Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Για την πυρκαγιά στη Ριτσώνα

Πυρκαγιά Ριτσώνας : Άρχισαν οι χοροί των εμπρηστών και των καταπατητών ;

Η πυρκαγιά της Ριτσώνας στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, καίγοντας ένα πανέμορφο και νέο πευκοδάσος, χτυπάει το καμπανάκι της επαγρύπνησης για όλους τους φορείς και τους υπεύθυνους της πολιτείας που είναι επιφορτισμένοι με το βαρύ αυτό έργο, αλλά και για τους πολίτες του νομού μας, που θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργότερα σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές στις εργασίες πρόληψης, φύλαξης και προστασίας των δασών μας.
Κατ’ αρχήν να δώσουμε συγχαρητήρια στις δυνάμεις πυρόσβεσης που με μεγάλες προσπάθειες κατάφεραν να σβήσουν την φωτιά σχετικά έγκαιρα, παρότι ο τόπος ήταν πολύ δύσβατος και με εξαιρετικές δυσκολίες πρόσβασης. Παρόλα αυτά κάηκαν κάποιες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους που ακόμα δεν έχουν αποτιμηθεί.
Ακούγονται διάφορα πράγματα για το συγκεκριμένο πευκοδάσος και τις επιδιώξεις κάποιων ιδιοκτητών της ευρύτερης περιοχής Ανθηδώνας και Αυλίδας.
Επειδή όμως δεν πρέπει να στηριζόμαστε σε διαδόσεις προτείνουμε τα εξής απλά μέτρα :

Η Νομαρχία Ευβοίας και η αρμόδια δασική υπηρεσία, ο Δήμος Ανθηδώνας και ο Δήμος Αυλίδας ως αρμόδιοι φορείς της πολιτείας :
1. Να μελετήσουν συγκεκριμένα το θέμα της αναγκαιότητας της τεχνητής αναδάσωσης της περιοχής και με την βοήθεια και συμμετοχή πολιτών και φορέων, εάν κριθεί σκόπιμο να γίνει τεχνητή αναδάσωση της περιοχής το ερχόμενο Φθινόπωρο.
2. Να εξετάσουν το θέμα του χαρακτηρισμού όλης της καμμένης περιοχής ως δασικής, αν δεν είναι, ανεξάρτητα εάν είναι ιδιωτική είτε δημόσια, ώστε να αποτραπούν σχέδια καταπατήσεων ή οικοδόμησης από κάποιους καλοθελητές.
3. Σε κάθε περίπτωση, να οριοθετήσουν τη καμμένη δασική περιοχή και να πάρουν κάθε αναγκαίο μέτρο, ώστε να αποτρέψουν τους οποιοσδήποτε που θα επιχειρήσουν είτε να επεκτείνουν τα χωράφια τους, είτε να τα πουλήσουν ως οικόπεδα, είτε να οικοδομήσουν παράνομα σε δασική έκταση.

Ο Νομάρχης Εύβοιας και οι Δήμαρχοι Ανθηδώνας και Αυλίδας είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την οποιαδήποτε εξέλιξη του θέματος στο μέλλον.

Ενεργοί πολίτες Ευβοιας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΝΑ ΣΒΗΝΑΤΕ

Δ.Σπ. είπε...

Πίσω σου αλλά δεν μας είδες