Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Πρωτοβουλία σωτηρίας του Ελικώνα

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι!
Είναι ώρα για μια μεγάλη πρωτοβουλία σωτηρίας του Ελικώνα

Μέρος της ενεργειακής φρενίτιδας, που πλήττει το νομό Βοιωτίας τα τρία τελευταία χρόνια, αποτελεί η προσπάθεια μετατροπής του Ελικώνα σε ένα απέραντο πεδίο αιολικών πάρκων, που αλλοιώνει ολοκληρωτικά τη φυσιογνωμία της περιοχής και προκαλεί ανυπολόγιστη καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων. Με επίκεντρο το Δ.Δ. Αγίας Άννας του δήμου Κορώνειας και τον κεντρικό ορεινό όγκο του Ελικώνα, ένας απίστευτος αριθμός αιολικών εγκαταστάσεων έχει αδειοδοτηθεί, ενώ αντίστοιχος αριθμός νέων αιτήσεων βρίσκεται στο θάλαμο αναμονής, για να προστεθεί στις πρώτες (η πλήρης εικόνα στον πίνακα που επισυνάπτεται).

Χωρίς καμία πρόβλεψη συγκροτημένου σχεδίου χωροθέτησης, που θα σέβεται και θα υπηρετεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, με επιθετικό τρόπο και χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, εκτυλίσσεται ένα σενάριο άναρχης υπερσυγκέντρωσης ανεμογεννητριών. Σενάριο που δεν το δικαιολογούν, καν, τα δεδομένα του αιολικού δυναμικού της περιοχής, παρά μόνο τα ιδιοτελή κερδοσκοπικά συμφέροντα των νεόκοπων επενδυτών στο χώρο της ενέργειας.

Ήδη, οι πρώτες λίγες εγκαταστάσεις λειτουργούν σαν πόλος έλξης των επόμενων και, ειδικά, των γραμμών μεταφοράς τους, πολλές εκ των οποίων προβλέπεται να είναι υψηλής τάσης, όπως έχουν από καιρό επισημάνει και οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας τους σχετικούς κινδύνους. Ειδική μνεία χρειάζεται για τη γραμμή μεταφοράς υπερυψηλής τάσης του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης, που και αυτή έχει επιλεγεί να ακολουθήσει την ορεινή διαδρομή, παράλληλα με την υφιστάμενη γραμμή υψηλής τάσης, μέσα από το δρυόδασος της Στριγανιάς. Και όχι μόνο αυτά. Η διαφαινόμενη υποβάθμιση του Ελικώνα έχει ανοίξει το δρόμο για νέες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις εξόρυξης βωξίτη, αλλά και για νέες λατομικές δραστηριότητες.

Η πλειοψηφία των τοπικών αυτοδιοικήσεων έχει βρεθεί στη μέγγενη απίστευτων πιέσεων και προσπαθειών εκμαυλισμού, με τις πιο απίθανες υποσχέσεις, από τις εταιρείες εκμετάλλευσης των αιολικών πάρκων. Κατά κανόνα, υποκύπτουν ή παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις. Το βάρος της ανάσχεσης έχει πέσει, σχεδόν, αποκλειστικά στις πρωτοβουλίες των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, από την πλευρά της, μετά από μια πρώτη περίοδο έκδοσης θετικών γνωμοδοτήσεων, έχει επιλέξει την άχαρη τακτική της απλής υιοθέτησης των θέσεων των δημοτικών συμβουλίων, δηλαδή, τακτική Πόντιου Πιλάτου. Με αποτέλεσμα να παραμένει θεατής μιας εξέλιξης με υπερτοπική σημασία, εξέλιξη την οποία, αυτή πρώτη, όφειλε να αναδείξει και να αντιμετωπίσει.

Ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη οπτική με την οποία μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει το γενικότερο πρόβλημα της ενέργειας ή το επιμέρους ζήτημα της αξιοποίησης των ΑΠΕ, θεωρούμε ότι κανείς δεν αμφισβητεί το μέγεθος και τις συνέπειες της υπερσυγκέντρωσης και του μεγέθους των αιολικών εγκαταστάσεων στον Ελικώνα. Όσο, το μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχει εξασφαλίσει οριστικές άδειες εγκατάστασης, υπάρχει ακόμα καιρός.

Καλούμε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να αναλάβει μια μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλία συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος, βάζοντας ουσιαστικούς όρους χωροθέτησης και απαιτώντας περιβαλλοντικές μελέτες που θα αποτυπώνουν τις αθροιστικές και συνεργιστικές επιπτώσεις του συνόλου των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων. Διεκδικώντας, ακόμη, και την εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οργανώνοντας και υποστηρίζοντας τις αντιδράσεις των ζωντανών τοπικών αυτοδιοικήσεων, αποθαρρύνοντας τις ενδοτικές τάσεις.

Το μήνυμα για μια τέτοια στροφή στη στάση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης μπορεί να το δώσει μια ειδική συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, για το σύνολο των περιβαλλοντικών προβλημάτων του νομού, όπως έχει προτείνει η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, εισπράττοντας την αρνητική απάντηση του κ. νομάρχη και της κ. προέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου. Είναι καιρός να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, να υπάρξει ειλικρινής αυτοκριτική και ουσιαστική διάθεση μετουσίωσης των λόγων σε έργα.
4/3/2009
Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας - Ομάδα πολιτών Κορώνειας
Πρωτοβουλία Πολιτών Λιβαδειάς – Σύλλογος Ελικωνίων Επαρχίας Λιβαδειάς
Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
Ζητάμε άμεση σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το νομαρχιακό συμβούλιο όπως και τα δημοτικά θα αντιδράσουν μόνο αν αντιδράσει ο κόσμος. Σε άλλες περιοχές που υπάρχουν μαζικές αντιδράσεις κατοίκων βλέπουν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση την υποτίμηση της αξίας της περιοχής τους. Νομίζω περισσότερα μην περιμένετε. Όπως μην περιμένετε και από το ΝΣ να πάρει πρωτοβουλία. Η συλλογή μερικών χιλιάδων υπογραφών θα έχει πιο άμεσα αποτελέσματα.

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Για να μην μπερδευόμαστε συνεχώς, δεν περιμένουμε απο το Ν.Σ. να πάρει πρωτοβουλία. ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ. Όπως απαιτούμε και απο το ΥΠΕΧΩΔΕ να κάνει ελέγχους, υποδομές κλπ
Και θα τους καταγγέλουμε όσο δεν το κάνουν.