Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

O επικίνδυνος ΧΥΤΑ Λιβαδειάς


Απο τα τοπικά ΜΜΕ, μάθαμε ότι δια της πλαγίας οδού, ο υπερκορεσμένος ΧΥΤΑ Λιβαδειάς δέχεται σκουπίδια (και) απο τους Δελφούς.

Η Συμπαράταξη έχει εδώ και ένα χρόνο απευθυνθεί δύο φορές στο Δήμο και τη Νομαρχία Βοιωτίας ζητώντας τον έλεγχο του ΧΥΤΑ και του Βιολογικού Λιβαδειάς καθώς:

- Υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες συμπολιτών μας αλλά και ΜΜΕ για κακή λειτουργία και επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ειδικά για τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς όπως στο παρελθόν είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο Δήμαρχος Λιβαδειάς, η κακή του λειτουργία εστιαζόταν σε ελεύθερη διάθεση των στραγγισμάτων (των τοξικών υγρών που παράγονται απο τα σκουπίδια), σε υπερχείλιση και σε διάθεση απορριμμάτων έξω απο τον στεγανοποιημένο χώρο.

- Σε πολλές γεωτρήσεις στην λεκάνη του Κηφισού, στην περιοχή γύρω απο τη βάση του βουνού σε πλαγιά του οποίου βρίσκεται ο ΧΥΤΑ, τα νερά έχουν επιβαρυνθεί σοβαρά απο το εξασθενές χρώμιο, ουσία καρκινογόνο που παράγεται απο ΧΥΤΑ, λάσπη βιολογικών ή μεταλλουργικές βιομηχανίες (που όμως δεν υπάρχουν εδώ).

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμμία απάντηση στο αίτημά μας. Οι μόνοι που μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν ήταν οι περίφημοι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ που δήλωσαν αναρμοδιότητα και έστειλαν το θέμα στις τοπικές αρχές. Οι οποίες συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα και να διαβεβαιώνουν για την καλή ποιότητα του νερού που πίνει η πόλη.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο το νερό της ύδρευσης στη Λιβαδειά. Η σοβαρή ρύπανση του υπόγειου υδροφορέα συνεπάγεται ακατάλληλα αγροτικά προιόντα αλλά και συνολική επιβάρυνση όλων των ειδών στην τροφική αλυσίδα.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να εξυγιανθεί ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ αλλά και να επιταχυνθεί η κατασκευή του νέου. Μέχρι να γίνει αυτό, είναι εγκληματική πρακτική το να υπερφορτώνεται με τα σκουπίδια των Δελφών και πιθανόν και άλλων περιοχών. Δ.Σπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: