Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

H ΕΚΠΟΙΖΩ για τον Ασωπό

Αγαπητέ κ. Πορτοσάλτε
Με αφορμή την επαναφορά του θέματος της ρύπανσης του Ασωπού στην επικαιρότητα , θα ήθελα να επισημάνω ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, με τα μέσα που έχει στην διάθεσή της.
Για ενημέρωση δική σας και των ακροατών του σταθμού σας, επιτρέψτε μου να αναφέρω εν τάχει τις ενέργειες που πραγματοποιήσαμε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των εργαστηριακών ελέγχων ( Σεπτέμβρης 2007) που κατεδείκνυαν την σοβαρότητα του θέματος.
1. Επικοινωνίες με τους πρωταγωνιστές της κινητοποίησης για την ρύπανση του ποταμού, ενημέρωσή μας για το πρόβλημα, τις ενέργειές τους και κοινός προγραμματισμός των ενεργειών που θα αναλάμβανε η ΕΚΠΟΙΖΩ
2. Ενέργειες σε διοικητικό επίπεδο:
3.Αποστολή επιστολής σε όλους τους αρμόδιους φορείς ( Νομαρχίες και Δήμους της περιοχής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ-Υγείας-Ανάπτυξης ΓΧΚ), αιτούμενοι την παροχή στοιχείων βάσει 10 συγκεκριμένων ερωτημάτων.
4.Ενέργειες σε δικαστικό επίπεδο:
-Κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ( 2/1/ 2008) εναντίον του Δήμου Ασωπού, με αίτημα την διακοπή παροχής στους κατοίκους ακατάλληλου ύδατος και τον άμεσο εφοδιασμό τους μέσω υδροφόρων, ύδατος κατάλληλου για οικιακή χρήση. Μετά από 2 αναβολές, εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα στις 17/4/08 και τον Ιούνιο εκδίδεται η υπ’ αριθμόν 923/2008 θετική απόφαση που υποχρέωνε τον Δήμο να υδροδοτήσει τους δημότες με νερό ασφαλές.
- Τον Ιούλιο του 2008 κατατίθεται συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά του Δήμου Οινοφύτων με τα ίδια αιτήματα και ημερ. εκδίκασης 11-12-2008 . Δεδομένου ότι αυτά είχαν ήδη ικανοποιηθεί κατά τον χρόνο εκδίκασης, η συζήτηση της αγωγής ματαιώθηκε.
5.Ενέργειες ευαισθητοποίησης. Πραγματοποίηση εκδήλωσης στις 17/3/08 (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή 15-03-2008) με θέμα ' Η απειλή της αλόγιστης κατανάλωσης' με έμφαση στην διαχείριση των υδάτινων πόρων και το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού
6. Εκ παραλλήλου και από την αρχή ενασχόλησής μας με το θέμα, αναζητούσαμε:
-επιστημονική τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην υγεία, από την κατανάλωση ύδατος/τροφίμων περιεχόντων εξασθενές χρώμιο.
- επιστημονική τεκμηρίωση της πιθανότητας ρύπανσης των φυτικών και ζωϊκών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή από το εξασθενές χρώμιο. Παρά την επιβεβαίωση της πιθανότητας, δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένους εργαστηριακούς ελέγχους των προϊόντων της περιοχής, λόγω της απαιτούμενης υψηλής δαπάνης.
- δυνατότητες διενέργειας επιδημιολογικών μελετών υπό την εποπτεία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κρήτης, οι οποίες τελικά αποδείχθηκαν ανέφικτες χωρίς πολυετή χρηματοδότηση

Η αναφορά σε όλες αυτές τις ενέργειες, ουσιαστικά άγνωστες στους πολλούς, δεν αποσκοπεί στην απονομή ευσήμων στην ΕΚΠΟΙΖΩ, αλλά στην τεκμηρίωση του ουσιαστικού ενδιαφέροντός μας για το θέμα και της πρόθεσής μας να συμβάλλουμε στην επίλυσή του, ενώνοντας τις δυνάμεις μας.
Στα πλαίσια αυτά, η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να υπογράψουν την διαμαρτυρία στην ιστοσελίδα του Σκάι

Με εκτίμηση
Ελένη Αλευρίτου
Γιατρός, Πρόεδρος ΕΚΠΟΙΖΩ

Ζητάμε άμεση σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: