Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Παναττικό Δίκτυο: 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - δράση στο ΥΠΕΧΩΔΕ


Το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών καλεί όλους όσοι μπορούν να "δραπετεύσουν" από τις καθημερινές υποχρεώσεις να πάρουν μέρος στην παρέμβαση που θα γίνει την
Παρασκευή, 5 Ιουνίου, ώρα 12:30, έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, Λ.Αλεξάνδρας και Χαριλάου Τρικούπη
Παναττικό Δίκτυο
Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών
Συντονιστική Επιτροπή
5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:
Κάθε μέρα - Μέρα περιβάλλοντος
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1972 θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι «παγκόσμιες ημέρες» που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ για διάφορα θέματα, δεν λύνουν από μόνες τους τα προβλήματα. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το πρόβλημα του περιβάλλοντος θα είχε λυθεί εδώ και 37 χρόνια.
Η σημερινή ημέρα προσφέρεται για έναν απολογισμό, τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι κυβερνήσεις, η Αυτοδιοίκηση, αλλά και εμείς οι πολίτες στο μέτρο που μας αναλογεί, για να προστατέψουν το περιβάλλον. Και ο απολογισμός, δυστυχώς για τη χώρα μας, είναι και για φέτος δυσμενής για το περιβάλλον. Αναφέρουμε μόνο ορισμένα βασικά στοιχεία , από αυτά που έχουμε συγκεντρώσει από τους ενεργούς πολίτες και τα κινήματα πόλης που συντονίζουν τους αγώνες μέσω του ΠΔΚΠ:
1. Οι ορεινοί όγκοι της Αττικής δεν προστατεύονται, αντίθετα α) με τις διανοίξεις περιφερειακών Λεωφόρων (Υμηττός, Ποικίλο - Αιγάλεω) β) με τον αποχαρακτηρισμό δασικών περιοχών (Ανατολική Πάρνηθα, Πεντέλη) κ.λπ. ο χαρακτήρας των βουνών αλλοιώνεται.
2. Το θαλάσσιο μέτωπο κατά μήκος της Λ. Ποσειδώνος δεν αναδεικνύεται, πολλές παραλίες παραμένουν «ιδιωτικές» και μη προσβάσιμες στους πολίτες, ενώ αυθαίρετα κτίσματα και χρήσεις δεν εκδιώκονται παρά την θέσπιση ειδικού ΠΔ/τος από το 2004, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή ούτε καν η δημιουργία ενιαίου πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου, όπως κατά καιρούς εξαγγέλλεται .
3. Νέες επιβαρύνσεις με ρύπους, προερχόμενοι από το Θριάσιο/Ελευσίνα απειλούν να κατακλείσουν το λεκανοπέδιο με τις επεκτάσεις και τις νέες μονάδες των ΕΛΠΕ Ελευσίνας (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Χαλυβουργική κ.λπ. Οι νέες «επενδύσεις» στην ηλεκτροπαραγωγή, στην περιοχή της πρωτεύουσας, και η επιβολή ενός καταναλωτικού και ενεργοβόρου τρόπου ζωής, αντί να μας οδηγήσουν προοδευτικά στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, θα επιβαρύνουν το λεκανοπέδιο με νέους ρύπους και θα συμβάλλουν στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
4. Το Εθνικό Χωροταξικό καθώς και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας - Αττικής που κατατέθηκε πρόσφατα δεν έχουν ξεκάθαρη θέση για την προστασία της υπαίθρου/ αγροτικού χώρου και για την ανάσχεση των επεκτάσεων, ενώ για την πολεοδομική αναβάθμιση είναι γενικόλογα και σε επίπεδο ευχολόγιου, χωρίς να εγγυώνται μια ανατροπή της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολεοδομικής πολιτικής αποσπασματικών ρυθμίσεων.
5. Οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας και του Πειραιά, Γουδή, Ελληνικό, Ελαιώνας, Στρατόπεδα, ΧΡΩΠΕΙ, Λιπάσματα Δραπετσώνας, δεν αποδίδονται στην πόλη για Μητροπολιτικά (αστικά) Πάρκα, παρά τις σχετικές κατευθύνσεις του ισχύοντος ΡΣΑ, διατηρώντας χαμηλή την ποιότητα της ζωής στην πόλη. Επιπρόσθετα πολλοί θεσμοθετημένοι Κοινόχρηστοι Χώροι αποχαρακτηρίζονται καθημερινά από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά από αποφάσεις δικαστηρίων, λόγω της αδυναμίας/απροθυμίας των ΟΤΑ να αναλάβουν τα κόστη απαλλοτρίωσης.
6. Η πρόσφατη εξαγγελία του ΥΠΕΧΩΔΕ για την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων κ.λπ. επιβραβεύει την αυθαιρεσία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αυξηθούν στο μέλλον οι αυθαιρετούντες για άλλα θέματα, αφού εάν «πληρώσουν μπορούν να το σώσουν»..
7. Οι μικροί, αλλά τόσοι σημαντικοί ελεύθεροι χώροι στην καρδιά της Αθήνας απειλούνται . Η κυκλοφορία των ΑΜΕΑ, των πεζών, και των ποδηλατών δυσχεραίνεται (το Μετρό δεν δέχεται τη μεταφορά ποδηλάτων). Οι πλατείες και πρασιές έχουν καταληφθεί από τα τραπεζοκαθίσματα, η υπαίθρια διαφήμιση επεκτείνεται παρανόμως, τα καταστήματα της νύχτας επιβάλλουν τους «δικούς τους» κανόνες, κ.λπ. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ηχορύπανση, την οπτική ρύπανση και τις ακτινοβολίες (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, Κέντρα Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ κλ.π), δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας.
8. Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας εκποιείται πρόχειρα για αμφιλεγόμενη ανάπτυξη, εις βάρος του πρασίνου και της ενσωμάτωσης στην πόλη της πλούσιας ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που αυτό εγκλείει (Φιλοπάππου, Ακαδημία Πλάτωνος, Μουσείο Ακρόπολης, Αγροτέρα Αρτέμιδα)
9. Η συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 13, στο όνομα της οικονομικής κρίσης, αποδεικνύει ότι πραγματικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον δεν υπάρχει από τους κυβερνώντες.
10. Η κατασκευή μεγάλων εμπορικών κέντρων τύπου MALL (Μαρούσι, Πειραιώς, Κάντζα κ.λπ.) λειτουργούν αφενός μεν ως μαγνήτες στα Ι.Χ. αφετέρου συμβάλλουν στο «θάνατο του εμποράκου» αλλά και στην απαξίωση των τοπικών κέντρων που μπορούν να γίνουν πυρήνες κοινωνικής ζωής και ανασυγκρότησης της γειτονιάς.
11. Σημαντικοί υγρότοποι της Αττικής δεν προστατεύονται και αφήνονται στο έλεος των βιομηχανιών, των κατασκευαστών και των μικρομεγάλων συμφερόντων, σε πολλές περιπτώσεις με τη συμμετοχή, την ευθύνη ή με παραλείψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Βραυρώνα, Ωρωπός/ Εκβολές Ασωπού, Βουρκάρι, Λίμνη Κουμουνδούρου κ.λπ).
12. Η πολιτιστική και η αρχιτεκτονική κληρονομιά (ιδίως η νεότερη και τα βιομηχανικά μνημεία) δεν προστατεύεται επαρκώς.
Την Κυριακή 7 Ιουνίου θα γίνουν οι Ευρωεκλογές. Στην προεκλογική περίοδο ελάχιστα ειπώθηκαν για το περιβάλλον από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, και όσα ειπώθηκαν «για την πράσινη ανάπτυξη» δεν ήταν παρά μια σκέτη φιλολογία. Τα έργα τους και οι παραλήψεις τους το αποδεικνύουν. Προτεραιότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι η εξασφάλιση υπερκερδών στους μεγαλοκατακσευαστές, στους μεγαλέμπορους, στο βιομηχανοποιημένο τουρισμό κ.λπ. αδιαφορώντας για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Υπάρχει όμως ελπίδα, και αυτή η ελπίδα είναι τα ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ, οι πολίτες που οργανώνονται και αγωνίζονται με διάφορες μορφές δράσης, μέσα από επιτροπές, συλλόγους, συνελεύσεις συνοικιών, και συντονισμένα, με συνέπεια και με αλληλεγγύη υπερασπίζονται το αστικό και το φυσικό περιβάλλον, όχι μόνο την 5η Ιουνίου, αλλά κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή.
Αθήνα 3Ιουνίου 2009
Η Συντονιστική Επιτροπή του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: