Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Πυρηνικές εταιρείες στην Βοιωτία


Γαλλία - Ιταλία: πυρηνική συμμαχία
Δημοσιεύθηκε από lithanthrakas

Σε συνέχεια των όσων λέγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα για την πυρηνική ενέργεια, παραθέτουμε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, από το οποίο δανειστήκαμε και τον τίτλο της ανάρτησης. Τα όσα αναφέρονται (ας θυμηθούμε και το πρόσφατο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου) επιβεβαιώνουν μια γενικότερη κινητικότητα γύρω από το θέμα της πυρηνικής ενέργειας και δικαιολογούν την ανησυχία των πολιτών για τη στιγμή και τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρηθεί να γίνουν πράξη τα όσα “μαγειρεύονται” στο εσωτερικό του πυρηνικού λόμπυ.

“Με αέρα αποφασιστικότητας έκανε χθες η Ιταλία το πρώτο της βήμα προς την επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα με τη Γαλλία, η οποία ανοίγει ουσιαστικά τις πύλες της ιταλικής αγοράς στις γαλλικές επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά, η συμφωνία που υπέγραψαν στη Ρώμη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί καλύπτει όλο τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, από την έρευνα ώς τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων και την οικοδόμηση πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επικεφαλής των εταιρειών ενέργειας της Ιταλίας Enel και της Γαλλίας EDF υπέγραψαν στη συνέχεια συμφωνία σύμπραξης που αφορά την κατασκευή τουλάχιστον τεσσάρων αντιδραστήρων τρίτης γενιάς EPR (European Pressurized Reactor) στην Ιταλία.

Οι Ιταλοί είχαν ψηφίσει τον Νοέμβριο του 1987, ένα χρόνο μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, κατά της ύπαρξης πυρηνικών σταθμών σε ιταλικό έδαφος.

Με την επάνοδο του Μπερλουσκόνι στην εξουσία, τον Μάιο του 2008, η Ιταλία αποφάσισε να ξαναρχίσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της να αρχίσει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών το 2013, καθώς η έβδομη, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από εισαγωγές -κυρίως από τη Ρωσία και την Αλγερία- για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Η Ιταλία επιθυμεί μακροπρόθεσμα να παράγει το 25% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.”

Οι πιο προσεκτικοί αναγνώστες, και ιδιαίτερα όσοι έχουν την “τύχη” να ζουν στη Βοιωτία, θα πρόσεξαν τα δύο χαρακτηριστικά ονόματα: Enel και EDF. Η μεν πρώτη, επιδιώκει να εγκαταστήσει μονάδα φυσικού αερίου, ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας, ενώ σε απανωτές διαφημίσεις στον τοπικό τύπο, αυτοπαρουσιάζεται σαν παραγωγός ενέργειας, σχεδόν αποκλειστικά, από ανανεώσιμες πηγές. Η Enel, επίσης, ελέγχει ένα μεγάλο ποσοστό της ισπανικής Endesa (και ετοιμάζεται για πλήρη, σχεδόν, έλεγχό της), η οποία κατασκευάζει μονάδες φυσικού αερίου στη Βοιωτία, Κορινθία (μαζί με τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ), Μαγνησία, ενώ σχεδίαζε μονάδες λιθάνθρακα στη Βοιωτία και τον Αστακό. Η δεύτερη (η γαλλική ΔΕΗ, κατά κάποιο τρόπο) έχει ενδιαφερθεί, στο παρελθόν, να συμμετάσχει σε κοινοπρακτικά σχήματα για μονάδα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ αυτή τη στιγμή (μέσω θυγατρικών της) πρωτοστατεί στην επιχείρηση κατάληψης των κορυφογραμμών του Ελικώνα με τεράστια αιολικά πάρκα.

Μικρός που είναι, τελικά, ο κόσμος και πικρή η διαπίστωση: “τα κάνουν όλα και συμφέρουν”.
Ζητάμε άμεση σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας.

3 σχόλια:

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Όπως και για τα χωροταξικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ

Όπως και για τη μετατροπή της Βοιωτίας σε ενεργειακό κέντρο

Έτσι και τώρα προσπαθούμε απο νωρίς να τους ανοίξουμε τα μάτια

Εκτός απο το να σφίγγουν χέρια, να χτυπάνε πλάτες και να φιλάνε τον κόσμο στα πανηγύρια

Ας πάρουν τα μέτρα τους

Αν και πολύ φοβόμαστε

Ότι δεν είναι μέσα στα ενδιαφέροντά τους

Ανώνυμος είπε...

την περασμένη Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου, συναντηθήκαμε οργανώσεις και κινήσεις πολιτών στην Αθήνα προκειμένου να αναλάβουμε κοινή δράση κατά των πυρηνικών

έπεται συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

Γαλλοϊταλική συμφωνία για πυρηνική ενέργεια
ΡΩΜΗ. Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας υπέγραψε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Με την υποστήριξη των πρώην κρατικών εταιρειών ενέργειας EdF (Γαλλία) και ENEL (Ιταλία) θα εκπονηθούν μελέτες βιωσιμότητας για την κατασκευή δέκα πυρηνικών εργοστασίων στην Ιταλία.

Η «λεπτομέρεια» την οποία δεν έθιξαν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια των θριαμβευτικών αναγγελιών είναι ότι οι Ιταλοί έχουν ταχθεί κατά της πυρηνικής ενέργειας με δημοψήφισμα από το 1987.

Η ιταλική κοινή γνώμη δεν έχει δείξει τον παραμικρό ενθουσιασμό για την πυρηνική ενέργεια και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση είναι αντίθετη με την επιλογή αυτή. Ομως, εκπονώντας σχέδια για την ενδεχόμενη αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας, ο Μπερλουσκόνι υπολογίζει στην αδυναμία της σπαρασσόμενης αντιπολίτευσης.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει μέρος στην Ιταλία που να δεχθεί να φιλοξενήσει πυρηνικό αντιδραστήρα» δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου Nomisma Energia. Αλλοι αναλυτές θεωρούν «απόλυτα αληθοφανή» την πιθανότητα να αποκτήσει η Ιταλία πυρηνικά εργοστάσια.

Οι μελέτες θα αφορούν την κατασκευή γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων νέου τύπου (EPR). «Θέλουμε να γίνει η πυρηνική ενέργεια ευρωπαϊκή υπόθεση» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_25/02/2009_304774