Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Στο Δομοκό επιχειρεί τώρα η ΗΡΩΝ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο Δήμο Δομοκού, η πρόθεση της εταιρείας ΗΡΩΝ (ΤΕΡΝΑ) να δημιουργήσει εκεί το εργοστάσιο φυσικού αερίου που ...δεν την άφησαν να δημιουργήσει στα Βάγια.
Η εν λόγω εταρεία έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Βοιωτία: εκτός απο το ενδιαφέρον που εκδήλωσε για την κατασκευή μονάδας 435 MW (και έφαγε πόρτα) στα Βάγια, η ΗΡΩΝ λειτουργεί μονάδα φυσικού αερίου στη Θήβα, ισχύος 147 MW και κατασκευάζει δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου, επίσης στη Θήβα, ισχύος 435 MW. Έχει επίσης ζητήσει την κατασκευή μονάδας λιθάνθρακα στο Μαντούδι, ισχύος 460 MW.
Στον Δομοκό ισχυρίστηκαν ότι επιθυμούν την εγκατάσταση μονάδας 435 MW αν και πρόσφατα δημοσιεύματα (Ισοτιμία 22/9) ανέφεραν ότι "σχεδιάζεται η κατασκευή δύο μονάδων συνολικής ισχύος 800 έως 900 μεγαβάτ (400 έως 450 η καθεμία) για την περιοχή του Δομοκού, απο τη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, Ήρων. Οι σχετικές αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί τις προηγούμενες ημέρες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η τελική γνωμοδότηση για τη χορήγηση άδειας παραγωγής αναμένεται σύντομα. " Πολίτες απο το Δομοκό όπου ήδη συγκρότησαν κίνηση για να αντισταθούν, επικοινώνησαν μαζί μας για να τους μεταφέρουμε την εμπειρία απο το τοπικό κίνημα. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν εμφανίζεται καμμία σχετική αίτηση στη ΡΑΕ.
Ο Δήμος Δομοκού έλαβε αρχικά θετική απόφαση την οποία ανακάλεσε μετά την αντίδραση της μειοψηφίας και των πολιτών αλλά - σε μια σπάνια κίνηση τακτικής- αρνήθηκε να λάβει αρνητική απόφαση!
Τέλος η περιοχή που έχει επιλέξει η ΗΡΩΝ είναι αμιγώς αγροτική με καλλιέργειες δένδρων (μηλεώνες) και αμπέλια και η εγκατάσταση των μονάδων αυτών θα αποτελεί άλλη μια αυθαίρετη και χωρίς σχεδιασμό αλλαγή της χρήσης και της φυσιογνωμίας μιας περιοχής με βαρύ περιβαλλοντικό κόστος. Δ. Σπ.

Συμπλήρωση είδησης:
Τελικά απο τη ΡΑΕ επιβεβαίωσαν ότι έχουν υποβληθεί 2 αιτήσεις απο την ΗΡΩΝ για δυο μονάδες ισχύος 435 MW η μια, παρά το γεγονός ότι δεν αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα (τελευταία εμφανίζονται προβλήματα με τις αναρτήσεις των αιτήσεων).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H συνεργασία και η αλληλοενημέρωση των πολιτών απο διαφορετικές περιοχές βλάπτει σοβαρά την αυθαιρεσία.

Ανώνυμος είπε...

Ο δήμος μπορεί να μην είπε όχι αλλά τα Τοπικά Συμβούλια έχουν ξεκινήσει και αποφασίζουν αρνητικά το ένα μετά το άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε δομοκέ
Μάθε ότι δεν είναι ανίκητοι. Δεν έχουν τεκμήρια. Ποντάρουν στην άγνοια των τοπικών αρχόντων και τάζουν γυάλες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.
Θ'ελουν χτύπημα στα ίσια. Είναι θρασύδειλοι, γιατί είναι παράνομοι. Μόνο η κονόμα τους νοιάζει ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ