Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Απραξία για τον Ασωπό


Η Ελλάδα όφειλε να υποβάλλει έκθεση, σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τα ύδατα, το Μάρτιο του 2007
"Τα στοιχεία που διαβίβασαν οι ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσαν την απουσία κατάλληλου σχεδιασμού και διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού" απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
Ο κ. Δήμας ενημέρωσε την Επιτροπή για δύο έρευνες, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, οι οποίες καταγράφουν υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων ουσιών παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Αύγουστο 2008 ότι πλέον δεν ανιχνεύεται το καρκινογόνο χρώμιο στα νερά του Ασωπού. Επίσης, έθετε συνολικότερα το ζήτημα της εφαρμογής της Οδηγίας-Πλαίσιο 2000/60 για τα Ύδατα και ζητούσε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα προστασίας για τον Ασωπό και να αξιολογήσει την εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο στην Ελλάδα.
Ο ευρωπαιος Επίτροπος τόνισε ότι η Κομισιόν έχει κινήσει διαδικασίες κατά της Ελλάδας, για την παράλειψή της να θεσπίσει και να εφαρμόσει κατάλληλη νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, επισημαίνοντας, ότι η περίπτωση του Ασωπού έχει χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, η οποία εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.Όσον αφορά στην εφαρμογή της Οδηγίας- Πλαίσιο για τα Ύδατα ο Επίτροπος επεσήμανε τη δυσαρέσκεια της Επιτροπής για την καθυστέρηση στην κατάρτιση προγραμμάτων για την παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων στην Ελλάδα, όπως απαιτείται από σχετική οδηγία. Μάλιστα υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα όφειλε να υποβάλλει σχετική έκθεση το Μάρτιο του 2007. "Η κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικότερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, οφείλουν να εγκαταλείψουν αμέσως την παραπλανητική τακτική και τη διγλωσσία και να προωθήσουν κατεπειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απορρύπανσης και σωτηρίας του Ασωπού ποταμού", τόνισε ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

2 σχόλια:

Athanasios είπε...

Η δικαιωση των οσων λες,και ισχυριζεσαι στον αγωνα σου,ειναι σημαντικο πραγμα.Ο λογος μας απεναντι στον "ψευτικο λογο" του κρατικου μηχανισμου και τιςΚυβερνητικης πολιτικης εξουσιας,δικαιωνεται.ΑΛΛΑ, αυτο δεν φτανει πια: 2 χρονια συνεχιζομενη τοξινωση,παρατεινομενη με δικαστικες διαδικασιες αγνωστου χρονου περαιωσης,μας φερνουν στον ιδιο παρανομαστη.Η ευρωπαικη πλεον πολιτικη των αρχων της "προληψης και της προφυλαξης" στην περιπτωση μας χρεωκοπησαν.Με ανακοινωσεις,χαρτια,παραπομπες σε διαδικασιες και ευγενικες κουβεντες,αναγνωρισης δολοφονικων ενεργειων, δεν σταματα η ρυπανση, η τοξινωση και η μονοπαντη υποστηριξη στην πραξη, τις παρανομιας των ρυπαντων μας.Η "ευρωπαικη πολιτικη" πλεον, δεν απλωσε το αμμεσο διχτυ προστασιας των ενεργειων της, για αμεση προστασια τις δημοσιας υγειας, των ευρωπαιων πολιτων απο τοξινωση, ως ωφειλε απο νομους και ντιρεκτιβες για τις παρανομες ενεργειες των βιομηχανικων ρυπαντων μας.Ετσι στην πραξη και εκ του αποτελεσματος αποκαλυπτεται πλεον οτι λογια παχια,χαρτια πολλα, και μπλα-μπλα δεν προστατευουν τον ευρωπαιο πολιτη και την καταστροφη της υγειας του και του τοπου του.Ας ξεκαθαριζει επιτελους και "ο κουρνιαχτος" στο πεδιο αυτο και ας περναμε στο επομενο σταδιο,Ας μην περιμενουμε κανενα να μας σωση ,ο δικος μας αγωνας μονο θα ανακοψει την εξολοθρευση μας.Σηκωστε την παντιερα τις κοινητοποιησης αμμεσα ,αν θελεται να συνεχισουμε να εχουμε ζωη!!!Η χρονια τοξινωση δεν δινει σε εμας πια τετοιες ελπιδες, τουλαχιστον ας το διασφαλησουμε για τους επομενους και την ΕΛΛΑΔΑ .....ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Όχι δεν φτάνει αλοίμονο, αλλά είναι σημαντικό ότι ο αποφασισμένος συστηματικός αγώνας έχει εξαναγκάσει έστω σε αποδοχή της πραγματικότητας.

Εδώ και 20 χρόνια ακούμε στη Βοιωτία ότι ο Ασωπός είναι χαβούζα,όμως, μέχρι πριν απο δύο χρόνια δεν ίδρωνε το αυτί κανενός.

Σε όλους τους τόνους, σε όλα τα επίπεδα, με όλους τους τρόπους, μέχρι να αναγκαστούν να πάρουν μέτρα.

Η ευρωπαική νομοθεσία παρέχει κάποια παραπάνω μέσα στα θέματα του περιβάλλοντος σε σχέση με το ελληνικό ξεχαρβάλωμα. Επίσης κάποια μέσα παρέχουν τα ελληνικά δικαστήρια και οι ελληνικές διοικητικές διαδικασίες και όλοι όσοι ασχολούνται τα αξιοποιούν στον ένα ή τον άλλο βαθμό.

Όμως θα συμφωνήσουμε :το πιο αποτελεσματικό απο όλα είναι η ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση των πολιτών, που ενωμένοι,χωρίς προκαταλήψεις και επιφυλάξεις, αγωνίζονται για το κοινό τους συμφέρον.

Όσο περισσότερο καταφέρνουμε να είμαστε ενωμένοι και δυναμικοί τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα. Δεν έχουν γίνει λίγα, αλλά δεν είναι αρκετά. Ίσως κάτι γίνει, αν όχι για μας, για τους επόμενους όπως λές.

Προχωράμε αγαπητέ Αθανάσιε! (Venceremos)