Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Το μπλόκο στο λιθάνθρακα φέρνει αλλαγή στους σχεδιασμούς της θυγατρικής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ήρων για τη μονάδα στο Μαντούδι.
Ως γνωστόν η εταιρεία είχε καταθέσει το Μάρτιο του 2007 αίτηση στη ΡΑΕ για την ανάπτυξη μονάδας ισχύος 460MW με καύσιμο τον εισαγόμενο άνθρακα. Η αίτηση που βρισκόταν σε εκκρεμότητα ουσιαστικά 'πάγωσε' μετά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για απαγόρευση των ανθρακικών μονάδων.
Έτσι στις 13 Μαΐου κατατέθηκε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή για το ίδιο οικόπεδο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Βιομαγν Α.Ε., στο Μαντούδι Εύβοιας, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου. Εκτός όμως από το καύσιμο η εταιρεία προχώρησε και σε αλλαγή της αιτούμενης ισχύος από τα 460 στα 840 έως 1160MW.
Η "Ηρων 5", αποτελεί την τελευταία μονάδα στο θερμικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου, που περιλαμβάνει επίσης τις μονάδες Ήρων 1 (150MW σε λειτουργία) και 2 (450MW υπό κατασκευή) στη Βοιωτία. Υπενθυμίζεται ότι στις δύο μονάδες έχει εισέλθει ως μέτοχος με ποσοστό 50% η GdF Suez, σε μια συμφωνία που έλαβε την περασμένη εβδομάδα τις απαραίτητες εγκρίσεις των αρχών.
Επίσης η εταιρεία έχει καταθέσει αιτήσεις για την ανάπτυξη μονάδας φυσικού αερίου (Ήρων 3) στο Δομοκό με ισχύ 830-900MW.
Τέλος αίτηση έχει κατατεθεί για μονάδα λιγνίτη (Ήρων 4) στο δημοτικό διαμέρισμα Βεγόρας, ισχύος 460MW.
Εκτός όμως από τις αιτήσεις, στο μέτωπο των νέων θερμικών μονάδων είχαμε και τη χορήγηση από πλευράς ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και μιας νέας άδειας.
Πρόκειται για τη μονάδα της εταιρείας Blue Aegean Energy, που είχε κατατεθεί στη ΡΑΕ τον Αύγουστο του 2008 και τελικά εγκρίθηκε στις 3 Μαρτίου. Η άδεια αφορά την ανάπτυξη εφεδρικής μονάδας 122,4MW στη θέση Σουσάκι στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: