Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Μια απάντηση που ακόμη περιμένουμε από το νομαρχιακό συμβούλιο


Εδώ και ένα χρόνο, απέκτησαν άδεια λειτουργίας 2 νέα μεταλλεία βωξίτη, σε απόσταση αναπνοής από την Αρβανίτσα, της εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΑΙ ΕΛΙΚΩΝΟΣ – Γ. Λ. ΜΠΑΡΛΟΣ Α.Β.Ε.Μ.Ε”, που ανήκει, πλέον, στην “S & B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.”, του ομίλου Κυριακόπουλου. Η πρώτη εγκατάσταση βρίσκεται στη θέση “Άνω Φούσκες” (στα όρια της κοινότητας Κυριακίου) και η άλλη εγκατάσταση στις θέσεις “Όμορφη Λάκκα και Καφενέζα” (η πρώτη στα όρια της κοινότητας Κυριακίου και η δεύτερη στα όρια του δήμου Κορώνειας, Δ.Δ. Αγίας Άννας). Πώς, όμως, φτάσαμε ως εδώ:

· Στις παραπάνω περιοχές έχει παραχωρηθεί, με βασιλικό διάταγμα του 1959 (που τροποποίησε παλιότερο διάταγμα του 1929), δικαίωμα μεταλλειοκτησίας στο Γ. Λ. Μπάρλο.
· Η εταιρεία υπέβαλλε αίτηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, στις 26/4/2006, και αίτηση έγκρισης τεχνικής μελέτης, στις 12/4/2007.
· Τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2007, το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας δίνει αρνητική γνωμοδότηση και το κοινοτικό συμβούλιο Κυριακίου θετική.
· Στις 28/2/2007, το νομαρχιακό συμβούλιο (σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου) δίνει αρνητική γνωμοδότηση για την εγκατάσταση στη θέση “Όμορφη Λάκκα - Καφενέζα” και στις 28/3/2007 θετική γνωμοδότηση για τη θέση “Άνω Φούσκες”.
· Το έγγραφο, όμως, που αποστέλλει το νομαρχιακό συμβούλιο στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αναφέρει ότι δίνει θετική γνωμοδότηση και για τις δύο εγκαταστάσεις.
· Στις 19/12/2007, το ΥΠΕΧΩΔΕ εκδίδει τις αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, και για τις δύο εγκαταστάσεις, κάνοντας μνεία θετικής γνωμοδότησης του νομαρχιακού συμβουλίου, και τις κοινοποιεί στο νομαρχιακό συμβούλιο.
· Στις 7/3/2008, το υπουργείο ανάπτυξης εκδίδει απόφαση έγκρισης της τεχνικής μελέτης.
· Στις 6/5/2008, η διεύθυνση δασών Ν. Βοιωτίας παρέχει έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση και στις 8/5/2008, το δασαρχείο Λιβαδειάς υπογράφει το πρωτόκολλο εγκατάστασης της εταιρείας.

Έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος και ανοίγει ο δρόμος για την κανονική λειτουργία των μεταλλείων.

Όταν οι επιτροπές των κατοίκων (Μάϊος 2008), βλέποντας να προχωρούν οι εργασίες στην επίμαχη περιοχή, ανακινούν το θέμα και αναζητούν τις αδειοδοτήσεις, έρχεται στο φως το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, αλλά και η διαστρέβλωση της απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου, για τη μία εγκατάσταση. Αρχικά, οι υπηρεσίες του Ν.Σ. αποδίδουν το γεγονός σε λάθος του ΥΠΕΧΩΔΕ, για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια ότι το ίδιο το Ν.Σ. απέστειλε παραποιημένη την απόφασή του. Τότε, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αποστέλλει έγγραφο επανόρθωσης στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Έχουμε διατυπώσει, από τον Ιούλιο του 2008, τα παρακάτω ερωτήματα:

· Ποια η σκοπιμότητα (αν υπάρχει) της παραποίησης της απόφασης του Ν.Σ. και ποια η αντίδραση του Ν.Σ. στο γεγονός αυτό;
· Από την περίοδο των γνωμοδοτήσεων (αρχές 2007), μέχρι και την εποχή των εγκρίσεων (Δεκέμβρης 2007 – Μάρτιος 2008), ασχολήθηκε κανείς από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ή το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας με την υποστήριξη των αρνητικών γνωμοδοτήσεων που έδωσαν; Μήπως θεωρούν ότι με την έκδοση τυπικών αρνητικών γνωμοδοτήσεων, εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και απεκδύονται των ευθυνών τους;
· Ακόμη και όταν εκδίδονται οι εγκρίσεις, γιατί δεν ενημερώνουν την τοπική κοινωνία, γιατί δεν την κινητοποιούν και γιατί αφήνουν να παρέλθουν οι προθεσμίες για την άσκηση ένδικων μέσων;
· Ασχολήθηκε κανείς, έστω και εκ των υστέρων, με την υπόθεση της διαδρομής μεταφοράς του βωξίτη; Τους φαίνεται τόσο απλό να μετατραπεί η Αρβανίτσα σε κρανίου τόπο;

Και ακόμη περιμένουμε μιαν υπεύθυνη απάντηση.

Μήπως είναι καιρός να δοθεί;

4/3/2009

Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας
Ζητάμε άμεση σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτη η τακτική είναι πάγια για νομαρχιακό συμβούλιο γι' αυτό η πίεση πρέπει να αρχίζει σε επίπεδο Δήμου ή Κοινότητας. Ακόμη όμως και η τυπική αρνητική γνωμοδότηση δημιουργεί πρόβλημα εξού και η μεθόδευση. Μιας και ο δρόμος έχει κατασκευασθεί τουλάχιστον να υπάρξει πίεση για εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων.

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Έχεις δίκιο Ανώνυμε, προσπαθούμε να προλάβουμε και να πιέσουμε για το μέλλον.