Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Τι συμβαίνει με τον Αστακό;

Ο Αστακός, το μέχρι χθες ασήμαντο και άγνωστο στους πολλούς Έλληνες λιμάνι της Αιτωλοακαρνανίας, στο Πλατυγυάλι, ξαφνικά, απέκτησε αίγλη και αξία. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την κοινή γνώμη. Η προηγούμενη ήταν όταν η επίσχεση εργασίας των λιμενεργατών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και το κλείσιμο των δύο λιμανιών, οδήγησε στην ανάδειξή του ως σημαντικού εναλλακτικού μέσου για τους Έλληνες και ξένους πλοιοκτήτες και στην έλξη των επιχειρηματικών και δημοσιογραφικών βλεμμάτων.
Καταρχήν ρίξτε μια ματιά στο λινκς,
http://dockworkers.blogspot.com/ και στο http://www.ndta-benelux.org/TTOCT07.pdf (που αναπαράγει το πρώτο) σύμφωνα με τα οποία το λιμάνι του Αστακού είναι ιδανικό για μεταφορές πυρομαχικών.
Οι φωτογραφίες είναι από το δεύτερο και δείχνουν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά φόρτωση πυρομαχικών (στο παρελθόν) στο MS Chapman.
Διαβάστε επίσης ένα δημοσίευμα στο
http://www.iapopsi.gr/ που επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα: «Τι ακριβώς είναι ο Αστακός, πώς και γιατί άρχισε να απασχολεί εφοπλιστές και δημοσιογράφους και με τι είδους δραστηριότητες ασχολείται η Mediterranean Shipping Company (MSC), στην οποία ο κ. Χρήστος, αδελφός του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, παραμένει εμπορικός διευθυντής; Τι συνέβη με τη δεκαετή σύμβαση με τον ΟΛΠ, για την οποία εγκαλείται η εταιρία και πώς, έτσι ξαφνικά, «ξεθάφτηκε» η ιδέα της κατασκευής ενός τόσου σημαντικού έργου, όπως είναι εκείνο της Ιονίας Οδού»; μειονέκτημα του λιμανιού, την μεγάλη συγκριτικά απόσταση από την Αθήνα κι άλλα εμπορικά κέντρα.
Tι είδους όπλα είναι αυτά; Σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ οι ΗΠΑ δοκιμάζουν τα καινούρια τους όπλα μέσω Ισραήλ. Με βάση τις μαρτυρίες γιατρών απο τα νοσοκομεία της Γάζας, πολλοί νεκροί και τραυματίες φέρεται να έχουν "διαλυθεί" απο χρήση άγνωστων όπλων που πιθανολογούνται ως νέου τύπου βόμβες DIME τα αποτελέσματα των οποίων είναι εφιαλτικά.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τετοιες βομβες μετεφερουν τα πλοια
που θα προσαραζαν στον Αστακο,
με την υπογραφη της Ελληνικης Κυβερνησης
και ως παραλληπτη θα ειχαν
τους Ισραηλινους...

Εαν δεν υπηρχε μαζικη αντιδραση του κοσμου,
μεσα απο τα Blogs που εφεραν πρωτα
το θεμα στην επιφανεια...
αλλα και των οργανωσεων
που κινητοποιηθηκαν αμεσα,
η Ελλαδα,θα ηταν αμεσα συνενοχη
στις δολοφονιες των Παλαιστινιων στη Γαζα...
οχι πως τωρα βεβαια δεν ειμαστε...

Αλλα το να εισαι Υπ.Εξωτερικων...
και τα λεγομενα σου,να τα αμφισβητουν
οι επισημες Αμερικανικες Αρχες,
λεγοντας πως υπηρχε σχεδιο προσαραξης πλοιου
με πολεμικο υλικο στον Αστακο...
δεν τιμα ουτε την θεση σου...
ουτε και την Δημοκρατια
που λες πως εκπροσωπεις...

Ανώνυμος είπε...

Απο ΤΣ ΝΕΑ σήμερα:

Μπλόκο στη μεταφορά αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, μέσω του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας τις επόμενες ημέρες, προκάλεσαν οι αντιδράσεις στην Ελλάδα και διεθνώς μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου των ΗΠΑ.

Για ώρες τα τηλέφωνα μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας «πήραν φωτιά» μέχρι να αποφασισθεί νωρίς χθες η μη πραγματοποίηση, τουλάχιστον σ΄ αυτή τη φάση, της επιχείρησης που προέβλεπε η διακήρυξη που είχε κάνει δημοσίως το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Κι αυτό παρόλο που έξω από το λιμάνι του Αστακού βρισκόταν ήδη πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού από το οποίο θα γινόταν η μεταφόρτωση των 235 κοντέινερς σε άλλο μισθωμένο εμπορικό πλοίο.

Πολιτικό κόστος
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε ταραχή και αμηχανία από την έκταση που πήρε το θέμα και παρά τις δεσμεύσεις- πολιτικές και νομικές- που υπήρχαν, μέτρησε τελικά το μεγάλο πολιτικό κόστος που θα είχε η κυβέρνηση από την απόφασή της να εμπλέξει εμμέσως τη χώρα στην προώθηση πυρομαχικών στο Ισραήλ ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Στη λογική της μη πραγματοποίησης του «ελληνικού σκέλους» της αποστολής κινήθηκε και η Ουάσιγκτον - για λόγους ασφαλείας αυτή.

Από ελληνικής πλευράς το θέμα χειρίστηκε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ περιορίστηκε επί της ουσίας να πει ότι η μεταφορά πυρομαχικών από τον Αστακό στο Ισραήλ για τον ανεφοδιασμό του ισραηλινού στρατού «δεν θα γίνει», ενώ απέφυγε να διαψεύσει την ύπαρξη του σχεδιασμού όπως αυτός προέκυπτε από τα έγγραφα που παρουσίασαν «ΤΑ ΝΕΑ»...

Απ΄ την πλευρά των ΗΠΑ αναφέρθηκε αρχικά ότι η επιχείρηση αναβάλλεται, επιβεβαιωνόταν όμως ότι πράγματι επρόκειτο να γίνει τις επόμενες ημέρες η μεταφορά πυρομαχικών. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι τα πυρομαχικά προορίζονταν για αποθήκη που έχουν οι ΗΠΑ στο λιμάνι Ασντόντ στο Ισραήλ και όχι για τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. «Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι η μεταφόρτωση και η μεταφορά των πυρομαχικών από τον Αστακό στο Ασντόντ του Ισραήλ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί», δήλωσε αργά το απόγευμα στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ υποπλοίαρχος Πατ. Ράιντερ.

Ανώνυμος είπε...

Στη συνάντηση που είχε απόψε η ελληνική αντιπροσωπεία με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Amr Mousa, σε ερώτηση του βουλευτή Μιχάλη Τιμοσίδη για το τι βοήθεια θα μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα στο φίλο Παλαιστινιακό λαό, Ο Amr Mousa ήταν σαφής: δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά σας, αλλά προσφέρετε τον Αστακό για να μεταφέρουν οι αμερικανοί όπλα στο Ισραήλ… και είστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

μας πήρανε χαμπάρι