Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Μπράβο παιδιά! Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς, καλούν τους Δημάρχους να συμμετέχουν στην "Ωρα της Γης"

Λάβαμε επιστολή των μαθητών της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς, που ανέλαβαν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Να καλέσουν τους Δημάρχους να σβήσουν τα φώτα για μια ώρα, συμμετέχοντας συμβολικά στην κινητοποίηση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Διαβάστε τι γράφουν (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

Λιβαδειά, 5/3/09

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως ίσως γνωρίζετε το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, «Παγκόσμια Ημέρα της Γης», πόλεις και χωριά σε ολόκληρο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης – στέλνοντας ένα ισχυρό παγκόσμιο μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 1000 πόλεις του πλανήτη αναμένεται να συμμετάσχουν στη φετινή «Ώρα της Γης». Με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί ένα μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου, λίγους μήνες πριν την Παγκόσμια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, ότι απαιτούμε τη δέσμευσή τους για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προς όφελος του πλανήτη.
358 πόλεις από τις μεγαλύτερες στον κόσμο έχουν ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τους και ο κατάλογος συνεχώς αυξάνεται. Μνημεία που αποτελούν παγκόσμια σύμβολα, όπως ο Παρθενώνας και ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, αλλά και εθνικά τοπόσημα, όπως το κτήριο του ελληνικού Κοινοβουλίου και ο λόφος του Λυκαβηττού στην Αθήνα, ο Λευκός Πύργος και η Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και δεκάδες άλλα ιστορικά κτίρια και τοποθεσίες θα σκοτεινιάσουν .
Στην Ελλάδα η παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία του WWF διοργανώνεται σε συνεργασία με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 35 δήμοι της χώρας μας προτίθενται να συμμετάσχουν στην «Ώρα της Γης».
Εμείς, οι μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς , με λύπη διαπιστώσαμε πως κανένας από τους δήμους του Νομού Βοιωτίας δεν έχει δηλώσει συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή . Επειδή , λοιπόν, έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία μέσα από τη σχολική μας εκπαίδευση στα θέματα του περιβάλλοντος, θα θέλαμε να σας καλέσουμε ως δήμος να λάβουμε μέρος σε αυτή τη δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Η πρόσκλησή μας αυτή γίνεται, γιατί πιστεύουμε βαθιά στον καθοδηγητικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο δήμος για τους πολίτες του και γιατί θεωρούμε ότι έστω και με μια συμβολική κίνηση που ουσιαστικά δεν «κοστίζει» τίποτα σε κανένα, απλά και μόνο σβήνοντας τα φώτα για μια ώρα , θα δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη άμεσης πολιτικής και προσωπικής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ελπίζουμε να μην αδιαφορήσετε για την πρότασή μας,

Με εκτίμηση,
η Περιβαλλοντική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς



Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το blog της περιβαλλοντικής ομάδας στη διεύθυνση http://ekoreli.blogspot.com/ ή να επικοινωνήσετε μαζί τους στο perivallontikh@gmail.com

Σημ. Συμπαράταξης: Έστω και τώρα κάποιοι Βοιωτικοί Δήμοι ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα των παιδιών. Έτσι κιαλλιώς καλούμαστε όλοι, ο καθένας απο μας, να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου. Θα αντέξουμε;

Έφτασε για όλους η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η επιστολή των μαθητών τα λέει πολύ ωραία.

Ας μην ξεχνάμε οι μεγάλοι, ότι πριν απο λίγο καιρό τα παιδιά διαδήλωναν.

Αν για μια ακόμη φορά δεν τα ακούσουμε, να μην διαμαρτυρόμαστε όταν η οργή τους ξεχειλίζει και ας μην μπορούν να πουν ξεκάθαρα τι τους φταίει.

Ας κάνουν μια προσπάθεια οι Δήμαρχοι. Σε συμβολικό επίπεδο είναι έτσι κιαλλιώς, ούτε συμφέροντα θίγονται, ούτε αντιδράσεις θα υπάρξουν.

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί πάντως - ονόματα δε λέμε- ούτε καν που θα έχουν πληροφορηθεί ότι υπάρχει η διοργάνωση.
Κάποιοι δεν θα έχουν πάρει χαμπάρι ούτε καν ότι υπάρχει θέμα κλιματικής αλλαγής.