Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ερώτηση για το εργοστάσιο καύσης στη Θήβα

Ανακοίνωση με τις ερωτήσεις στο Δήμαρχο Θήβας ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 22/6/2009 μας έστειλαν οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας.

Η 2η ερώτηση είναι : " σχετικά με την δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων από την ΗΛΕΚΤΩΡ - λειτουργία ΧΑΔΑ - ανακύκλωση." και έχει ως εξής:

1.Σε θέματα που αναρτήθηκαν σε τοπικά Blogs, αλλά και σε καταγγελίες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστοποιήθηκε η αγορά εκτάσεων δίπλα από το ΧΥΤΑ Θήβας από την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, προκειμένου να δημιουργηθεί εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων –προφανώς όχι της περιοχής μας, αλλά ως φαίνεται – όλης της Αττικής τουλάχιστον.
Σε σχετική ερώτησή μας σε προγενέστερο αλλά και ανύποπτο χρόνο, προς τον Δήμαρχο, αν υπάρχουν αγορές εκτάσεων δίπλα στον ΧΥΤΑ, από μεγάλη εταιρεία, ο Δήμαρχος είχε διαψεύσει κάτι τέτοιο και μάλιστα η αντίδραση του ήταν κάθετη και έδειξε και ενοχλημένος.
Στα ρεπορτάζ των τοπικών blogs, φέρεται τώρα να επιβεβαιώνεται η αγορά και η πρόθεση εγκατάστασης τέτοιας μονάδας καύσης στη Θήβα, ενώ η εταιρία έχει υποβάλλει σχετική αίτηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει ζητηθεί η γνωμοδότηση της Νομαρχίας. Είναι γνωστό εξ άλλου το πρόσφατο ταξίδι του Δημάρχου και άλλων Δημάρχων της Επαρχίας στο Παρίσι, δαπάνες της εταιρίας ΗΛΕΚΤΩΡ.
2. Ταυτόχρονα συνεχίζει τη λειτουργία του ο παράλληλος ΧΑΔΑ, παρά την ύπαρξη του ΧΥΤΑ; Το γεγονός αυτό επισημαίνεται και σε έγγραφο της ΔΕΠΟΔΑΘ προς το Δήμο!, δημιουργώντας πλήθος ερωτηματικών για την σκοπιμότητα λειτουργίας παράλληλου ΧΑΔΑ, αν και απαγορεύεται πλήρως.
3. Συνεχίζονται οι καθημερινές καταγγελίες συμπολιτών μας, ότι τα ανακυκλούμενα υλικά συσκευασίας (μπλε κάδοι) συνεχίζεται να συλλέγονται από το Δήμο και να μην ανακυκλώνονται παρά την συνειδητοποίηση των συμπολιτών μας, αλλά να οδηγούνται στην ταφή.

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος, να μας απαντήσει:
1. Για ποιο λόγο αρνήθηκε το γνωστό σε αυτόν γεγονός της αγοράς εκτάσεων από την ανωτέρω εταιρεία, τι ήθελε να αποφύγει με τη στάση του αυτή και αν τελικά η στάση του, αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνο να μην δημιουργηθούν εμπόδια στην εγκατάσταση αυτής της μονάδας στην περιοχή μας;
Άλλως ποιο λόγο είχε να μην ενημερώσει εμάς και να μας αποκρύψει το γεγονός της αγοράς των εκτάσεων αυτών από την ΗΛΕΚΤΩΡ η οποία μεθοδεύει την εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων;
2. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η λειτουργία ΧΑΔΑ παράλληλα με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ; Γιατί δεν κλείνετε άμεσα την παράνομη χωματερή;
3. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των συμπολιτών μας, αλλά και τη δέσμευση του Δημάρχου, ότι θα διορθωθεί το θέμα της ανακύκλωσης με την κατάληξη των ανακυκλούμενων απορριμμάτων στην ανακύκλωση και όχι στην ταφή εντούτοις το πρόβλημα αντί να επιλυθεί έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Γιατί δεν λύθηκε και τι προτίθεστε να κάνετε;

Οι ερωτώντες
Α. Σκούμας
Κ. Κουρκούτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: