Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

ΘΗΒΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΘΗΒΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Στις 25/02/2009 κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης τηλεοπτικής εκπομπής, από γνωστό τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού και της ευρύτερης περιοχής, σημειώθηκαν δυσάρεστα γεγονότα. Εκδηλώθηκε απρόκλητη επίθεση ατόμων που εμφανίσθηκαν ως αγρότες, προπηλακίζοντας τόσο τους ανθρώπους του τηλεοπτικού συνεργείου, όσο και τους ενεργούς πολίτες που ακολουθούσαν το συνεργείο του σταθμού. Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκε ο γνωστός συναγωνιστής σε θέματα περιβάλλοντος ιερέας των Οινοφύτων παπα-Γιάννης Οικονομίδης.
Θεωρούμε ότι το περιστατικό αυτό αφορά μεμονωμένα άτομα τα οποία καθώς φαίνεται δεν αντιλήφθηκαν ότι ρυπαντές δεν είναι ούτε ο παπα-Γιάννης ούτε οι ενεργοί πολίτες, αλλά κάποιοι άλλοι. Είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο πολίτες να προπηλακίζουν συμπολίτες τους παρότι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Είναι τραγικό για κάποιους συμπολίτες μας να μη στρέφονται ενάντια σε αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα αλλά σε αυτούς που το αναδεικνύουν και αγωνίζονται να λυθεί.
Χρειάζεται να κατανοήσουμε όλοι μας ότι το πρόβλημα ξεκινά από την ανεξέλεγκτη απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων κάποιων βιομηχανιών, τις οποίες ανέχονται οι εκάστοτε αρχές να τοξινώνουν την περιοχή και κυρίως τον υδροφόρο ορίζοντα. Πρέπει όλοι μαζί να διαμαρτυρηθούμε για το έγκλημα που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να συντελείται, και όλοι μαζί να απαιτήσουμε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Εξάλλου η δημιουργία μετώπου αντιπαράθεσης μεταξύ των αγωνιζόμενων πολιτών και των αγροτών δεν ωφελεί κανένα. Τους μόνους που βολεύει είναι οι ρυπαντές και όχι φυσικά τους αγρότες και τους υπόλοιπους πολίτες.
Οι απόψεις κάποιων περί αποσιώπησης και συγκάλυψης του προβλήματος δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε να γίνουμε ούτε εμείς αλλά ούτε και οι αγρότες συνένοχοι με τους βιομήχανους. Η ευθύνη ανήκει σε όσους ρυπαίνουν και όχι σε όσους έχουν γίνει θύματα της ρύπανσής τους.
Όμως είναι καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τόσο τα αρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας) όσο και η Νομαρχία με τους τοπικούς Δήμους. Δεν επιτρέπεται να μένουν θεατές απέναντι σε ένα έγκλημα.
Εμείς από την πρώτη στιγμή που ασχοληθήκαμε με το πρόβλημα διατυπώσαμε την άποψη του ελέγχου των αγροτικών προϊόντων από επίσημο επιστημονικό φορέα και σε περίπτωση διαπίστωσης προβλήματος, όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την αποζημίωση των αγροτών που πλήττονται από την απαράδεκτη αυτή δραστηριότητα των βιομηχανιών.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα χαίρονται να βλέπουν τους πολίτες διασπασμένους να ερίζουν μεταξύ τους.
Όλοι μαζί σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε όλους όσους ρυπαίνουν το νερό το έδαφος και τον αέρα μας.
Όλοι μαζί ενάντια στα σχέδια μετατροπής της Βοιωτίας σε χαβούζα.

Θήβα 27/02/09

Ζητάμε άμεση σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: