Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Με την πίεση της Συμπαράταξης,απορρίφθηκαν τα αιολικά στον Ελικώνα

Με χθεσινή δυναμική παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς, καταφέραμε να απορριφθούν οι δύο αιτήσεις για αιολικά στις κορυφές του Ελικώνα στα όρια της Λιβαδειάς (οικισμός Ζερύκι).
Για το θέμα δείτε :
Αιτήσεις για αιολικά στο Δήμο Λιβαδειάς
Αιτήσεις για Αιολικά πάρκα στον Ελικώνα και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων
Οι δύο θετικές εισηγήσεις για τα σχετικά θέματα ανατράπηκαν απο τους ίδιους τους συμβούλους της πλειοψηφίας που αψήφισαν για πρώτη φορά τον Δήμαρχο κ.Τσιφή και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γριτζάπη οι οποίοι απέμειναν μόνοι υπερασπιστές των αιτήσεων των εταιρειών. Αρνητική θέση διατυπώθηκε και απο τους συμβούλους της αντιπολίτευσης με αναλυτικά επιχειρηματα απο τους κ. Παλαιολόγο, Κοτσικώνα, Μητά και Πούλου.
Η μαζική και χωρίς κανένα σχεδιασμό εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στον Ελικώνα έχει πάρει απειλητικές διαστάσεις και ήδη αποψιλώνονται δάση δρυός και ελάτης - τα μόνα στη Βοιωτία.Τεράστιοι δρόμοι, πυλώνες υπερυψηλής τάσης και γραμμές μεταφοράς, ολοκληρώνουν το τοπίο της καταστροφής.
Είμαστε ακόμη στην αρχή καθώς οι εγκεκριμένες αιτήσεις αφορούν μέχρι σήμερα 27 αιολικά πάρκα ενώ μία απο τις χθεσινές αιτήσεις αφορούσε νέα εγκατάσταση. Η καλλίτερη λύση είναι η χωροθέτηση περιοχών υποδοχής αιολικών πάρκων απο κάθε Δήμο έτσι ώστε να οριστεί εκ των προτέρων πού και πόσες Α/Γ σε κάθε περιοχή με κριτήρια περιβαλλοντικού και κοινωνικού οφέλους. Διαφορετικά το όφελος απο την μείωση των αέριων εκπομπών κατά την παραγωγή ενέργειας θα μετατραπεί σε σοβαρή και μη αντιστρεπτή βλάβη του δασικού οικοσυστήματος.
Δέσποινα Σπανούδη

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα περίμενε κανείς από τους Δημοτικούς Συμβούλους που κατάγονται από το Ζερίκι να δέιξουν περισσότερο σεβασμό στον τόπο τους.
Τι τα θέλουν τα πανηγύρια, τα φεστιβάλ και τους Κεραυνούς, όταν τους κατακεραυνώνουν οι εταιρείες το Περιβάλλον;
Αλήθεια ο Σύλλογος Ελικωνίων, ο τόσο δυναμικός κάποτε με τι ασχολείται;
Υπάρχουν πάπιες στη Λούτσα Ζερικιού;
΄Η μήπως κάνουν την πάπια για άλλους λόγους τα μέλη του Δ.Σ.;
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΖΕΡΙΚΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ 100 ΖΕΡΙΚΑΙΟΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ;
ΠΡΟΕΔΡΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (ΓΡΑΠΤΗ ΣΤΑ ΜΜΕ)

Ανώνυμος είπε...

Ούτε ο εισηγητής ο κ.Αποστόλου που υπερασπίστηκε το πρώτο θέμα διαβάζοντας έκθεση ιδεών, δεν είχε το θάρρος να ψηφίσει την άποψη του!
Η κ.Ν. Δημακοπούλου για άλλη μια φορά απολαυστική : όταν έφθασε η σειρά της να ψηφίσει είπε κοιτώντας τον Πρόεδρο : τώρα εγώ (σύμβουλος της αντιπολίτευσης) τι να ψηφίσω αφού όλοι εσείς (της συμπολίτευσης) ψηφίσατε όχι!

Ανώνυμος είπε...

φίλε ανώνυμε και να πείς ότι δεν τους ειδοποιήσαμε....

Ανώνυμος είπε...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς είναι μια αστείρευτη πηγή ιλαρότητας. Το άσχημο είναι ότι αποφασίζουν για σοβαρά πράγματα.