, ερευνήτρια του Ινστιτούτου, συμπληρώνοντας: «Τα πλαστικά θρυμματίζονται σε πολυάριθμα μικροσκοπικά κομμάτια, που καταλήγουν να πλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας και να συσσωρεύονται σε παραλιακά ιζήματα. Η διασπορά τους είναι τόσο μεγάλη που θεωρείται πλέον ότι όλα τα ψάρια, ή όλοι οι οργανισμοί που τρέφονται με ψάρια, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, περιέχουν σε κάποιο βαθμό μικροπλαστικές ίνες στον σωματικό ιστό τους». Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: