Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Παράπλευρες απώλειες προκαλεί η ρύπανση: Οι αγρότες της Βοιωτίας υποφέρουν διπλά


Έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Βοιωτίας, στη διάθεση των προιόντων τους λόγω της ρύπανσης των νερών.
Ενάμισυ χρόνο αφότου έγινε γνωστό το θέμα, πολλοί αγρότες μας καταγγέλλουν ότι τα προιόντα τους έχουν πρόβλημα στις λαικές των Αθηνών: Η προέλευση τους απο Θήβα, Οινόφυτα και Βοιωτία, αντιμετωπίζεται με καχυποψία απο τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, έμποροι και προμηθευτές μεγάλων σούπερ -μάρκετ, μας αναφέρουν ότι δέχονται οδηγίες να επιλέγουν προιόντα απο άλλες περιοχές.
Έτσι οι αγρότες της Βοιωτίας υποφέρουν διπλά: όχι μόνο απο την γενική πτώση του αγροτικού εισοδήματος που οδήγησε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις αλλά και απο την απαξίωση των προιόντων τους.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έκανε τίποτε:
- δεν προχώρησε σε ποιοτικό έλεγχο των προιόντων ώστε να διαπιστωθεί εαν υπάρχει ή όχι πρόβλημα και να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις
Το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπ.Ανάπτυξης δεν έκαναν τίποτε:
- δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την απορύπανση του υδροφόρου ορίζοντα
- δεν έλαβαν κανένα μέτρο για τον πραγματικό έλεγχο της ρύπανσης
- δεν προχώρησαν στην οργάνωση της περιοχής και στα απαραίτητα έργα
Ούτε και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έκανε τίποτε. Δεν πήρε καμία πρωτοβουλία:
- να ελέγξει τις γεωτρήσεις σε όλο τον νομό, γιατί όρια καταλληλότητας υπάρχουν και για το νερό της άρδευσης
- να ελέγξει τα προιόντα και να κινητοποιήσει τους παραγωγούς
- να συμμορφώσει πραγματικά τις βιομηχανίες
Η απάντηση των αγροτών σε αυτή την κατάσταση πρέπει να είναι δυναμική, για να διεκδικήσουν επανόρθωση και αποζημίωση για όσα χάνουν.
Όσοι αγωνιζόμαστε για να σταματήσει η ρύπανση είμαστε μαζί τους. Η πρακτική διαίρει και βασίλευε, είναι γνωστή στους πονηρούς απο αρχαιοτάτων χρόνων. Να μην το επιτρέψουμε.
Η περιβαλλοντική καταστροφή βλάπτει σοβαρά την υγεία και την τσέπη μας. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ανεργίας αυτό γίνεται αβάσταχτο. Ας δούμε ποιοί είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι.
Δ.Σπ.
Ζητάμε άμεση σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

star-online
ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ (26/02/2009)
Και πάλι εξασθενές χρώμιο ανιχνεύτηκε στα σχολεία της Θήβας σε νέες δειγματοληψίες που έγιναν. Ο έλεγχος ξεκίνησε από τα σχολεία της Λιβαδειάς στα οποία δεν βρέθηκε, ευτυχώς η καρκινογόνος ουσία. Ακολούθησαν τα σχολεία της Θήβας και τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Οι πολίτες και ειδικά οι γονείς είναι ανήσυχοι, διότι δεν έχει θεσπιστεί ανώτατο επιτρεπτό όριο για την καρκινογόνο ουσία. Το εξασθενές χρώμιο δεν έχει ανώτατο όριο και είναι επικίνδυνο στις πολύ μικρές ποσότητες, τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός.

Ανώνυμος είπε...

Είναι προφανές :το νερό που τρέχει σε όλες τις βρύσες της Θήβας είναι το ίδιο! Ο Δήμος δεν το μετράει;