Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Απάντηση στην έκθεση ART + NATURE, που οργάνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ με σκοπό να αφυπνίσει την περιβαλλοντική συνείδηση των Ελλήνων ( 08/12/08 - 16/01/09).

Η τέχνη στη δαγκάνα της υπουργικής εταιρικής ευθύνης

Μπορεί η τέχνη να «εξευγενίσει» την απρόκλητη βαρβαρότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ; Στην ART + NATURE, είδαμε 80 εξαιρετικούς καλλιτέχνες, άρτια οργάνωση και έργα υψηλής αισθητικής. Ένα κύμα ομορφιάς και ευαισθησίας. Ένα καλλιτεχνικό λιφτινγκ στο τραυματισμένο πρόσωπο του υπουργείου.

Η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη από τις εταιρίες που στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προτιμούν να διαφημίζουν την οικολογική ευαισθησία τους παρά να υιοθετούν σοβαρές φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές. Πιστό στη λογική του σύγχρονου μάρκετινγκ το ΥΠΕΧΩΔΕ χρησιμοποιεί την τέχνη ως σαπουνάδα για το «πράσινο» ξέπλυμα του.

Όμως πίσω από τη βιτρίνα η Ελλάδα συνεχίζει να μας πληγώνει. Πόλεις δυσλειτουργικές, αέρας επικίνδυνος, νερά με εξασθενές χρώμιο σε καλλιέργειες, θάλασσα άδεια από ψάρια, καμένα δάση, φαραωνικά σχέδια τσιμεντοποίησης της υπαίθρου, καμία ενεργειακή πολιτική, με σκουπίδια και γκολφ παντού.

Και η τέχνη σε ρόλο εορταστικού αμπαλάζ για αποδέκτες με ψαγμένα γούστα και οξυμένα αισθητικά κριτήρια.


Αναρωτιόμαστε

πόσο αχρωμάτιστη πολιτικά μπορεί να είναι η συμμετοχή των καλλιτεχνών σε τέτοιες εκδηλώσεις;

τι καινούργιο μάθαμε από την ART + NATURE - εκτός από ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δείχνει πλέον ν’ αγωνιά και θέλει οπωσδήποτε να πείσει για τις καλές του προθέσεις;

cityzen6@gmail.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ως γνωστόν η υψηλή τέχνη και ο κ.Σουφλιάς έχουν πολύ καλές σχέσεις.

Ανώνυμος είπε...

αλοίμονο, επίσης και οι υψηλοί καλιτέχνες χρειάζονται υψηλή προστασία