Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Στα πράσα η Σωληνουργεία Κορίνθου

Φωτο : Θεσπιακά
Μεσαίωνας ή τρίτος κόσμος;
Να γιατί τα στελέχη της Σωληνουργείας δεν αποκάλυπταν που έριχναν τα απόβλητά τους, όταν ρωτήθηκαν απο μέλη της Συμπαράταξης στην Ημερίδα που διοργάνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο Δήμος Θίσβης. Δείτε: ΡΥΠΑΝΣΗ, ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΙΣΒΗΣ . Τότε υπήρχαν καταγγελίες ότι χρησιμοποιούσαν τον χώρο (ΧΑΔΑ) του Δήμου Θίσβης που βρισκόταν δίπλα στο εργοστάσιο τους. Τα πράγματα όμως δυσκόλεψαν και αναζητήθηκαν όπως φαίνεται γειτονικοί χώροι (ο εικονιζόμενος βρίσκεται στο Λεοντάρι Θεσπιών).
Μια μικρή αποτίμηση για τη Σωληνουργεία Κορίνθου:
Κατάληψη, αυθαιρεσίες και αποκλεισμός της παραλίας στο Βαθύ.
Αδιευκρίνιστες συνθήκες διάθεσης αποβλήτων
Άγνωστη λέξη ο συνδικαλισμός.
Κόρινθος, 3 Απρίλη 2003. Στο εργοστάσιο της Σωληνουργείας εκρήγνυνται φιάλες ασετιλίνης και οξυγόνου με συνέπεια τον θάνατο έξι εργατών και τον τραυματισμό άλλων τριών. Στο τέλος του 2007, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κορίνθου έκρινε αθώους τον διευθυντή και τους υπευθύνους της εταιρείας «Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε.» .
Οι επιθεωρητές εργασίας τότε είχαν μιλήσει για έναν «απαράδεκτο χώρο εργασίας», εντός του οποίου είχαν ήδη συμβεί, μεταξύ 2000-2003, 18 μικρότερα ατυχήματα. Το πόρισμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ήρθε να επιβεβαιώσει την αρχική εκτίμηση. Αιτίες του κακού, η απουσία βαλβίδας αντεπιστροφής (έγινε αναρρόφηση φλόγας και καυσίμου από το εργαλείο κοπής στη φιάλη ασετιλίνης), η μη επαρκής ειδίκευση των εργαζομένων (κατ’ άλλους ήταν ειδικευμένοι, αλλά είχαν δηλωθεί ως ανειδίκευτοι), τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας (παλιά τεχνολογία, κακή διάταξη των τεχνιτών στον χώρο, απουσία ζωνών ειδικού κινδύνου, ελλιπής διαχείριση ασφαλείας των βιομηχανικών αερίων). Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων, ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής... ΠΗΓΗ: Καθημερινή 07-12-07
Αυτή είναι η βιομηχανία που εγκαταστάθηκε εδώ και λίγα χρόνια στη Θίσβη και λειτουργούσε ανενόχλητη μέχρι πριν αρχίσουν οι τοπικές αντιδράσεις. Για την λειτουργία της είναι υπεύθυνοι όλοι : Αυτοδιοίκηση, Νομαρχία, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΑΝ, ΥΠΠΟ, Ναυτιλίας.
Αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η κινητοποίηση των ενεργών πολιτών των Θεσπιών, δημοσιοποίησε το πρόβλημα και προκάλεσε την παρέμβαση των αρχών.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για πολλούς ανθρώπους που μένουν στην περιοχή, η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος.

Ανώνυμος είπε...

Βεβαίως ανώνυμε έτσι θα είναι αλλά στο επόμενα χρόνια τα παιδιά τους θα ζούν σε "όμορφο" περιβάλλον!!!

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν λέει όχι στις βιομηχανίες, αρκεί όμως να τηρούν τους νόμους και να σέβονται τους ανθρώπους και την γη της Βοιωτίας.Να μην έρχονται εδώ, ως νέοι κονκισταδόρες, να μην μας θεωρούν αδαείς ιθαγενείς και τον τόπο μας ανεξέλεγκτο απόπατο.Αν θέλουμε να φυλάξουμε τον τόπο μας και για τις επόμενες γενιές, για να μπορούν να ζούν σε αυτό και από αυτό, πρέπει να μπεί ένας φραγμός.Τέλος, ιερό είναι πράγματι το δικαίωμα στην εργασία, όπως ιερό όμως είναι και το δικαίωμα στην υγεία και σε ένα καθαρό περιβάλλον. Τα διεκδικούμε και τα δύο.

Ανώνυμος είπε...

ερώτηση: μπορεί η Σωληνουργεία να λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα,ή μήπως θέλουμε να φύγει;

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ [ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ ] ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΖΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΜΠΕΤΟΝΙΕΡΕΣ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΜΠΕΤΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΟΝΑΔΑ [ Ο ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ]

Ανώνυμος είπε...

δηλαδή, πρώτε ανώνυμε, για να μην μας εκβιάζει η Σωληνουργία ότι θα φύγει (που θα βρεί βέβαια τζάμπα λιμάνι, κτλ)πρεπει να την αφήνουμε να ρίχνει τα τοξικά αποβλητά της όπου θέλει, ανεξέλεγκτα.

Ανώνυμος είπε...

Για το Άρμα δεν έχουμε μάθει τίποτε αν ξέρει κάποιος ας ενημερώσει το ιστολόγιο

Ανώνυμος είπε...

Στις 27 Οκτ.πήγα το βράδυ στο λιμάνι και είχαν κλείσει πάλι την είσοδό του.Οι σεκουριτάδες που είναι βασιλικότεροι του βασιλέως, οχυρώνονται πίσω από εντολές που παίρνουν απ' τα αφεντικά τους και δεν καταλαβαίνουν τίποτα. χρειάζονται δυναμικές ενέργειες φτάνει πια η αυθαιρεσία της εταιρίας,γενικώς ξεσηκωμός πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα