Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Το Γκουαντάναμο του Ελαιώνα Θηβών

Γκουαντάναμο και Εξπρές του Μεσονυχτίου οι γυναικείες φυλακές, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

80 γυναίκες κρατούμενες στον Ελεώνα Θηβών, σε υπόμνημά τους προς τη διεύθυνση των φυλακών ζητούν να καταργηθεί η κολπική εξέταση, η αδιάκριτη τοποθέτηση στα ειδικά κελιά κράτησης-απομόνωση και η αδικαιολόγητη πολυήμερη κράτηση σε αυτά.

Η εξέταση- βιασμός δεν γίνεται καν απο γιατρούς αλλά απο δεσμοφύλακες! Όσοι είδαμε πρόσφατα την "Ανταλλαγή" με το συγκεκριμένο βασανιστήριο σε κολαστήριο της Αμερικής του '20 και νομίζαμε ότι αυτά ανήκουν σε ένα σκοτεινό παρελθόν, ας μάθουμε ότι συμβαίνουν και πλάι μας. Πρόσφατα το Ευρωπαικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι, "η αναγκαστική γυναικολογική εξέταση εντός σωφρονιστικού καταστήματος ακόμη και με τη συναίνεση της κρατούμενης δεν είναι αποδεκτή, αφού σε συνθήκες κράτησης δεν μπορούν να αντισταθούν. Απόφαση που ελήφθη σε βάρος της γειτονικής... Τουρκίας."

«Δεκάδες γυναίκες κρατούμενες στις ελληνικές φυλακες αποφάσισαν να σταματήσουν ένα βασανιστήριο που σε κάθε περίπτωση έχει τιμωρητικό - εκδικητικό χαρακτήρα. Αρνούνται να δεχτούν έναν ιδιότυπο βιασμό, τον κολπικό έλεγχο, να είναι ένα παιχνιδάκι στα χέρια ενός διεφθαρμένου συστήματος. Η απάντηση από την πλευρά των ανθρωποφυλάκων, με την πλήρη κάλυψη του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι ο εκβιασμός, ο τρόμος, η τιμωρία, η απομόνωση. Μόνο που έκαναν ένα μικρό λάθος. Ξέχασαν ότι εδώ και καιρό υπάρχει ένα κίνημα αλληλεγγύης, ότι οι κρατούμενες δεν είναι μόνες τους και ότι τα μπουντρούμια τους δεν μπορούν να κρύψουν ότι η εξουσία τους είναι σάπια και αδίστακτη» μας λέει ο Πάνος Λάμπρου από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των κρατουμένων, αποκαλύπτοντας ότι αρκετές φορές έχουν παρέμβει, καθώς είναι συνεχείς οι καταγγελίες που δέχονται για το θέμα αλλά και για τις απειλές, τα πειθαρχικά, την απομόνωση σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Διαβάστε σχετικά και προηγούμενο άρθρο στο Εθνος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aπο ότι λέγεται, οι ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες

αλλά λέγονται και πολλά άλλα όπως
ότι χρησιμοποιούν εφημερίδες αντί για σερβιέτες

δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη για τα βρέφη των εγκλείστων
κλπ, κλπ, κλπ

Ανώνυμος είπε...

αν θυμάμαι καλά, οδοντίατρος στο κάτεργο δεν είναι εκείνος ο λεβέντης που φώναζε προχθές εξω φρενών και μας μάλωνε στο νομαρχιακό συμβούλιο;

Ανώνυμος είπε...

η κατάσταση στις φυλακές είναι αισχρή
αν όλα όσα καταγγέλονται στα δημοσιεύματα είναι αλήθεια, τότε πρέπει να κατασκηνώσουμε έξω απο τις φυλακές μέχρι να τους αναγκάσουμε να σταματήσουν