Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Οχι στον Πυρηνικό Εφιάλτη


"Αν θέλετε φθηνό ρεύμα να κάνετε πυρηνικά εργοστάσια" δήλωσε ο Αθανασόπουλος όταν ρωτήθηκε σήμερα για την υπέρογκη αύξηση που ζητάει για μια ακόμη φορα στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αφού ξαναδούμε ένα παλαιότερο δημοσίευμα 122 εκατ. ευρώ θα ζημιωθεί η ΔΕΗ λόγω Μυτηλιναίου και θυμηθούμε την υψηλή τιμή που έχει συμφωνήσει η ΡΑΕ για την αγορά ρεύματος απο τους ιδιώτες, ας ξανασκεφτούμε γιατί όχι στην πυρηνική ενέργεια :

- Δεν είναι καθαρή: τα πυρηνικά απόβλητα μένουν ενεργά για εκατομμύρια χρόνια και αποδεικνύεται καθημερινά ότι διεισδύουν στο χώμα, το νερό και τον αέρα όσο καλά και αν αποθηκευτούν. Κάθε πυρηνικός αντιδραστήρας έχει διάρκεια ζωής μόνο 30 χρόνια αλλά γίνεται ο ίδιος ένα φοβερό πυρηνικό απόβλητο για εκατομμύρια χρόνια στην ίδια περιοχή!

- Δεν είναι ασφαλής: κίνδυνοι ελλοχεύουν απο ανθρώπινο σφάλμα, απο σεισμούς, απο αυξήσεις θερμοκρασιών, πολεμικές συρράξεις, τρομοκρατικές επιθέσεις. Χιλιάδες είναι τα περιστατικά ατυχημάτων ή διαρροών (που συχνά μένουν κρυφά). Πρόσφατα στη Γαλλία έκλεισε αντιδραστήρας στο Τρικαστεν μετά απο διαρροή αποβλήτων σε δύο ποτάμια κοντά στην Αβινιόν ενώ απαγορεύτηκε να χρησιμοποιούν το νερό στις καλλιέργειες, να κολυμπούν ή να ψαρεύουν.

- Δεν είναι ειρηνική: η βασική τεχνολογία είναι ίδια, η τροποποίηση απο ειρηνική χρήση σε πολεμικό εξοπλισμό είναι εύκολη - γιαυτό άλλωστε αντιδρούν οι ΗΠΑ στην ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας στο Ιραν (εξοπλίζουν μόνο συμμάχους τους).

- Δεν είναι "πράσινη": αποβάλλει τεράστια ποσά θερμότητας και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

- Δεν είναι ανεξάντλητη: τα αποθέματα ουρανίου φθάνουν για 50 ακόμη χρόνια εαν εκπληρωθούν οι διατυπωμένες πυρηνικές φιλοδοξίες

- Είναι ακριβή : τα ποσά για το σχεδιασμό, την ανέγερση και την αποσυναρμολόγηση, την μεταφορά και αποθήκευση των αποβλήτων, τις ασφάλειες είναι μυθικά.

Ειδικά για την Ελλάδα:

- η πυρηνική ενέργεια θα παράγει μια ακόμη εξάρτηση απο εξωτερική ενεργειακή πηγή και απο διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για το δανεισμό των τεράστιων ποσών που απαιτούνται

- σημειώνονται θερμοκρασίες υψηλές και καύσωνες που τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να πολλαπλασιαστούν δραματικά λόγω των κλιματικών αλλαγών

- υπάρχει πολύ υψηλή σεισμογένεια

- βρισκόμαστε σε μια "θερμή" περιοχή που δεν αποκλείονται συρράξεις

- τη δεκαετία του 70 που συζητήθηκε το θέμα, υπήρξε σφοδρή αντίσταση του τεχνικού κόσμου. Αρχές του 80 σε απόρρητη έκθεση Αμερικανικής εταιρείας (Εbasco) Συμβουλου του Υπ.Ενέργειας εξετάσθηκαν 10 εναλλακτικές περιοχές και καμμία δεν κρίθηκε κατάλληλη .

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Τουρκία είτε ήδη έχουν, ή σχεδιάζουν πυρηνικά εργοστάσια. Καθώς όλοι οι λόγοι που ισχύουν για την Ελλάδα ισχύουν και για τις γύρω περιοχές και καθώς η διοικητική και κοινωνική οργάνωση όλων των Βαλκανικών χωρών είναι μάλλον χαμηλού επιπέδου, η ανασφάλεια οξύνεται. Είναι ανάγκη να μπει φρένο στην άλογη ανάπτυξη πυρηνικών στα Βαλκάνια και η χώρα μας θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία γιαυτό, αντί να ανοίγει η συζήτηση με τον άκομψο τρόπο των κ. Αθανασόπουλου και Σουφλιά.

Δέσποινα Σπανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: