Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Ο αξιότιμος κύριος Μουρτζάς, πέρασε και απο τη Χαιρώνεια

Ο αξιότιμος κύριος Ν. Μουρτζάς αναφέρεται σε ενυπόγραφο δημοσίευμα του press-gr: Αυτός είναι πολυθεσίτης!!! Και μια και δύο και τρείς κρατικές θέσεις για τον κ. Ν. Μουρτζά... Του Γιάννη Παπαζήση
"Ο κ. Νικόλαος Μουρτζάς είναι γεωλόγος, διδάκτορας του Ε.Μ.Π. , μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών... "
Το δημοσίευμα κλείνοντας ρωτάει αν ο κ. Μουρτζάς, είναι ο ίδιος με τον κ. Μουρτζά που έχει στενή συγγενική σχέση (αδελφός της συζύγου του) με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού κ. Γιάννη Αγγέλου.


Να προσθέσουμε και δύο ακόμη πληροφορίες: Ο κ. Ν.Μουρτζάς είναι μόνιμο μέλος των επιτροπών αυτοψίας που συστήνει το ΚΑΣ (επ' αμοιβή υποθέτουμε) και ο κ. Ν. Μουρτζάς υπήρξε μοιραίο πρόσωπο στην περίπτωση της Χαιρώνειας. Αν μάλιστα τα παραπάνω αληθεύουν - και μάλλον αληθεύουν- τότε τα έργα και οι ημέρες του στην υπόθεση ENELCO αποτελούν μια ακόμη ένδειξη κυβερνητικής παρέμβασης για την ανατροπή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Εμείς τον κ. Μουρτζά τον γνωρίσαμε σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες: Τον θυμόμαστε, υποστηρικτή της ENELCO (σύμπραξη Κοπελούζου με Ιταλική πολυεθνική ), στην επιτροπή αυτοψίας που επισκέφθηκε την Χαιρώνεια στις 23 του περασμένου Ιουλίου για να διαπιστώσει κατά πόσο το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έθιγε τις αρχαιότητες. Το πόρισμα της επιτροπής πρότεινε την υλοποίηση της μονάδας με μείωση του όγκου, του ύψους και περιμετρική φύτευση (!). Ωστόσο το ΚΑΣ, που συνεδρίασε λίγες μέρες μετά απέρριψε την πρόταση της επιτροπής εξαιτίας "της ιδιαίτερης σημασίας των αρχαιολογικών χώρων και του μεγέθους της επένδυσης" . Και ενώ όλοι είχαμε ησυχάσει, προπαραμονή Χριστουγέννων, το ΚΑΣ συνεδριάζει αιφνιδιαστικά πάλι με το ίδιο θέμα και ανατρέπει την αρχική του απόφαση.
Που είναι ο κ.Μουρτζάς σε όλα αυτά;
Μα εκεί που τον αφήσαμε! Στο πλάι της ΕΝΕLCO.
Τα πρακτικά του ΚΑΣ είναι αποκαλυπτικά και απολαυστικά:
- Ο εκπρόσωπος της ENELCO, στην παρουσίαση της "νέας πρότασης" αναφέρει τρεις φορές ότι "συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις της επιτροπής αυτοψίας".
- Η αναφορά αυτή θορυβεί τα μέλη της επιτροπής και τον Γ.Γ. και πρόεδρο του ΚΑΣ κ. Δραβίλλα που σπεύδουν όλοι μαζί να διορθώσουν ότι η επιτροπή δεν βρίσκεται σε διάλογο με την εταιρεία και δεν τους έχει υποδείξει τίποτε.
- Ο εκπρόσωπος της ENELCO ξαναλέει ότι αν και δεν τους το υπέδειξαν, ωστόσο εκείνοι συμμορφώθηκαν.
- Στο σημείο εκείνο επεμβαίνει ο αξιότιμος κ. Μουρτζάς και του εξηγεί ότι η πρόταση της επιτροπής αυτοψίας, συζητήθηκε και απορρίφθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ και συνεπώς η πρόταση που έχει υποβάλλει η ENELCO δεν μπορεί να αφορά συμμόρφωση (σε ότι απορρίφθηκε) αλλά νέα πρόταση!
Δεν γνωρίζαμε βέβαια την πολυπραγμωσύνη και τις υψηλές σχέσεις του κ.Μουρτζά. Είχαμε όμως σχηματίσει άποψη για τον αξιότιμο συμπολίτη μας.
Κάπως έτσι, οραματίστηκαν ο κ.Μουρτζάς, οι συνάδελφοί του στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και οι Υπουργοί Πολιτισμού Λιάπης και Σαμαράς το μέλλον της Χαιρώνειας:
και εδώ η απάντηση των εργαζομένων στη Θ Εφορεία Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν πάς μέχρι την γωνία να δεις αν έρχομαι…. Νούμερο ….