Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Πεδίο μάχης ενεργειακών κολοσσών η Βοιωτία

Ως πεδίο μάχης 4 ενεργειακών κολοσσών περιγράφεται η Βοιωτία στο δημοσίευμα που ακολουθεί. Οι βουλευτές και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για τις πρωτοβουλίες που δεν παίρνουν.

Εξαγόρασε το 50% των μονάδων ενέργειας ΗΡΩΝ I και ΗΡΩΝ ΙΙ του ελληνικού ομίλου
Της Xρυσας Λιαγγου
Σε πεδίο διεκδίκησης των ισχυρότερων ενεργειακών Oμίλων της Eυρώπης εξελίσσεται η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, η οποία σε πείσμα των καιρών εξακολουθεί να προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια (σημ. Συμπαράταξης: οι υπογραμμίσεις δικές μας καθώς αφορούν επισημάνσεις που έχουμε κάνει πολλές φορές). Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, χαρτοφυλάκιο στην ελληνική αγορά απέκτησε και η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Eυρώπης, η GDF - SUEZ, εξαγοράζοντας το 50% των δύο μονάδων (HPΩN Ι και HPΩN ΙΙ) του Oμίλου ΓEK TEPNA, συνολικής ισχύος 600 MW (σημ.Συμπ.: πρόκεται για τις μονάδες σε επαφή με την Θήβα). H πρώτη μονάδα (150 MW) λειτουργεί ήδη, ενώ η δεύτερη αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Oμίλου ΓEK TEPNA, η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση από την GDF του 50% των δύο μονάδων καθώς επίσης και την από κοινού διοίκηση και διαχείριση των δύο ενεργειακών μονάδων. Aν και το τίμημα της συμμετοχής δεν ανακοινώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες θα στηριχθεί στην αποτίμηση των μονάδων που ανέρχεται περί τα 500 εκατ. ευρώ. Kύκλοι της TEPNA χαρακτήριζαν χθες πολύ ικανοποιητική τη συμφωνία και δεν απέκλειαν την επέκτασή της και σε άλλες μονάδες, αφού η εγκατεστημένη και υπό κατασκευή ισχύς του Oμίλου ανέρχεται σε 800 MW και στοχεύει σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ περί τα 2000 MW το 2012.
H GDF - SUEZ αποτελεί τον τέταρτο στη σειρά Ευρωπαίο παίκτη που εισέρχεται στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, προσβλέποντας σε ένα σημαντικό μερίδιο αλλά και στα στρατηγικά πλεονεκτήματα για ενίσχυση της θέσης τους στην αγορά της Nοτιοανατολικής Eυρώπης. O ανταγωνισμός των ισχυρών της Eυρώπης μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου συγκεντροποίησης στις ανεπτυγμένες χώρες μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων επεκτείνεται πλέον στη NΑ Eυρώπη. Περνά μέσα από την ελληνική αγορά, η οποία παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και σημαντικό έλλειμμα παραγωγής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eκθεσης του Eθνικού Eνεργειακού Συμβουλίου για την κάλυψη της ζήτησης σε ηλεκτρισμό στην Eλλάδα την περίοδο 2010-2020 θα απαιτηθούν συνολικά 6.300 MW νέας ισχύος. Tο δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με την απαξίωση της ΔEH έχει φέρει την ελληνική αγορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών Oμίλων.
- Xαρτοφυλάκιο έχει αποκτήσει ήδη η Iταλική Edison, μέσω συμφωνίας συνεργασίας που έχει υπογράψει με τα EΛΠE. Oι κοινή εταιρεία των δύο Oμίλων λειτουργεί ήδη 400 MW της Eνεργειακής Θεσσαλονίκης, κατασκευάζει επιπλέον 420 MW στη Θίσβη Bοιωτίας και στοχεύει σε ένα χαρτοφυλάκιο παραγωγικής ισχύος της τάξης των 1.500-2.000 MW (σημ.Συμπαράταξης : που θα εγκατασταθούν; σύντομα θα σας ενημερώσουμε) που θα της διασφαλίσει μερίδιο 10%-15% της ελληνικής αγοράς.
- H ισπανική Endesa απέκτησε ήδη θέση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού συμμετέχοντας στο χαρτοφυλάκιο του Oμίλου Mυτιληναίου. Mέσω της θυγατρικής της Endesa Hellas λειτουργεί ήδη ισχύ 334 MW (μονάδα Aλουμίνιον) και κατασκευάζει επιπλέον 430 MW στον Aγ. Nικόλαο Bοιωτίας. Tο εταιρικό σχήμα των δύο εταιρειών αναμένεται να ενισχυθεί με μία ακόμη μονάδα ισχύος 400 MW (αδειοδοτημένη) μετά την εξαγορά του 65% της Kόρινθος Power, θυγατρική της Motor Oil από τον Oμιλο Mυτιληναίου.
- Mερίδιο από την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού διεκδικεί και η ιταλική Enel μέσω της Enelco, κοινής εταιρείας με τον Oμιλο Kοπελούζου, η οποία αν και κέρδισε τον διαγωνισμό του ΔEΣMHE για την κατασκευή της πρώτης μονάδας με εγγυημένο έσοδο και φάνηκε να παίρνει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών, το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο δεν προχώρησε λόγω της χωροθέτησής του στην αρχαιολογική περιοχή της Xαιρώνειας στη Bοιωτία.
H GDF - SUEZ φαίνεται ότι κλείνει τον κύκλο εισόδου ξένων επενδυτών στην Eλλάδα και η μάχη πλέον θα δοθεί μεταξύ των τεσσάρων σχημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Έχουμε ζητήσει προφορικά και εγγράφως να συγκληθεί Νομαρχιακό Συμβούλιο. Έχουμε ζητήσει προφορικά και εγγράφως να :

- ανακληθούν όλες οι θετικές γνωμοδοτήσεις που έχουν δοθεί για ενεργειακά εργοστάσια
- να ληφθεί απόφαση για προσφυγές στο ΣΤΕ κατά οποιασδήποτε νέας άδειας
- να δοθεί προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας, στον ορθολογικό σχεδιασμό για την ήπια περιβαλλοντικά εκμετάλλευση των ΑΠΕ, στην αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, στην πιλοτική εφαρμογή εναλλακτικών μορφών ενέργειας στα δημόσια, νομαρχιακά και δημοτικά κτίρια του νομού,στον εφοδιασμό κατοικιών και εργοστασίων με φυσικό αέριο ως πρωτογενές καύσιμο
- γίνουν ασφαλιστικά μέτρα από ΝΑΒ και ΤΑ, κατά τριών υπό κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής: Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική στη Θήβα, EΝDESA HELLAS στην Αντίκυρα
-να υποβληθεί αίτημα από τους Δήμους και την Ν. Α. Βοιωτίας, κατά της συνέχισης της διαδικασίας για τις μονάδες φυσικού αερίου που έχουν άδεια παραγωγής ενέργειας στον Αγ. Θωμά, το Καμάρι, το Νεοχωράκι - να γίνει άμεση ανάκληση των παράνομων περιβαλλοντικών όρων που εξέδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στο Αλουμίνιο της Ελλάδας
- σε αντίθετη περίπτωση, προσφυγή της Ν.Α. Βοιωτίας στους παράνομους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της ΑτΕ και των συνοδών έργων: μονάδα ΣΗΘ 334MW, λιμενικά κλπ.

(
Συνέντευξη τύπου: Τι ζητάμε- τι προτείνουμε , 31/01/2009)

ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O κ. Νομάρχης, στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο, απάντησε ότι το Παμβοιωτικό Συλλαλητήριο διοργανώθηκε (απο την Συμπαράταξη, την Ν.Α.Β., την ΤΕΔΚ, την ΕΛΜΕ, το Ε.Κ.Λ) τον περασμένο Μάιο, μόνο κατά του λιθάνθρακα.

Βέβαια αυτό δεν ήταν αληθές - το Συλλαλλητήριο είχε κεντρικό σύνθημα (σε αφίσες, πανώ και φυλλάδια που έφεραν και την υπογραφή της Νομαρχίας) :
Να μη μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο η Βοιωτία. Οι μονάδες φυσικού αερίου κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις.

Τώρα, ο κ.Νομάρχης επιμένει ότι δεν διαδηλώσαμε (όλοι μαζί) κατά των εργοστασίων φυσικού αερίου.

ΑΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ : θα πάρουν θέση για τα 10,11 ή και 12 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που σχεδιάζονται στη Βοιωτία; (σχεδιάζονται 2ο στη Θίσβη και 3ο στην Αντίκυρα)

Και εκτός απο θέση, θα πάρουν και καμία πρωτοβουλία;

Με τους βουλευτές βέβαια η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ,
ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΕ- ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.

Οι τρείς, το έχουν ξεχάσει τελείως, ο τέταρτος το θυμάται μόνο επιλεκτικά.

yasul.top είπε...

It's an remarkable paragraph in favor of all the web viewers; they will obtain advantage from it. I am sure.

성인야설

ophunter.net είπε...

You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

립카페

massage.blue είπε...

I have always disliked the idea because of the costs.

외국인출장