Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου στη Θίσβη; Πόσες ακόμη ενεργειακές μονάδες αντέχει η Βοιωτία;


Όπως είχαμε σημειώσει σε προηγούμενη ανάρτηση Πεδίο μάχης ενεργειακών κολοσσών η Βοιωτία, εκτός απο όσες είναι ήδη γνωστές και νέες μονάδες σχεδιάζονται στην περιοχή μας.
Έτσι το νέο κοινοπρακτικό σχήμα ΕΛΠΕ- EDISON που ονομάστηκε Elpedison (όπως ENEL + Κοπελούζος = ΕΝΕLCO), σχεδιάζει εκτός απο την Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης και δεύτερη μονάδα. Η τοποθεσία της πιθανότατα στην Καβάλα ή στη Θίσβη.
Απο το σχετικό δημιοσίευμα του euro2day, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η ενεργειακή φρενίτιδα με την εγκατάσταση αλλεπάλληλων μονάδων πάσης φύσεως απο μεγάλους Ευρωπαικούς "Παίκτες", αφορά όχι μόνο την εγχώρια αγορά αλλά και την Ν.Α. Ευρώπη: " Η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης εκτιμάται από αρμόδια πηγή της σύμπραξης που μίλησε στο euro2day ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Η δραστηριότητα του σχήματος ΕΛΠΕ - Edison στόχος είναι να μην εξαντληθεί εντός συνόρων αλλά να επεκταθεί και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι τυπικά δεν έχουν περαιωθεί οι νομικές διαδικασίες για τη συγχώνευση ΕΝ.ΘΕΣ. και Θίσβης, ήδη οι δύο εταιρίες εργάζονται από κοινού διαθέτοντας, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από την ίδια πηγή, «ένα χαρτοφυλάκιο καλών επιλογών». "
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η επίκληση της "ενεργειακής ανεπάρκειας" της χώρας δεν είναι παρά ένα άλλοθι για να περάσουν τα ενεργειακά σχέδια (με φυσικό αέριο, ΑΠΕ αλλά επίσης και άνθρακα και πυρηνική ενέργεια) ενεργειακών κολοσσών.
Το τεράστιο ενεργειακό κέντρο που δημιουργείται γύρω απο την Αθήνα - Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Κόρινθο- με τη Βοιωτία να υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος των σχεδιαζόμενων μονάδων, θα επιφέρει ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος στις περιοχές μας και στη χώρα.
Το σύνθημα μας προσαρμόσιμο κατά περίπτωση:
Τα κέρδη θα πάνε στην Ισπανία (ή Ιταλία ή Γαλλία), οι ρύποι θα μείνουν στη Βοιωτία!
Γιατί συναινούν οι βουλευτές, ο νομάρχης μας και αρκετοί ακόμη τοπικοί παράγοντες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: