Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

ΟΧΙ στο λιθάνθρακα και από το Αλιβέρι


Συνεδρίαση του πανελλαδικού δικτύου κινήσεων πολιτών "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα", που μεττράπηκε σε λαϊκή συνέλευση: πάνδημη αντίδραση στα σχέδια της ΔΕΗ για μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι. Οι εμπειρίες των κινήσεων απ' όλη την Ελλάδα, απέδειξαν ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντισταθούν με επιτυχία σε επιλογές που υπονομεύουν το μέλλον τους (αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ)


Στην επάνω φωτογραφία η υπάρχουσα πετρελαϊκή μονάδα της ΔΕΗ. Στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας διακρίνονται τα υπολείμματα των καμινάδων της παλιάς λιγνιτικής μονάδας. Ακριβώς δίπλα και αριστερότερα σχεδιάζεται η νέα μονάδα φυσικού αερίου, που, προς το παρόν, καρκινοβατεί. Στο βάθος της φωτογραφίας οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ. Στον ενδιάμεσο χώρο, στη θέση "Στάχτες" και σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί, από την Κτηματική εταιρεία του δημοσίου, στο δήμο, η ΔΕΗ επιδιώκει να κατασκευάσει μονάδα λιθάνθρακα 800 MW.


Στην κάτω φωτογραφία οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ και η επίμαχη έκταση, ανάμεσα σε αυτήν και τη ΔΕΗ. Πριν λίγες δεκαετίες ήταν θάλασσα. Στη συνέχεια μπαζώθηκε με την τέφρα από την καύση του λιγνίτη. Από εκεί και το όνομά της ("Στάχτες"). Το επίπεδό της είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Μέσα στις στάχτες ξεφυτρώνουν, ακόμη και σήμερα, αρμυρίκια. Σε λάκκο που είχε σκαφτεί, ο υδροφόρος ορίζοντας (κατά πάσα πιθανότητα θαλασσινό νερό) φαινόταν σε βάθος μικρότερο από ένα μέτρο. Εκεί θέλουν να εγκαταστήσουν μονάδα λιθάνθρακα. Σε απόσταση 100 μέτρων, αριστερά, είναι ο οικισμός Μυλάκι, εκεί που ήταν, παλιά, η παραλία. Θλίψη και αγανάκτηση! Το έγκλημα, που σχεδιάζεται, η ΔΕΗ προσπαθεί να το πλασάρει μέσα σε ένα πακέτο που το ονομάζει "το όραμά μας για το Αλιβέρι". Ο καταλληλότερος χαρακτηρισμός θα ήταν: "εφιάλτης για το Αλιβέρι".

Δεν υπάρχουν σχόλια: