Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΟΧΙ απο το Δήμο Θεσπιέων στον αγωγό φυσικού αερίου


Επιτέλους άρχισαν τα ΟΧΙ απο τις τοπικές αρχές της Βοιωτίας. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών εκφράζονται πλέον και μέσα απο τις αντιδράσεις κάποιων έστω και λίγων δημων και τις αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων. Αντιγράφουμε απο τα ΘΕΣΠΙΑΚΑ, οι υπογραμμίσεις δικές μας:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσπιέων, στη συνεδρίασή του της 8-2-2008 αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην κατασκευή του αγωγού υψηλής πίεσης φυσικού αερίου Μαυρομματίου-Δομβραίνας, που προορίζεται για την βιομηχανική περιοχή Θίσβης.

Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την αναμενόμενη, και καθώς εκτιμάται, επίσης αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θίσβης βασίζεται στο γεγονός ότι ο υπό κατασκευή αγωγός Μαυρομματίου-Δομβραίνας δεν προορίζεται για οικιακή χρήση αλλά για την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της Θίσβης και για εργοστασιακή χρήση των μεγάλων μονάδων της Βιομηχανικής περιοχής Θίσβης.

Εξ άλλου, όπως εκτιμούν τοπικοί παράγοντες, οι αποφάσεις αυτές είναι μια απάντηση της τοπικής κοινωνίας στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν πριν 15 χρόνια, οπότε καταργήθηκε η κατασκευή του κλάδου Δομβραίνας του αγωγού φυσικού αερίου, που προοριζόταν για οικιακή χρήση, όταν δηλαδή υπήρχε κάποια σταθερότητα στις τιμές του φυσικού αερίου και μια απάντηση στην σχεδιαζόμενη, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, ζοφερή προοπτική του τόπου αυτού, που περιλαμβάνει την ολοκληρωτική καταστροφή οποιασδήποτε αγροτοτουριστικής ανάπτυξης, την μετατροπή του σε βιομηχανική περιοχή παράρτημα των Οινοφύτων με αποτέλεσμα την ανεργία, αφού βασικοί υφιστάμενοι παραγωγικοί τομείς θα πληγούν καίρια και τα παραγόμενα προϊόντα θα είναι τοξινομένα, την βίαια μετατροπή της παραδοσιακής χρήσης γης, την ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υπόγειων υδάτων και την καταστροφή της θάλασσας και των παραλιών του Κορινθιακού. Περισσότερα στο ιστολόγιο ΘΕΣΠΙΑΚΑ

Ζητάμε άμεση σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ζωγράφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσπιών. Όυτε η Συμπαράταξη δε θα τά λεγε καλλίτερα

Ανώνυμος είπε...

Περί ανάπτυξης:
Η Κομισιόν συστήνει την εφαρμογή του μέτρου της «προσωρινής ανεργίας» προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα μαζικών απολύσεων. Οι επιχειρήσεις καλούνται να απασχολούν το εργατικό τους δυναμικό λιγότερες μέρες την εβδομάδα ή ώρες εντός της εργάσιμης ημέρας, μειώνοντας αντίστοιχα τις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων. Επίσης, θα μπορούν να διακόπτουν την παραγωγή σε επί μέρους τομείς για όσο διάστημα κρίνουν αναγκαίο.

Πρόκειται για την ίδια πρόταση που είχε διατυπώσει στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος, για μείωση της εργάσιμης εβδομάδας σε 3 ημέρες και την οποία το blog είχε τότε σχολιάσει (κλικ-εδώ). Ο κ. Μίχαλος επανέφερε την πρότασή του, ζητώντας να επανεξεταστεί το αίτημα για τον περιορισμό του χρόνου εργασίας. Στο μεταξύ, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη-Πάλλη Πετραλιά, σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι σταθερή στους νόμους και στις ρήτρες και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι θωρακισμένα» (Τώρα μάλιστα...).

Ήδη, όπως έγινε γνωστό, προγραμματίζεται πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες, ενώ στη διαδήλωση θα συμμετάσχει και η ΓΣΕΕ. Άλλο που δεν θέλανε οι επαγγελματίες εργατοπατέρες για ένα ταξιδάκι μέχρι τις Βρυξέλλες.