Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Η διαμαρτυρία στο απόσπασμα


Με αφορμή την αποτίμηση της δίκης Καραβασίλη για το σκάνδαλο του Ασωπού, δύο ενδιαφέρουσες αναλύσεις για τα ... διδάγματα που πρέπει να αποκομίσουν οι πολίτες της ελληνικής δημοκρατίας, πριν σκεφτούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους.
Το πρώτο:

Μια αποκαλυπτική δίκη απο την Ευώνυμο οικολογική βιβλιοθήκη.

Τι κατάλαβαν όσοι παρακολούθησαν τη δίκη; (αποσπάσματα με ....., το πλήρες άρθρο εδώ)

Καταλάβαμε τι θα πει «επιλεκτικός έλεγχος».
Πηγαίνει ένας επιθεωρητής περιβάλλοντος να ελέγξει μια μεγάλη βιομηχανία στην περιοχή των Οινοφύτων.... και αντί να πάρει δείγμα από τα απόβλητα του εργοστασίου για να διαπιστώσει την ύπαρξη ή μη του εξασθενούς χρωμίου ή άλλων ρύπων, περιορίζεται σε έναν τυπικό έλεγχο στα «χαρτιά», βρίσκει κάποια δευτερεύουσα ή τριτεύουσα παράβαση, ... εισηγείται κάποιο πρόστιμο και ανακοινώνει δημοσίως ότι, πράγματι ελέγχθηκε και τιμωρήθηκε η τάδε βιομηχανία. «Επιλεκτικός έλεγχος» σημαίνει ακόμη, να μεταβαίνει κλιμάκιο για έλεγχο στην περιοχή και αντί να ελέγξει τις μεγάλες ή τις κατ΄ εξοχήν ύποπτες ........ελέγχει «κοτοπουλάδικα» ή μικρές και άσχετες μονάδες και ύστερα ανακοινώνει ότι στην περιοχή γίνονται «τόσοι» έλεγχοι, ........ «Επιλεκτικός έλεγχος» σημαίνει επίσης να έχεις ελέγξει 1 (μία) μόνον φορά τις επιχειρήσεις του κ. Στασινόπουλου σε 4 χρόνια, επιχειρήσεις κατ΄ εξοχήν ύποπτες για απόρριψη βαρέων μετάλλων στο περιβάλλον, αλλά και για τις σχέσεις τους με την κεντρική εξουσία. Καταλάβαμε και μάθαμε τι θα πει «επιλεκτικός έλεγχος» και «απυρόβλητο», από αυτά που κατατέθηκαν στο δικαστήριο για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η οποία ανέλαβε για λογαριασμό της Λόκχηντ να κάνει ό,τι η βιομηχανία αυτή δεν μπορεί να κάνει πλέον στις ΗΠΑ, όπου καταδικάστηκε για την απόρριψη εξασθενούς χρωμίου σε πρόστιμο 700 εκ. δολαρίων (υπόθεση Μπρόκοβιτς και σχετική κινηματογραφική ταινία).
· Καταλάβαμε τι θα πει «επανέλεγχος» σε μια επιχείρηση που στον πρώτο έλεγχο βρέθηκε με παραβάσεις.......... Σε μια περιοχή, δηλαδή, με εκατοντάδες επιχειρήσεις ..... επανέρχεσαι σε 19 από αυτές αλλά μόνον σε 2 επιχειρείς έλεγχο με δειγματοληψία ......
· Καταλάβαμε τι θα πει «αδιαφάνεια» στη λειτουργία μιας «ειδικής υπηρεσίας» που ασχολείται με το περιβάλλον. Κάνει κάποιος μια καταγγελία στην ΕΥΕΠ και όταν επανέρχεται για να μάθει για την τύχη της, αυτή τον παραπέμπει απευθείας στον ...υπουργό για να πληροφορηθεί. ....
· Καταλάβαμε τι θα πει «δίαυλος επικοινωνίας» υπηρεσιακού παράγοντα με την πολιτική ηγεσία. ......
· Καταλάβαμε τι θα πει ακόμη «δίαυλος επικοινωνίας» υπηρεσιακού παράγοντα με επιχειρηματίες.....
· Καταλάβαμε τι θα πει «δημόσια υπηρεσία» και «δημόσιος υπάλληλος»,
σύμφωνα με μία φοβική, γραφειοκρατική, παλαιοκομματική και κακομοίρικη αντίληψη. Να επικαλείσαι το γράμμα του νόμου για να ΜΗΝ κάνεις το ουσιαστικό σου καθήκον απέναντι σε εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας..... ·
. Καταλάβαμε τι θα πει «Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος», .........
· Καταλάβαμε ότι για όλα αυτά υπάρχει νομική οδός η οποία καταλήγει στην καταδίκη κάποιου/ας που τα καταγγέλλει και στην «απαλλαγή» αυτού που τα υιοθετεί και τα πράττει.

Και το δεύτερο:
(απόσπασμα απο το τέλος) Αυτοί είναι: οι πολιτικοί προϊστάμενοι της ΥΕΠ, που την κάνουν, «παράλογα αδρανή» και «εξαρτημένη στην δουλειά της» υπηρεσία. Μια υπηρεσία κρίσιμης σημασίας για την τεκμηρίωση των παραβάσεων, που εμφανίζεται να κάνει την δουλειά της αναποτελεσματικά, σε τόσες περιπτώσεις.
Μετά λοιπόν από όλα αυτά, το ουσιαστικό είναι το εξής: Έχουμε μπροστά μας ένα ποτάμι βρωμερό και έναν υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα τοξινωμένο με την βιομηχανική «Κόπρο του Αυγεία». Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο, τελικά έχει φτιάξει και μας παρέχει «ένα κουταλάκι», σαν εργαλείο, για να καθαρίσουμε αυτήν την συσσωρευμένη «κόπρο του Αυγεία». Με την δίκη αυτή, αποδείχτηκε ότι και το κουταλάκι αυτό «είναι τρύπιο». Και το προκύπτων ερώτημα είναι: Με «σουρωτήρια ρυπαντών» πώς να τα βγάλεις πέρα; Πώς να καθαρίσεις την «Ταναγραϊκή γη»;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

13.32: ενημέρωσi
...αυτή τη στιγμή από Προπύλαια

Περίπου 5.000 άτομα έχουν μαζευτεί στα Προπύλαια, κυρίως νεολαία, ενώ η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική.

Μόλις διαβάστηκε χαιρετισμός του Μάρκος από το Μεξικό και συνδικαλίστριας από το Παναττικό Σωματείο Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων (το σωματείο που ανήκει η Κούνεβα)

Η πορεία ξεκινάει αυτή τη στιγμή.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΜΕΓΆΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ
ΕΣΠΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤ.

Ανώνυμος είπε...

Παιδομάζωμα
Τις τελευταίες μέρες οι δρόμοι της Αθήνας είναι γεμάτοι αστυνομικούς. Το περίεργο είναι πως αυτοί οι αστυνομικοί είναι σαν μαθητές Γυμνασίου που έχουν φορέσει αστυνομικές στολές. Είναι ολοφάνερο ότι αυτά τα παιδάκια δεν μπορούν να προστατεύσουν ούτε τους εαυτούς τους. Μιας και οι τρομοκράτες τα έχουν μόνο με τους αστυνομικούς -εμάς μας συμπαθούν-, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να πηγαίνετε να κάθεστε κοντά στους αστυνομικούς για να μην πάθουν κάνα κακό. Ας κάνουμε τα κορμιά μας ασπίδα για να προστατεύσουμε τους αστυνομικούς. Αμαρτία είναι να τα σκοτώσουν αυτά τα πιτσιρίκια.

απο τον πιτσιρίκο

Λοιπόν επειδή και γω το πρόσεξα :

ή εμείς μεγαλώσαμε ή έχουν κάνει αθρόες προσλήψεις

Ανώνυμος είπε...

Αν πρόκειται για τις επιχειρήσεις Στασινόπουλου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Δεν πρόκειται για μολύνσεις και παραβάσεις. Για ανάπτυξη πρόκειται.
Κι αν δε με πιστεύετε ρωτήστε τον κ. Αγνιάδη.