Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Πόσο κοστίζει το ρεύμα;

Με αφορμή την αύξηση που ζήτησε για μια ακόμη φορά ο δ/νων σύμβουλος της ΔΕΗ, ας δούμε πως λειτουργεί η ιδιωτικοποιημένη "αγορά" ενέργειας στη χώρα μας.
Τον Γενάρη του 2006, με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αυξάνεται κατά 34% ! η τιμή αγοράς απο τους ιδιώτες παραγωγούς ( καλείται Οριακή Τιμή του Συστήματος) και από 42,5 ευρώ/MWh μέσα σε 48 ώρες πήγε στα 57 ευρώ/MWh. Μέσα σε 2,5 χρόνια έχει φθάσει στα 85 ευρώ/MWh, τιμή εγγυημένη για όλους τους παραγωγούς ενέργειας, χωρίς ρίσκο, ανταγωνισμούς και ανασφάλειες. Το ίδιο διάστημα η ΔΕΗ με το Βιομηχανικό Τιμολόγιο πουλάει σε όλες τις βιομηχανίες με πολύ χαμηλότερη τιμή. Ανάμεσα σε αυτές τις βιομηχανίες που αγοράζουν με το ειδικό τιμολόγιο, δύο μονάδες τα ΕΛΠΕ και το Αλουμίνιο είναι ταυτόχρονα και παραγωγοί ενέργειας. Ειδικά στην περίπτωση του Αλουμινίου η μέση τιμή που αγόραζε απο την ΔΕΗ τον Ιανουάριο του 2008 ανήλθε σε €38/MWH (ανακοίνωση της ΔΕΗ) ενώ με δικαστική απόφαση τον περασμένο Μάρτιο στο εξής θα αγοράζει με το ενιαίο βιομηχανικό τιμολόγιο. Ο ίδιος δ/νων σύμβουλος κ. Αθανασόπουλος υποστήριξε ότι η ζημιά για τη ΔΕΗ ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επιπλέον η μονάδα της Αλουμίνιο, επιδοτήθηκε απο το ελληνικό Δημόσιο απο το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) 2000-2006, λαμβάνοντας επιδοτήσεις συνολικού ύψους 36 εκ. ευρώ περίπου και όφειλε να έχει ολοκληρώσει την επένδυση και να έχει εντάξει την παραγωγή της στο σύστημα από τον Ιούλιο του 2007 τροφοδωτώντας την ενεργοβόρα ηλεκτρόλυση. Αντ' αυτού πίεσαν επί ένα περίπου χρόνο και κατάφεραν με την άδεια του κ.Φώλια ( για να ...χτυπήσει την ακρίβεια που πλήττει τον κ.Μυτηλιναίο) να πουλούν πλέον το ρεύμα που παράγουν και να αυτονομήσουν την μονάδα - πρόσφατα υπογράφηκε και η αλλαγή της άδειας απο την ΑΤΕ στην EDESSA HELLAS. Για το σκάνδαλο αυτό πληρώνουμε μεταξύ άλλων όλοι εμείς και για το λόγο αυτό γίνεται προανάκριση
Το κόστος αυτής της "απελευθέρωσης" καλούμαστε να πληρώσουμε με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα οικιακά τιμολόγια. Υπολογίζεται ότι από την αρχή του 2006 και μέχρι το 2010 οι Έλληνες καταναλωτές θα πληρώσουν 2.500.000 ευρώ παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε για να χρηματοδοτήσουν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για να δικαιολογηθούν όλα αυτά, μας βομβαρδίζουν με συνεχείς ανακοινώσεις για την ανεπάρκεια του συστήματος, επικαλούμενοι το ίδιο επιχείρημα για κάθε μια απο τις αλλεπάληλες άδειες που δίνονται αθρόα σε μεγαλοπαραγωγούς. Δέσποινα Σπανούδη

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όχι άλλη λάσπη!

«Εν αρχή ήν το κάρβουνο».
Παρά τις διαβεβαιώσεις -από την πρώτη στιγμή- του Μυτιληναίου, πως μια επένδυση λιθανθρακικού σταθμού, δε θα μπορούσε να γίνει παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, η Συμπαράταξη επιμένει. Μήπως να το ξανασκεφθεί ο Μυτιληναίος και να την κάνει την επένδυση για να έχει να λέει η Συμπαράταξη;

Μετά ανακαλύφθηκε η υπερθέρμανση του Κορινθιακού που ΘΑ προκληθεί από το θαλασσινό νερό ψύξης των εγκαταστάσεων του σταθμού συμπαραγωγής. Πέραν πάσης αμφιβολίας, αφού η μελέτη που έκανε το πολυτεχνείο για λογαριασμό των Δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής ήταν της πλάκας.

Και τώρα έχουμε την κόκκινη λάσπη με τα βαριά μέταλλα και τα ραδιενεργά στοιχεία. Πέραν επίσης πάσης αμφιβολίας γιατί το ΕΛΚΕΘΕ είναι της πλάκας.

Ήρθε και έδεσε! Θερμά λασπόλουτρα στην Αντίκυρα και στα Άσπρα Σπίτια!

Μέχρι εδώ όλα μπορεί να τα καταλάβει κανείς. Η άγνοια, η ασχετοσύνη, η ημιμάθεια, η εμπάθεια, τα διάφορα σύνδρομα, ο ιδεολογικός αχταρμάς είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά δεν είναι της πλάκας.

Σαν εργαζόμενος στο Αλουμίνιο της Ελλάδος έχω μια ερώτηση, μια πρόταση και μια προτροπή, να υποβάλω με κάθε σεβασμό στη Συμπαράταξη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως είναι θαύμα που ζω ακόμη μετά από 25 χρόνια δουλειάς σε ένα εργοστάσιο σαν το Αλουμίνιο, που τα παιδιά μου δεν τερατογεννήθηκαν και μεγάλωσαν σ’αυτό τον τόπο, αναπνέοντας αυτό τον αέρα, κάνοντας μπάνιο σε αυτή τη θάλασσα; Μήπως η ύπαρξή μας σας χαλάει τη σούπα;

ΠΡΟΤΡΟΠΗ: Τα χρήματα που κλέβει ο Μυτιληναίος από τη ΔΕΗ να τα πάρει η Συμπαράταξη και να τα διαθέσει για την επικοινωνιακή της πολιτική, αν της φθάσουν, για να μας εξηγήσει πως παντρεύεται η οικολογική ευαισθησία με την τιμή του ρεύματος που πληρώνει στη ΔΕΗ το Αλουμίνιο.

ΠΡΟΤΡΟΠΗ: Κυρίες και κύριοι της Συμπαράταξης, προσέξτε τη λάσπη που πετάτε, γιατί αυτή είναι τοξική! Προσβάλει σοβαρά τη νοημοσύνη και το νευρικό μου σύστημα.

Ο στόχος σας βέβαια είναι το Αλουμίνιο. Ο πνεύμονας που δίνει ανάσα ζωής σε έναν τόπο για μισό περίπου αιώνα.

Όχι άλλη λάσπη! Αν θέλετε να κλείσετε το Αλουμίνιο, κάντε μια δοκιμή και βγείτε να το πείτε καθαρά και στα ίσια. Οι δήθεν ανησυχίες σας για το περιβάλλον δεν μας πείθουν. Άλλα σας καίνε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε, εγώ θα πρότεινα κατι άλλο, τα χρήματα που κλέβει ο Μυτιληναίος (και τα ΕΛΠΕ) να τα δώσει στους εργαζόμενους, μόνιμους αλλά και δουλεύοντες σε υπεργολαβίες.Γιατι δεν το θέτεις στην εταιρεία, με τον ίδιο αγωνιστικό τρόπο, που κατηγορείς και την συμπαραταξη.
Επίσης αγαπητέ φίλε καποτε αυτή η προσπάθεια εκβιασμού πρέπει να τελειώνει. Τι σημαίνει δηλαδή ή ο Μυτιληναίος ασύδοτος ή ανεργία. Εγώ δεν απεμπολώ ούτε το συνταγματικό δικαιωμά μου για εργασία, ούτε το δικαίωμα για υγεία και καθαρό περιβάλλον.Διεκδικώ και απαιτώ και τα δυό.
Δεν είμαστε εναντίον των βιομηχανιών στην Βοιωτία, αλλά θέλουμε να τηρουν τους σχετικούς περιββαλοντικούς όρους και να μην μετατρέπουν την Βοιωτία σε χαβούζα.
Αν αδίκως κατηγορούμε την εταιρεία, τα έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Το ίδιο το κράτος τωρα τελευταία δεν της επέβαλε πρόστιμο για την μη τηρηση περιβαλλοντικών όρων, υιοθετώντας πολλές από τις αιτιάσεις μας. Επίσης ο θεόσταλτος και σωτήρας μας κ. Μυτιληναίος δεν δηλώνει ευθαρσώς ότι θα επαναφέρει το ζητημα του λιθάνθρακα όταν συναινέσουν οι τοπικές κοινωνίες, για αυτό άλλωστε δεν αποσύρει και την σχετική αίτηση από την ΡΑΕ. Τέλος, αγαπητε φίλε και εμείς εργαζομαστε και εμεις εχουμε παιδιά και εμείς αγωνιούμε αν θα έχουν δουλειά. Ίσως έχουμε όμως διαφορετικές πολιτικές στάσεις, διαφορετικές στάσεις ζωής, ισως κάποιοι από εμάς να κουράστηκαν απο την οσφυοκαμψία.

Ανώνυμος είπε...

Πρώτε ανωνυμε, το επιχείρημα "εγώ ζω ακόμη" είναι απο αυτά που σκοτώνουν. Εγώ να φανταστείς ξέρω και καπνιστές που ζουν ακόμη! Αν έχεις να αμφισβητήσεις με τεκμηρίωση κάτι απο αυτά που δημοσιεύουμε προσπάθησε πάλι.
Για την ποιότητα της μελέτης του Πολυτεχνείου της οποίας τα αποτελέσματα ήταν άσχετα απο την ανάλυση, έχω ιδία άποψη: αποτελούν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μάλλον παρά επιστημονικής έρευνας. Όσο για το ΕΛΚΘΕΘΕ ΈΧΟΥΜΕ ΔΎΟ ΑΝΤΙΚΡΟΥΌΜΕΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ. Ασφαλώς ως κάτοικος αυτού του κόσμου, θα έχεις ξανακούσει ότι υπάρχουν κατευθυνόμενες μελέτες και έρευνες. Τέλος θα ήταν υπερβολή να σε ρωτήσω τι κατά τη γνώμη σου είναι αυτά που μας καίνε;