Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Η διπλή όψη της πυρηνικής ενέργειας


από το tvxs.gr
Στη μελέτη του 2008 «Προοπτικές για τις Τεχνολογίες της Ενέργειας» της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η Υπηρεσία υπολόγισε ότι για να μειωθεί στο ήμισυ το επίπεδο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ του 2010 και του 2050, πρέπει να κατασκευάζονται 32 αντιδραστήρες κάθε χρόνο, συνολικά δηλαδή 1.280 αντιδραστήρες. Το διμηνιαίο περιοδικό Mother Jones δημοσιεύει μία μελέτη, στην οποία υπογραμμίζεται ότι τα αποθέματα αξιοποιήσιμου ουρανίου στον πλανήτη μειώνονται δραματικά. Όπως αναφέρεται στη μελέτη «η πρόσβαση σε μεταλλεύματα ουρανίου για να τεθούν σε ενέργεια οι αντιδραστήρες είναι όλο και πιο δύσκολη, καθώς η ποσότητα λιγοστεύει, η εξαγωγή γίνεται πιο περίπλοκη και η ποιότητα είναι όλο και πιο χαμηλή». Παράλληλα, ανακοίνωση της Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την παραγωγή και μεταφορά πυρηνικών, με αφορμή το σχεδιαζόμενο «ταξίδι» του μεγαλύτερου πυρηνικού φορτίου στην ιστορία, από τη Γαλλία στην Ιαπωνία. Στις αρχές Μαρτίου, πλοίο φορτωμένο με πυρηνικό καύσιμο μικτών οξειδίων (MOX - mixed oxide fuel) που περιέχει 1.800 κιλά πλουτωνίου, θα ταξιδέψει πάνω από 20.000 χιλιόμετρα. Η τελευταία μεταφορά MOX πραγματοποιήθηκε πριν από 8 χρόνια και συνοδεύτηκε από εντονότατες αντιδράσεις κυβερνήσεων, οργανώσεων και πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να εξασφαλιστεί η αποφυγή ατυχήματος ή τρομοκρατικής επίθεσης, όπως αναφέρει η Greenpeace. Πέρα, όμως, από τις παραπάνω πιθανότητες, οργανώσεις καταγγέλλουν ότι το MOX είναι το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και μπορεί να δράσει σε βάθος 240.000 χρόνων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA - International Atomic Energy Agency), το MOX είναι υλικό έτοιμο για άμεση χρήση στην κατασκευή πυρηνικών όπλων και μπορεί να μετατραπεί σε πυρηνική βόμβα σε διάστημα 1-3 εβδομάδων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν αξίζει πραγματικής ενασχολησης απλώς το σημειώνω.
Στην εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 27/2/09, μάλλον η εκδότρια της εφημερίδας (ανυπόγραφο), γράφει ένα κατάπτυστο κείμενο με τίτλο "υπερασπιστές; του περιβάλλοντος" που επικροτεί και δικαιολογεί τους αγρότες που χτυπησαν τον παπα Γιάννη στα Οινόφυτα καταγγέλοντας τους "υπερασπιστές του περιβάλλοντος" οι οποίοι αν και δεν μίλησαν για το Τσερνομπίλ!!! "καταδικάζουν σε οικονομική καταστροφή τους αγρότες της Βοιωτίας".
Αφου χειροκροτεί λοιπόν τους "υποψιασμένους αγρότες" διαπιστώνει, ότι "το ξέσπασμα και οι βιαιοπραγίες δεν ηταν ένα τυχαίο γεγονός".
Δηλαδή κυρία Εσπινόζα μας έχετε πληροφορίες ότι θα ξανασυμβεί; μας απειλείτε και λίγο, ενθαρύνοντας τέτοιες ενεργειες.
Ναι, για όσους φιλους έχουν αμφιβολίες, υπαρχει στο φύλο διαφημιση της ΕΝΕΛΚΟ.
Εμεις λοιπόν κυρία Εσπινοζα μας, οι εχθροί του λαού, οι"αυτοαπακαλούμενοι υπερασπιστες του περιβάλλοντος", όπως μας κοροιδευετε, θα συνεχισουμε να προσθετουμε το λιθαρακι μας, όσο και όπως μπορούμε, για την υπεράσπιση της βοιωτικής γης. Μπορείτε να πείτε στα αφεντικά σας ότι δεν τους φοβόμαστε και οτι εδώ στην Βοιωτία δεν υπάρχουν μόνο ριψασπιδες και αργυρώνητοι.

Ανώνυμος είπε...

H εφημερίς ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ (!) δεν φιλοξενεί απλώς διαφήμιση της ΕΝΕΛΚΟ, φιλοξενεί συχνά και άλλα σχετικά υπέρ της επένδυσης.
Κάπως πρέπει να βγάλει το ψωμί της και αυτή. Εξάλλου γιατί να περιμένουμε περισσότερα απο μια τοπική φυλλάδα, όταν τα κεκτρικά ΜΜΕ και οι "δημοσιογράφοι" παίζουν συχνά τον ίδιο ρόλο;
Απλώς θυμόμαστε τις παρεμβάσεις της εκδότριας στη συνέντευξη τύπου και γελάμε.
Σε γενικές γραμμές πάντως τα τοπικά ΜΜΕ έχουν παρουσιάσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα και σε μερικές περιπτώσεις πολύ καλά.