Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Ούτε ιερό...ούτε δημόσιο!

Πόσες χιλιάδες στρέμματα έχουν τα μοναστήρια στη Βοιωτία;;;;

Big story1
Σε δημοσίευμα στις 14/9/2008 στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για οικιστική επένδυση στη Ζάλτσα, αναφέρεται ότι ο Όσιος Σεραφείμ διαθέτει "μεταξύ άλλων" και 77.000 στρέμματα εκεί!
Το δημοσίευμα με τον τίτλο Big story1 , αναφέρει ότι ο επιχειρηματίας Τ.Νικολακάκης αγόρασε το 1980 μια έκταση 800 στρεμμάτων απο τον Οσιο Σεραφείμ, τον μπλόκαραν αλλά τώρα με τα νέα χωροταξικά του Σουφλιά ελπίζει ότι θα δημιουργήσει ένα παραθεριστικό χωριό. Το ζήτημα είναι η πονηρή και άσχετη εκ πρώτης όψεως αναφορά ότι στη Μονή μεταξύ άλλων ανήκουν και 77.000 στρέμματα! (Ας βοηθήσει κάποιος: πόσα βουνά είναι τα 77000 στρέμματα;)
(σχετικά εδώ)

Big story 2
Σε μια υπόθεση που διήρκεσε απο το 2001 έως το 2003, η Μητρόπολη προσπάθησε να δημιουργήσει νέα Μονή στην κοιλάδα των Μουσών, πήρε χρήματα από το ΥΠΕΧΩΔΕ και σε δημόσια δασική έκταση 40 στρεμμάτων εκχέρσωσε, ισοπέδωσε, τσιμεντοποίησε και άρχισε να εγκαθιστά προκατασκευασμένους οικίσκους. Η συνέχεια περιλάμβανε πλάγιες χρηματοδοτήσεις μέσω του Δήμου Θεσπιών, την ανοχή της Θ΄ ΕΠΚΑ και του ΚΑΣ (όταν παρενέβη η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων). Τελικά μετά την παρέμβαση πολιτών, αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη και καταγγελία στον Εισαγγελέα Θηβών καθώς και την αλλαγή της δημοτικής αρχής, με δεύτερη απόφαση απο το Κ.Α.Σ. αποσύρθηκε η έγκριση του για την ίδρυσή της μονής. Η αυλαία έπεσε με έγγραφο από το Δασαρχείο Θηβών της 9-6-2003, με θέμα «Πρόσκληση-κλήτευση για κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων» για τον αντιπρόσωπο της Μητρόπολης. Η υπόθεση με τις καταπατήσεις στην Κοιλάδα των Μουσών δεν έχει λήξει ακόμα. Το ΣτΕ (κατόπιν προσφυγής συμπολίτη μας) θα εξετάσει την υπόθεση τον Μάϊο του 2009.
Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες εδώ

Δ.Σπ.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ι.Μητρόπολη δήλωσε ότι δεν επιδιώκει παρά να δηλώσει στο Κτηματολόγιο την περιουσία της. Βέβαια η Δαύλεια, η Χαιρώνεια, η Ευαγγελίστρια και γενικά κανείς άλλος χώρος εκτός απο την πόλη της Λιβαδειάς δεν εντάσσεται προς το παρόν, οπότε η δήλωση στερείται οπιασδήποτε σημασίας προς το παρόν. Πάντως το σημαντικό είναι ότι δεν αρνείται καμμία απολύτως διεκδίκηση. Ενδιαφέρον θα είχε να μας έδειχναν το Ε9!

Ανώνυμος είπε...

Aνακοίνωση :
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας ανακοινούται ότι τόσον η Ιερά Μητρόπολις όσον και οι Ιερές Μονές τίποτε άλλο δεν επιδιώκουν παρά αυτό που υπέδειξε η Πολιτεία, δηλαδή ό,τι περιουσιακό στοιχείο έχουν να το δηλώσουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Αν υπάρχουν αμφισβητήσεις μπορούν να κάνουν το ίδιο και οι αμφισβητούντες.
Η μοναστηριακή περιουσία που υπάρχει στο Νομό Βοιωτίας είναι αυτή που παρέμεινε στην διατηρητέα περιούσια των μοναστηριών μας δυνάμει του Διατάγματος του έτους 1933 και της Συμβάσεως του έτους 1952 που υπογράφηκε μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ελληνικού Δημοσίου.

Εκ του Γραφείου Τύπου
Της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή τι προτείνει η Ιερά Μητρόπολη: όσοι αμφισβητούμε ότι η δημόσια γή τους ανήκει, να πάμε να τη δηλώσουμε στο κτηματολόγιο οτι είναι δική μας;

Ανώνυμος είπε...

Η δημόσια γή είναι δική οου @σχολιαστή. Έτσι λέει το Σύνταγμα. Η διαφορά είναι οτι οι πνευματικοί μας ταγοί την βγάζουν στο σφυρί και την πουλάνε! Άν το επιχειρήσεις εσύ αυτό εσύ θα πας φυλακή, εκτός βέβαια άν έχεις κανένα φιρμάνι από τους Saint Homer ή τους De LaRoche, ή από κανένα Αγαρηνό Βοεβόδα, που σου την απονέμει για υπηρεσίες που τους προσέφερες.
Ψάξε λοιπόν τα συρτάρια σου.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ ανώνυμε συμφωνώ προφανώς. απλά επισημαίνω το άτοπο της απάντησης της ΙΜΘΛ που στην προσπάθειά να στηλιτεύσει τους αμφισβητούντες, τους ταυτίζει με διεκδικητές των εκτάσεων. προφανώς τους είναι αδιανόητο ότι κάποιοι μπορεί να υπερασπίζονται τη δημόσια γή χωρίς να θέλουν να δηλώσουν στο κτηματολόγιο για δική τους.
αντίστοιχης ποιότητας είναι δυστυχώς και οι αντιδράσεις της πλειοψηφίας των αιρετών μας. στην χειρότερη περίπτωση τα έχουν συννενοηθεί, στην καλλίτερη θεωρούν ανοησία να τα "βάλουν" με τη Μητρόπολη αφού κάτι τέτοιο αποκλείεται να τους ωφελήσει πολιτικά.

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία με τον Νικολακάκη πάει πολύ πίσω. Οι κάτοικοι της περιοχής (Αγία Άννα, Ζερίκι-Ζάλτσα, Κυριάκι_Καραχάλιος, Πρόδρομος), εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια ακούν αυτό το όνομα, που σε συνεργασία με τον Ιερώνυμο κάτι πάει να κάνει στη περιοχή της Ζάλτσας.
Το θέμα είναι ότι ο χώρος αυτός είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός [εκει βρίσκονταν η αρχαία Βουλίδα - Βουλίς].
Οι προστριβές του εν λόγω επειχειρηματία με κατοίκους της περιοχής και τις κρατικές υπηρεσίες έρχονται στο προσκήνιο περιοδικά, σαν να δοκιμάζει αν τον παίρνει και για να δημιουργεί τετελεσμένα. Αναφέρω δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: α) το 1995 ζήτησε από επαγγελματία της περιοχής να "οργώσει" μετά από κάτι δεκαετίες το αχανές "χωράφι του". Αυθημερόν κατέφθασε η αρχαιολογική υπηρεσία και ο επαγγελματίας έσωσε το μηχάνημά του από κατάσχεση με "άνωθεν" εντολή. Σ' αυτό το συμβάν ήμουν παρών. β) Δυό χρόνια αργότερα σ' αυτή την περιοχή επιχειρήθηκε να "στηθεί" το περίφημο δημοσιογραφικό χωριό του μακαρίτη Σταμούλη. Η διαδρομή? Όσιος Σεραφείμ > Νικολακάκης > Νομαρχία > Συνεταιρισμός Δημοσιογράφων και μετά άντε βρες άκρη. Ακυρώθηκε και αυτή η απόπειρα λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής και των προβλημάτων νομιμότητας που προέκυψαν.
Υποστηρικτές στις επιδιώξεις του ο κος Νικολακάκης έχει τους μοναχούς του Οσίου Σεραφείμ, που κατά καιρούς έχουν έλθει σε προστριβές με κτηνοτρόφους της περιοχής, [τους διώχνουν από βοσκότοπους, ή τους αναγκάζουν να δηλώσουν ψευδώς ότι νοικιάζουν τα βοσκοτόπια από την μονή και μέσω των ενοικιαστηρίων να αποδείξουν ότι είναι κάτοχοι της περιοχής]. Πρόσφατα σχετικό περιστατικό έφτασε στα δικαστήρια με κατηγορούμενους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Αρχικά αυτά για τον Όσιο Σεραφείμ, τη Ζάλτσα και το Νικολακάκη. Θα επανέλθουμε με αναλυτικές πληροφορίες.
Κλείνοντας θα θέλαμε να θέσουμε ένα αρθρωτό ερώτημα:
Γιατί χρειάζεται αυτήν την τεράστια περιουσία η εκκλησία και με λύσσα θέλει να την αυξήσει? Τί της προσδίδει αυτός ο πλούτος? Μήπως βοηθά κάποιον να εισέλθει ευκολότερα στην βασιλεία των ουρανών?