Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Δεν είναι η καταστροφή ανάπτυξη


Mε αφορμή την έρευνα που ξεκινά το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να διαπιστώσει εαν το εξασθενές χρώμιο βλάπτει την υγεία, (δείτε σχετικό άρθρο)
αναρωτιώμαστε: μέτρα για να σταματήσει η βλάβη πότε θα ληφθούν;

Καλές οι έρευνες, τα μητρώα και οι καταγραφές, πότε όμως κύριοι Υπουργοί και κύριε Νομάρχη, θα σταματήσετε αυτούς που ρυπαίνουν;

Αφιερώνουμε το παρακάτω δημοσιογραφικό σχόλιο στους παραπάνω εργολαβικά ενασχολούμενους με την χειρότερη όψη της πολιτικής: στους κάθε λογής παράγοντες που συναλλάσονται με τις ζωές μας και ανταλλάσουν το μέλλον μας προκειμένου να εξασφαλίζουν το δικό τους προσωπικό μέλλον.

Καταστροφή με επιδότηση
Tου Σωκρατη Τσιχλια
Εάν η μικρή μας χώρα ήταν στ’ αλήθεια μέλος της Ευρωπαϊκής Eνωσης, κι όχι στα χαρτιά, δεν θα υπήρχε ούτε μια περίπτωση στις χίλιες να χρειαστούν 2 χρόνια έως ότου ανησυχήσει ο υπουργός Υγείας για την «επιδημία» καρκίνων που πλήττει την περιοχή των Οινοφύτων την τελευταία 15ετία.
Σε καμιά χώρα του κόσμου άλλωστε, με αληθινούς δείκτες ανάπτυξης, όχι σαν τους δικούς μας που επί χρόνια χειροκροτούν και ψηφίζουν τα κομματικά ακροατήρια, δεν χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες τα ποτάμια, τα πηγάδια και τα δάση ως χώρους ταφής των τοξικών τους αποβλήτων. Δεν είναι η καταστροφή ανάπτυξη. Αλλά κι όταν κάποιοι το κάνουν, κάποτε συλλαμβάνονται και τιμωρούνται παραδειγματικά. Δεν νομίζω να υπάρχει χώρα άλλωστε στον κόσμο όπου δεν περνάει καν από το μυαλό του αρμόδιου υπουργού, ότι επιτέλους πρέπει να σχεδιάσει ένα σύστημα υγειονομικής ταφής τοξικών αποβλήτων.
Υπάρχουν και σκληροί καπιταλιστές σε όλον τον κόσμο· και απάτριδες υπάρχουν, ευγενείς υπήκοοι της αοράτου χώρας του χρήματος.
Σαν τους εγχώριους πάντως, που δανείζονται κεφάλαια από το μέλλον και των δικών τους παιδιών, δηλητηριάζοντας τη γη και τα νερά της Ελλάδας, αμφιβάλλω αν βρίσκονται συγκεντρωμένοι τόσοι πολλοί αλλού.
Δεν γνωρίζω επίσης αν κάποιες από τις βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που μολύνουν με εξασθενές χρώμιο τον Ασωπό και τα νερά της Αττικοβοιωτίας ή άλλες που κατέστρεψαν την Κορώνεια ή εκείνες που παροχετεύουν τα δηλητηριώδη υπολείμματα στον ημιθανή θερμαϊκό κόλπο, επιδοτούνται κιόλας με κάποιο νόμο για κάποιον λόγο... Είναι βέβαιο όμως ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει επιδότηση έως και 55% παρακαλώ, για όσες εταιρείες «αναπτύξουν» τις ακτές στην ηπειρωτική ή νησιωτική Ελλάδα εκμεταλλευόμενες το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, που προβλέπει υπερπολλαπλάσια δόμηση για γιγάντιες τουριστικές μονάδες και «παραθεριστικά χωριά». Εκτός από την τσιμεντοποίηση δηλαδή, του μοναδικού συγκριτικού μας πλεονεκτήματος, της μεγάλης μας περιουσίας, οι πολίτες θα επιδοτούν τις παραθεριστικές κατοικίες αλλοδαπών ή ημεδαπών «τυχερών»…
news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: