Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Μια καταγγελία για το Δίστομο


Πριν απο λίγες μέρες γίναμε αποδέκτες μιας καταγγελίας. Μια περιπατητής, με καταγωγή απο το Διστομο μας ανέφερε ότι σε μια καταβόθρα που βρίσκεται 100μ. περίπου από τον υποσταθμό της ΔΕΗ και της ταμπέλας του φυσικού αερίου που έχει επάνω τους εξής αριθμούς: 27 198ο χλμ 2,2 (τα στοιχεία όπως μας τα έδωσε) χύνονται λύματα και η μυρωδιά είναι ανυπόφορη στη γύρω περιοχή.

Επειδή τέτοιες καταγγελίες είχαν έρθει στη δημοσιότητα και πέρυσι το καλοκαίρι, μήπως πρέπει να παρέμβει κάποια αρμόδια αρχή ;

Δείτε :

Το βάραθρο των αποβλήτων tanea.gr - Αποσπάσματα απο εκτενές δημοσίευμα

Σε καταβόθρα καταλήγουν όλα τα αστικά λύματα από το Δίστομο και το Στείρι, με ολέθριες συνέπειες στον επιβαρημένο υδροφόρο ορίζοντα της Βοιωτίας. Τα αστικά λύματα, όπως προέκυψε από έρευνα των «ΝΕΩΝ» που έγινε με τη βοήθεια της Ελληνικής Σπηλαιολογικης Εταιρείας, καταλήγουν χωρίς καμία επεξεργασία σε δύο ρέματα, με συνέπεια 300 μέτρα πριν από την καταβόθρα να σχηματίζεται ένα ποτάμι αποβλήτων, τα νερά του οποίου είναι χρώματος καφέ, κίτρινου και κόκκινου. Το ρέμα που ξεκινάει από το Δίστομο έχει μήκος 2 χιλιόμετρα, ενώ αυτό που αρχίζει από το Στείρι έχει μήκος 4 χιλιόμετρα. Οι επιπτώσεις από τη ρύπανση στην περιοχή είναι ορατές.
Τι έλεγε όμως ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Δήμαρχος κ.Πανουργιάς; «Είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης της περιβαλλοντικής μελέτης και ελπίζουμε από τον νέο χρόνο να λειτουργήσει βιολογικός καθαρισμός», λέει ο δήμαρχος Δίστομου κ. Θανάσης Πανουργιάς. «Δεν ξέρουμε πού καταλήγουν τα νερά με τα αστικά απόβλητα που πέφτουν στο βάραθρο και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού όλη η περιοχή αρδεύεται για τα αμπέλια και τα σιτηρά της που καλλιεργούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια». ( Ε, αφού ανησυχούσε, εμείς να ησυχάσουμε... Oσο για τον βιολογικό που υπόσχονταν μάλλον δεν τα κατάφερε ακόμη. )
«Η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού δεν απαιτεί τόσο μεγάλα ποσά που να δικαιολογούν όλη αυτή την αναβλητικότητα μπροστά σε αυτό το πρόβλημα». Η πρώτη προσπάθεια εξερεύνησης του βαράθρου έγινε τον Ιούνιο του 2001, αλλά απέτυχε, όπως λέει ο κ. Δημήτρης Χατζηλιάδης, «λόγω της έντονης δυσοσμίας...». Αυτό συνέβη και χθες. Ο όγκος του νερού που περνάει κάθε χρόνο στον υπόγειο ποταμό που ξεκινάει από το βάραθρο, εκτιμάται ότι είναι 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Την συγκεκριμένη καταγγελία αναδημοσίευσε πέρυσι μόνο το ιστολόγιο distomo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: