Χειρότερη από ότι φανταζόμασταν, είναι η πραγματικότητα σχετικά με τη μονάδα καύσης που σχεδιάζει ιδιωτική εταιρεία στη Θήβα: από ότι φαίνεται, θα καίγονται όχι μόνο απορρίμματα από την Αττική, αλλά και λύματα από το βιολογικό καθαρισμό της Ψυτάλλειας, καθώς και βιομηχανικά απόβλητα, ελαστικά αυτοκινήτων και απορρίμματα από γύρω περιοχές.
Αναλυτικά η μονάδα θα χρησιμοποιεί ως καύσιμα:
134.750 τόνους απόβλητα (RDF) το χρόνο που παράγονται από την 1η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας του Ν. Αττικής ( ΕΜΑΚ Α.Λιοσίων)
22.500 τόνους απόβλητα (RDF) το χρόνο από την ΕΠΑΝΑ ΑΕ (Ιδιωτική μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στη Φυλή, ιδιοκτησίας Ηλέκτωρ)
10.140 τόνους ελαστικά αυτοκινήτων (TDF) το χρόνο
64.094 τόνους το χρόνο ξηρή λάσπη από το ΚΕΛΨ της ΕΥΔΑΠ (προφανώς θα αφορά τη λυματολάσπη της Ψυτάλλειας)
57.083 τόνους το χρόνο γεωργικά υπολείμματα
20.000 τόνους το χρόνο βιομηχανικά οργανικά υπολείμματα από τις βιομηχανικές περιοχές Οινοφύτων και Σχηματαρίου
Δηλαδή με το ξεκίνημα θα καταναλώνει 308.569 τόνους αποβλήτων το χρόνο, ενώ σε επόμενη φάση (μεσοπρόθεσμα) προβλέπεται επιπλέον :
450.000 τόνους το χρόνο απόβλητο Stabilat (σύμμεικτα απορρίμματα μετά από ξήρανση) από τη 2η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας του Νομού Αττικής
22.980 τόνους το χρόνο απόβλητα SRF/RDF από μονάδες των Δ. Θήβας, Λιβαδειάς, Χαλκίδας κλπ
Δηλαδή 781.549 τόνους επικινδύνων και τοξικών αποβλήτων το χρόνο!
Το ερώτημα τελικά, δεν είναι τι θα καίει αυτό το εργοστάσιο, αλλά τι δεν θα καίει.
Και αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί η μονάδα κατασκευάζεται δίπλα στο ΧΥΤΑ Θήβας, μόλις 6 χλμ από την Υλίκη, η απάντηση είναι :
Γιατί στο ΧΥΤΑ Θήβας θα θάβεται η τοξική τέφρα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αδειοδοτηθεί ως ΧΥΤΑ επικινδύνων υλικών αλλά μόνο για αστικά απορρίμματα.
Η προκαταρτική μελέτη έχει υποβληθεί για έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και από τις αρχές Απριλίου βρίσκεται για γνωμοδότηση στις υπηρεσίες της Νομαρχίας Βοιωτίας.
Δεν είναι γνωστό τι και εάν έχει απαντήσει η Νομαρχία Βοιωτίας.
Τα ερωτήματα είναι σοβαρά.
Είναι αδύνατο, μια τέτοιου μεγέθους επένδυση να μην είναι σε γνώση τουλάχιστον του Δήμου Θήβας και της Νομαρχίας Βοιωτίας, πιθανόν και πολλών άλλων.
Γιατί το κρύβουν από την τοπική κοινωνία;
Δέσποινα Σπανούδη
Στη φωτογραφία στιγμιότυπο απο τη μεγάλη χθεσινή κινητοποίηση στο Αλιβέρι (βλ.προηγούμενη ανάρτηση)
Συνεχείς οι κινητοποιήσεις των κατοίκων και των κινήσεων πολιτών για να μην χρησιμοποιήσει η ΑΓΕΤ ως καύσιμο 40.000 τόνους RDF ετησίως. Στη Θήβα με τους 781.549 τι πρέπει να γίνει;
2 σχόλια:
σιωπή, το φρονιμότερο
κανείς δεν ντρέπεται και κυρίως ο Νομάρχης που συνεχίζει να λέει μπούρδες
Δημοσίευση σχολίου