Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Oι πολίτες Αν. Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας συντονίζουν τον αγώνα τους

Σε θερμό κλίμα με τη συμμετοχή κινήσεων απο Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Βάγια, Θεσπιές, Θίσβη, Ωροπό, Χαλκούτσι, Μεσσάπιο, Λήλαντα, Οινόφυτα αλλά και πολιτών απο διάφορα μέρη της Αν. Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας, έγινε το πρωί της Κυριακής συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Θήβας, με σκοπό να συντονίσουμε τον αγώνα απέναντι στο διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό και τον Ευβοικό.

Η ανεξέλεγκτη βιομηχανική εγκατάσταση και το καθεστώς ασυδοσίας, έχει δηλητηριάσει τον υδροφόρο ορίζοντα μιας τεράστιας πλέον περιοχής, με αποτέλεσμα οι συνέπειες τόσο στην υγεία των κατοίκων, όσο και στις παραγωγικές δραστηριότητες (γεωργία, τουρισμός) να είναι ανυπολόγιστες. Εδώ και δύο περίπου χρόνια, κινήσεις απο όλες αυτές τις περιοχές βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και οργανώνουμε κοινές δράσεις για να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα και να πιέσουμε για λύσεις.
Τα βασικά μας αιτήματα όπως διατυπώθηκαν στη συνάντηση αφορούν:
- την παροχή καθαρού πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες απο κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας
- έλεγχο όλων των γεωτρήσεων και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων
- ουσιαστικούς και συνεχείς ελέγχους και διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεων – παραβατών μέχρι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μη ρυπαίνουν.
- μέτρα αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα και χρέωση των βιομηχανιών με το κόστος αποκατάστασης
- έλεγχο των βιομηχανικών προιόντων που παράγονται στην περιοχή (οι περισσότερες απο τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών της χώρας)
- έλεγχο των αγροτικών προϊόντων, μέτρα για την προστασία και αποζημίωση των αγροτών
- την οργάνωση των άτυπων βιομηχανικών περιοχών σε ΒΙΟΠΕ-ΒΙΠΕ με εκτέλεση όλων των απαραίτητων μέτρων υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας
Δεν έχουμε αυταπάτες. Τα μέτρα που ζητάμε προϋποθέτουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις, κόστος, πρωτοβουλία, υπευθυνότητα και δυστυχώς τόσο οι κεντρικές, όσο και οι νομαρχιακές αλλά κατά περίπτωση και οι τοπικές αρχές, δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα διατεθειμένες να ανταποκριθούν.

Για τη συνέχιση του αγώνα μας, συστάθηκαν επιτροπές:

Συντονιστική, Επιστημονική-τεχνική, Οικονομική, Επικοινωνίας και Νομική

ενώ η πρώτη κινητοποίηση θα είναι στα διόδια Σχηματαρίου το Σάββατο 21 Μαρτίου.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο κλίμα, ζωηρό, ενωτικό, συμμετείχαν αγρότες, εργαζόμενοι στις βιομηχανίες, επιστήμονες, ενεργοί πολίτες απο πάρα πολλά μέρη.
Η συλλογικότητα σε πολύ καλές στιγμές!

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλες οι συλλογικοτητες στη βαση της κοινωνιας με προτασεις και διαθεση για αντισταση.Απο την αλλη η ανανεωτικη πτερυγα του συνασπισμου συνεργαζεται με το Πασοκ τοσο στο εργατικο κεντρο της λιβαδειας οσο και στην ΠΟΣΔΕΠ να' σται καλα συντροφοι και μετα σας φταιει ο Αλαβανος.Αν θελουμε να παμε στο ΠΑΣΟΚ δεν χρειαζεται να παμε με το λεοφορειο του συνασπισμου!!!Οσο για το ΚΚΕ τραβαει τον δρομο του Κανελλισμου και οπως ειπε ενας φιλος ο Κανελλισμος η παιδικη αρρωστια του ΚΚΕ (του κομμουνισμου παει πολυ συντροφοι ειναι χαμενος απο καιρο για σας).Οικονομικη κριση λοιπον οικολογικη ,ανθρωπολογικη,πολιτικη ειναι καιρος οι συλλογικοτητες να εκφραστουν σε ολα τα επιπεδα και να στειλουν στα σπιτια να μην πω στα τσακιδια ,τους καρεκλοκενταυρους εξουσιαστες. Συντροφοι του ΠΑΣΟΚ νομιζω οτι γνωριζετε και 'σεις οτι δεν παει αλλο με την Διαμαντοπουλου τον Βενιζελο και τους αλλους πλουτισαντες και διαπλεκομενους...Και 'σεις φιλοι δεξιοι καταλαβατε για μια ακομη φορα οτι αυτοι εξασφαλιζουν τα παιδια και τα δισεγγονα τους το παπαδαριο και κατι τυπους σαν τον Βωβο.Δεν υπαρχει αλλος χρονος και καμια ελπιδα απο ολα τα κομματα ειναι καιρος να ανατραπουν.. ειναι η ωρα των πολιτων και των συλλογικοτητων ενας αλλος κοσμος ειναι εφικτος.. οι ανθρωποι πανω απο τα κερδη. Ολοι εμεις μαζι μπορουμε ενεργα και μαχητικα να αλλαξουμε τον κοσμο ειναι η μονη ΕΛΠΙΔΑ.Πρεπει να αποδειξουμε οτι δεν ειμαστε ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΟΥΤΕ ΒΛΑΚΕΣ....

Ανώνυμος είπε...

Είναι σημαντικό πάντως ότι όσοι αγωνίζονται μαζί, συγκλίνουν στο τέλος και παραμερίζουν δυσπιστίες και "αγκυλώσεις".
Και το εννοώ για όλους, αλλά περισσότερο για όσους προερχονται απο το χώρο του ΚΚΕ και αντιμετώπισαν με πολύ δυσπιστία τη Συμπαράταξη ακόμη και ανταγωνιστικά επι μεγάλο διάστημα. Στο τέλος όμως όσοι ήταν συνεπεις στον αγώνα τους και τους ενδιέφερε το πρόβλημα για το οποίο αγωνίζονταν (και δεν είναι έμμισθα επαγγεματικά στελέχη) αναγνώρισαν ως συντρόφους και συναγωνιστές τον κόσμο της Συμπαράταξης. Θα μπορούσαν να είναι και περισσότεροι αλλα είναι ήδη αρκετό.

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται αναφορά στα κόμματα για να κάνουν οι πολίτες (όπου κι αν ανήκουν) το αυτονόητο για την υγεία τους και την ζωή τους...

Ούτε βοηθούν τις συλογικότητες που επικαλείσαι και εσύ οι αναφορές και η κριτική σε οποιεσδήποτε συνεργασίες.

Ατυχές νομίζω το σχόλιό σου Ανώνυμε

Ανώνυμος είπε...

Είναι αλήθεια ότι προκειμένου να είμαστε ενωμένοι γύρω απο τα τεράστια και δύσκολα προβλήματα που έχουμε να παλέψουμε, αποφεύγουμε αναφορές που μπορεί να διαιρούν.

Όμως ο φίλος Ανώνυμος είναι πικρός προς όλα τα κόμματα οπότε πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι τουλάχιστον η κριτική του δεν είναι μεροληπτική.

Και επειδή είτε μας αρέσει είτε όχι τα κόμματα - όπως και οι αρχές-παίζουν συγκεκριμένους ρόλους.

Και επειδή έτσι κιαλλιώς τα επικαλούμαστε, τα προκαλούμε, τα πιέζουμε,τα προσεγγίζουμε και τα χρησιμοποιούμε προφανώς έχουμε και άποψη (διαφορετική πιθανόν ο καθένας) για τη στάση τους.

Απο την άλλη πλευρά, οι συλλογικότητες μπορεί να είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα, παραγωγικά και ελεύθερα εγχειρήματα (και οι δικές μας είναι καλά παραδείγματα) αλλά δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία του Ανώνυμου για το πόσο κοντά είναι στο να αποτελούν εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Πάντως νομίζω ότι η ανοιχτή συζήτηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Ανώνυμος είπε...

Πολλα τα αυτονοητα αλλα νομιζω οτι θα ζουσαμε σε αλλο πλανητη αν οντως ηταν αυτονοητα....

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΟΥ !ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΡΟΣ ΜΟΥ! ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΟΥ!ΕΙΜΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ MOY!!!!!ΜΕ ΤΟΣΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΤΟ SOS ΓIATI XΡEIAZETAI?ΑΧ ΑΣΩΠΟΣ SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS.