Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Απόπειρα χειραγώγησης του περιβάλλοντος στην Ελλάδα: Το Αρχιπέλαγος παίρνει θέση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερευνητική & Επιστημονική ομάδα Αρχιπέλαγους, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α - 29/05/2009

Έπειτα από πολλά χρόνια παρατεταμένης σιωπής, από περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς (χωρίς τη δική μας εξαίρεση) και ΜΜΕ για το οικολογικό πανηγύρι που έχει στηθεί στην Ελλάδα, στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών και των αμέτρητων περιβαλλοντικών προβλημάτων, το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α, παίρνει θέση.

Ο τρόπος που χειραγωγούνται τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ελλάδα αποτελεί ένα τεράστιο θέμα, που παραμένει για χρόνια στο σκοτάδι.Ένα σκοτάδι, το οποίο συνιστά καταφύγιο ελιτίστικης και λομπίστικης ζωής, όπου συναντάται η αφρόκρεμα του «επιχειρείν» του τόπου με τους «επίσημους» φρουρούς του περιβάλλοντος στη χώρα μας, για τη νομή της πίτας με πρόσχημα την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των συμπολιτών μας.

Συγκεκριμένα γεγονότα τον τελευταίο χρόνο έχουν δείξει ότι στη θέση μεγάλων εταιρειών, που θίχτηκαν από την ξεκάθαρη στάση του Αρχιπελάγους σε περιβαλλοντικά ζητήματα, έχουν μπει πλέον οι αποδέκτες των χορηγιών τους. Ό, τι δεν κατάφεραν με εξώδικα, ανάλογου τύπου δικαιϊκές απειλές και εκφοβισμούς, ευελπιστούν να πετύχουν μέσω των πολυδιαφημιζόμενων περιβαλλοντικών οργανώσεων που, ως δούρειοι ίπποι επιδιώκουν να πνίξουν κάθε φωνή που εκφράζει μία ουσιαστική θέση στα περιβαλλοντικά ζητήματα της χώρας.

Οι υποψίες μας πλέον απέκτησαν και τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν τη συντονισμένη προσπάθεια αυτών των οργανώσεων να πλήξουν το Αρχιπέλαγος, μία Οργάνωση που στέκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, βρίσκεται χειμώνα – καλοκαίρι στο πεδίο, τις περισσότερες φορές υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, και επιδιώκει με επιστημονική εργασία και στοχευμένες δράσεις την ουσιαστική προστασία των οικοσυστημάτων.Όμως, εκτός από το Αρχιπέλαγος, πλήττονται κινήσεις πολιτών, καθώς και άλλοι περιφερειακοί περιβαλλοντικοί φορείς που αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν σημαντικά τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Γινόμαστε λοιπόν, οι ενοχλητικοί της υπόθεσης και αποφασίζουμε να μιλήσουμε για τα «golden boys» της οικολογίας στην Ελλάδα, για το αδιάκοπο αλισβερίσι τους με κάθε λογής επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα επιβαρύνουν το περιβάλλον, καθώς και για το σύστημα που συντηρεί αυτή τη σχέση.

Ενός συστήματος, που τα τελευταία χρόνια ενισχύει τα θεμέλια του με το χτίσιμο ενός πράσινου εταιρικού προφίλ, το οποίο και αποτελεί την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλες τις περιβαλλοντικές ζημίες που προκαλεί η παραγωγή και κατανάλωση των προϊόντων συγκεκριμένων, φερόμενων ως «πράσινων», επιχειρήσεων και πολυεθνικών.

Ενός συστήματος, που επιχειρεί να απομονώσει οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, που δεν συμμετέχουν σε αυτή την κερδοφόρο σχέση ή που αντιτίθενται σε αυτήν.

Ενός συστήματος, που στο σκοτάδι λασπολογεί και στο φως επιλέγει τη σιωπή, φορώντας το όμορφο περιβαλλοντικό του κοστούμι.

Ενός συστήματος που κακοδιαχειρίζεται τεράστια ποσά από ευρωπαϊκά κι εθνικά προγράμματα, χωρίς να έχει φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ενός συστήματος που δραστηριοποιείται επί της ουσίας μόνο όταν το επιτάσσουν λόγοι προβολής και όταν δεν θίγονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα των χορηγών.

Ενός συστήματος, που το στηρίζουν και μικρότερες αστικές περιβαλλοντικές οργανώσεις - «δορυφόροι», για λόγους που επιτάσσει το χορηγικό πακέτο, αλλά και επειδή είναι απολύτως απαραίτητοι για να διατηρηθεί ο αδιάτρητος χαρακτήρας του.

Ενός συστήματος που επιλέγει τη σιωπή, όταν η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και όταν αγνοούνται ή ακόμα περισσότερο τρομοκρατούνται τοπικές κοινωνίες, οι οποίες τόλμησαν να απαιτήσουν σεβασμό για το περιβάλλον του τόπου τους και να διαφυλάξουν την επιβίωση αυτών και των παιδιών τους.

Σε ένα τέτοιο σύστημα, που καθημερινά γιγαντώνεται και προλειαίνει το έδαφος για τις μεγάλες συμφωνίες σε έργα τεράστιας σημασίας, με θύμα για άλλη μια φορά το περιβάλλον, το Αρχιπέλαγος στέκεται απέναντι και επιζητά την κάθαρση του τοπίου.

Σε αυτό το κοπάδι, επιλέγουμε να είμαστε το μαύρο πρόβατο. Σε αυτή τη σιωπή, απαντάμε με θόρυβο. Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, τα συμφέροντα των εταιρειών αυτών και των περιβαλλοντικών μαριονεττών τους είναι και θα συνεχίσουν να είναι αποκλίνοντα με τις πραγματικές ανάγκες του περιβάλλοντος.

Για όσους πιστεύουν ότι η σκέψη τους είναι η φωνή μας, τους καλούμε σε κοινή πορεία. Για όσους θίχτηκαν από τα λόγια μας, έπεται και συνέχεια…

4 σχόλια:

UnComfortably Numb είπε...

Μήπως υπάρχει υποκρισία;

Έχετε δίκαιο να λέτε ότι γίνεται καπηλεία περιβαλλοντικών θεμάτων από πολλούς στην Ελλάδα. Όμως αν έχετε να καταγγείλετε κάτι, καλό θα ήταν να το λέτε με το όνομά του ώστε να μπορεί να υπάρχει απάντηση και όχι να πετάτε την λάσπη σε όλους. Υπάρχουν άνθρωποι ή/και οργανώσεις, που αγωνίζονται με πολύ μεράκι, συχνά σιωπηλά, σοβαρά και χωρίς φανφάρες και αγκαλιές με πολιτικούς, μακριά από μη αξιοκρατικές κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Δικαιούστε άραγε να κάνετε εσείς (η οργάνωση Αρχιπέλαγος) τέτοιες καταγγελίες, όταν πριν λίγους μήνες είχατε στην ιστοσελίδα σας φωτογραφίες από τις αγκαλιές σας με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Καμμένο που επισκέφθηκε τα γραφεία σας στην Ικαρία, ενώ παράλληλα λαμβάνετε με μη αξιοκρατικό τρόπο οικονομική (και όχι μόνο) υποστήριξη?

Είμαι περίεργος αν μπορείτε να απαντήσετε για να καταλάβει και ο κόσμος ότι δεν φτάνει μόνο να παριστάνεις τον μοναδικό "επαναστάτη" και "γνήσιο προστάτη" του περιβάλλοντος. Πρέπει όσο μπορείς να κάνεις και πραγματικό, σοβαρό έργο και να το αφήνεις να κρίνεται από τους άλλους αντί να το κολακεύεις μονάχος, αλλά και κυρίως να είσαι πραγματικά καθαρός και δίκαιος.

Ανώνυμος είπε...

Εκτός απο την υποκρισία , που αναφέρει ο πρώτος σχολιαστής μήπως υπάρχει και κατευθυνόμενη προσπάθεια δυσφήμισης των οικολογικών οργανώσεων που άρχισαν ..επιτέλους , μετά 20 χρόνια, να είναι ενοχλητικές για το σύστημα κερδοισκοπίας και ληστρικής "ψευτοανάπτυξης". Οι εκπρόσωποι του Αρχιπελάγους πρέπει , αν έχουν στοιχεία να τα αποκαλύψουν διαφορετικά να σιωπήσουν...

yannis είπε...

Λοιπόν uncomfortably numb ή anonymous, καταρχήν λυπάμαι, που το ύφος και των περιεχόμενο των σχολίων σου δεν επιτρέπουν στον εαυτό σου να υπογράψει τη δημοσίευση. Καλό θα ήταν, τέτοιες καταγγελίες να έχουν και ονοματεπώνυμο. Όχι για λόγους δικής μας δικομανίας, αλλά για λόγους που επιτάσσονται από την αξιοπρέπεια, τον αυτοσεβασμό και το ελάχιστο δυνατό θάρρος που πρέπει να χαρακτηρίζει τον άνθρωπο. Το δικό σου ανυπόγραφο σχόλιο κατατάσσεται αναπόφευκτα είτε σε αυτή την κατηγορία είτε στην κατηγορία αυτών που αμύνονται χρησιμοποιώντας πιόνια (σαν εσένα) φτιαγμένα από – και για - λάσπη.
Αναφορικά τώρα με τις καταγγελίες του Αρχιπελάγους στο επίμαχο δελτίο τύπου, για όσους γνωρίζουν έστω και ελάχιστα τα περιβαλλοντικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, δεν χρειάζονται (προς το παρόν) επεξηγήσεις . Οι οργανώσεις για τις οποίες κάνεις λόγο και οι κινήσεις πολιτών, που κινούνται μακριά από τα πεδία που θίξαμε αποτελούν συνοδοιπόροι στη δύσκολη πορεία που έχουμε ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και ουκ ολίγες φορές έχουν πληγεί και ίδιοι από αυτό το δυσνόητο (για σένα) σύστημα.

Για την ανεκτίμητης αξίας ανακάλυψη σου, και αναφέρομαι στη συνάντηση του Αρχιπελάγους με τον υφυπουργό εμπορικής ναυτιλίας στη βάση μας στην Ικαρία, αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διαβουλεύσεων της νεοσύστατης (τότε) ηγεσίας του υπουργείου με περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο και συζητήσεων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η διαφορά μας με τις υπόλοιπες οργανώσεις ήταν ότι η συνάντηση δεν έγινε με κλειστές πόρτες στο υπουργικό γραφείο, αλλά στην Ικαρία με την παρουσία του δημάρχου Ραχών καθώς και δημοσιογράφων.
Τα περί χρηματισμού, τα αφήνω ασχολίαστα και τα παραπέμπω στην αρχή της τοποθέτησης μου. Προς ενημέρωση δική σου και των επισκεπτών του ιστολογίου, απλώς σημειώνω πως το Αρχιπέλαγος αρνείται οποιοδήποτε χρηματισμό και έχει το θάρρος να καταγγείλει τέτοιου είδους προσπάθειες.
Για να μην ψάχνεις παραπάνω, απλώς αναφέρω ότι η μόνη δοσοληψία που είχαμε με το προαναφερθέν υπουργείο ήταν στο πλαίσιο δημιουργίας ενημερωτικής αφίσας από το Αρχιπέλαγος με θέμα τα θαλάσσια θηλαστικά των ελληνικών θαλασσών. Η εν λόγω αφίσα δημιουργήθηκε αφιλοκερδώς από ερευνητές του Αρχιπελάγους και το υπουργείο ανέλαβε τα έξοδα ανατύπωσης και αποστολής αυτής, ύστερα από υπόδειξη μας στα λιμεναρχεία της χώρας και σε απομακρυσμένα σχολεία της ελληνικής επικράτειας.
Αν ψάξεις λίγο ακόμα (δελτία τύπου, δημοσιεύματα), ίσως ανακαλύψεις ακόμα πως οι σχέσεις μας με το υπουργείο μόνο αγαστές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Όταν τα λόγια και οι υποσχέσεις για συγκεκριμένα θέματα (πχ, ανέλκυση ναυαγίου Sea Diamond) , έμειναν μόνο λόγια, τότε η κριτική μας ήταν καταπέλτης και η στάση μας σταθερή και ουδέποτε παρέκκλινε από τις αρχικές μας θέσεις.

Όσο για τον τίτλο της κυρίας Μήλιου, της απενεμήθη από τα όργανα της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας της Ε.Ε. ως εκπρόσωπος μη κυβερνητικών φορέων (αναλόγως εκ μέρους κυβερνητικών φορέων τιμήθηκε ο κ. Παπαθανασίου από το ΕΛΚΕΘΕ). Η παρουσία της επί 10 χρόνια στο πεδίο, δίπλα στις νησιωτικές κοινωνίες και στα προβλήματα τους , καθώς επίσης η αφιλοκερδής (και έξω από τα πλαίσια προγραμμάτων ή άλλων χρηματοδοτήσεων) σύνταξη προτάσεων και μελετών προς τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. για την ουσιαστική προστασία του Αιγαίου και η υποστήριξη αυτών σε εθνικά και διεθνή fora ήταν μάλλον η αιτία για το συγκεκριμένο τίτλο.

Και πάλι λυπάμαι που δεν έχεις το θάρρος να μιλάς επώνυμα, καθώς με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται και το κείμενο του επίμαχου δελτίου τύπου.
Ελπίζω όμως να ήμουν κατατοπιστικός anonymous. Τόσο για σένα όσο και για τους “φίλους” σου…

Γιάννης Κουτελίδας

Δ.Σπ. είπε...

Νομίζω, ότι τα σχόλια αδικούν τόσο τους συντάκτες, όσο και την ουσία του θέματος.
Το ότι δεν δημοσίευσαν ένα κατάλογο για το ποιούς εννοούν, δεν αναιρεί το γεγονός, που όλοι όσοι έχουμε σχέση με τις οικολογικές κινήσεις και όχι μόνο, το ζούμε και το γνωρίζουμε. Δεν χρειάζεται ίσως να ανοίξει ένας ενδο-οικολογικός εμφύλιος (αν και σε μια τουλάχιστον περίπτωση, βρεθήκαμε πολύ κοντά σε καταγγελία συγκεκριμένης οργάνωσης απο την Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον), αλλά αυτό δεν εμποδίζει να γίνει μια συζήτηση για ένα φαινόμενο που μπορεί να καίει και τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Εξάλλου έχει συζητηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν. Και η θεωρία "και σεις που τα λέτε αυτά, ίδιοι είστε" μάλλον δεν βοηθάει.
Δέσποινα Σπανούδη