Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Στοιχεία σοκ σε έρευνα του ΙΓΜΕ για το νερό



Στοιχεία- σοκ για την εγκληματική ρύπανση στη Βοιωτία και τη Βορειοανατολική Αττική με εξασθενές χρώμιο και άλλες καρκινογόνες ουσίες καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, η οποία αποκρυπτόταν επιμελώς από τους ενδιαφερομένους και αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Αν και η συγκεκριμένη μελέτη ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 και κοινοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν δόθηκε στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής- η οποία επίμονα τη ζητούσε επί πέντε μήνες - με την αιτιολογία ότι «κατά τη γνώμη της υπηρεσίας μας, δεν τεκμηριώνονται επαρκώς τα συμπεράσματά της». Ωστόσο, ειδικοί επιστήμονες που διάβασαν τη μελέτη κάνουν λόγο για «εις βάθος λεπτομερειακή έρευνα τόσο από την πληθώρα των ρυπαντών που αναλύονται όσο και από τη γεωγραφική έκταση. Δεν μπορεί αυτή η έρευνα να χαρακτηρίζεται αναγνωριστική όταν υπάρχουν πάνω από 80 σημεία υδροληψίας και αναλύονται τουλάχιστον 7 ρύποι». Οι ουσίες Στην «Αναγνωριστική υδρογεωλογική- υδροχημική έρευνα ποιοτικής επιβάρυνσης των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του Ασωπού», που εκπονήθηκε από τον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΙΓΜΕ, καταγράφονται συγκεντρώσεις που ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο νερού. Αυτές εντοπίζονται στην Παραλία Αυλίδος, βορειοανατολικά του Αγίου Θωμά, δυτικά από τα Οινόφυτα και νοτιοανατολικά του Ασπροκάμπου. Συγκεντρώσεις της τάξεως των 50 μικρογραμμαρίων εξασθενούς χρωμίου εμφανίζονται κατά κύριο λόγο νότια των Οινοφύτων πέριξ της κοίτης του Ασωπού, βόρεια και ανατολικά του Ασπροκάμπου, ενώ στα 20-30 μικρογραμμάρια βρίσκονται τα υπόγεια ύδατα βόρεια του Σχηματαρίου, στον Ωρωπό και το Χαλκούτσι. Συγκεντρώσεις ολικού σιδήρου που ξεπερνούσαν τα 1.000, ακόμα και τα 2.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (το όριο ανέρχεται στα 200) εντοπίστηκαν στα υπόγεια ύδατα ανατολικά της Παραλίας Αυλίδας, στον κάμπο του Ασωπού νότια των Οινοφύτων, βόρεια του Χαλκουτσίου, ανατολικά της Συκαμίνου, βορειοδυτικά του Αγίου Θωμά και νότια του Ασπροκάμπου. Όσο για τις συγκεντρώσεις νικελίου- του οποίου το όριο είναι 20 μικρογραμμάρια- υπερβάσεις καταγράφηκαν στα δείγματα υπόγειων νερών που ελήφθησαν από την περιοχή ανάμεσα στα Οινόφυτα και τον Ωρωπό και βορειοανατολικά του ρέματος Θερμιδώνα, παραποτάμου του Ασωπού. Επιπλέον, στην έρευνα εντοπίστηκαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών, φωσφορικών αλλά και ολικού χρωμίου που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα υπάρχοντα όρια. Περισσότερα κλικ εδώ

Ζητάμε άμεση σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας !

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ… ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΜΟΛΟΤΟΦ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, προφανώς θα είναι επιβαρυμένο το νερό των σχολείων. Το παράξενο θα ήταν το αντίθετο.Οι δημοτικοί άρχοντες της Θήβας κρύβονται πισω απο το δάχτυλό τους εδώ και ενάμισυ χρόνο. Και όχι μόνο για το νερό:

Για τα νέα εργοστάσια που ετοιμάζονται στο Χαραιντίνι και τα καυσαέρια τους ισοδυναμούν με την κυκλοφορία 1 εκατ.αυτοκινήτων, δεν έχουν πεί τίποτε απολύτως.

Μήπως πρέπει και ο κόσμος που θέλει να αντιδράσει να συσπειρωθεί;

Ανώνυμος είπε...

Μα πως είναι δυνατό να υπάρχουν προβλήματα στο νερό, στον αέρα και στο έδαφος, με τόοοοοοοση περιβαλλοντική ευαισθησία και δράση της Νομαρχίας Βοιωτίας;
Λοιπόν εκτίμώ πως τα αποτελέσματα του ΙΓΜΕ είναι δάκτυλος της Συμπαράταξης

Ανώνυμος είπε...

Πέσατε να τη φάτε τη Βάσω και μετά θα σας βγεί βουλευτής ο "πολιτευτής" Βαγιάκος καιθα ψάχνεστε.
Έσείς έχετε σηκώσει τη Βοιωτία όρθια για εκατό προβλήματα και ο Ακης σφίγγει χέρια.
Είστε δυσάρεστοι και ντεμοντέ.
Τα φιλιά, οι χαιρετούρες, οι περιφορές σε μνημόσυνα και πανηγύρια είναι η διαχρονική αξία στην χώρα μας.

Ανώνυμος είπε...

Η κριτική γίνεται για τις πράξεις και παραλείψεις των εμπλεκόμενων αρχών. Η νομαρχία είναι μία απο αυτές. Η κα Τσόνογλου είναι Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει καμία προσωπική αντιπαράθεση ούτε αντιδικία. Μαλιστα εγώ ελπίζω ότι για αυτά που προσωπικά δεσμευτηκε θα τα προχωρήσει, το ελπίζω. Τώρα γιατι δεν κάνουμε κριτική στον κάθε "πολιτευτή" τι να πώ. Νομίζεις οτι θα έπρεπε να ασχοληθούμε περισσότερο με τον κάθε παραγοντα,δημοσιοσχεσίτη πολιτευτή κτλ. Ούτε κόμμα είμαστε ούτε μια κλικα που της αρέσει το κουτσομπολιό.

Yannis Zabetakis είπε...

πρέπει να συναντηθούμε άμεσα όλοι οι ενεργοί πολίτες, το ΙΤΑΠ, η συμπαράταξή σας και όλες οι κινήσεις πολιτών από Βάγια, Ωρωπό και Εύβοια!
Μην το βλέπετε τοπικιστικά το πρόβλημα! Είναι όλος ο υδροφόρος ορίζοντας Βοιωτίας, Αττικής και Εύβοιας...

Προτείνω να αρχίσουμε να δουλεύουμε ατζέντα - ημερήσια διάταξη , δημόσια μέσα από τα ιστολόγιά μας και πιθανή μέρα πργματοποίησης της ημερίδας.

Πρέπει να ενημερώσουμε, να ενημερωθούμε από τις Αρχές [αν μας διαφεύγει κάτι!] και να συντονίσουμε περαιτέρω δράσεις και Αγώνες.
Το διακύβευμα δεν είναι η ζωή μας αλλά η ζωή των παιδιών μας και των μαθητών και των φοιτητών μας!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε Γ.Ζαμπετάκη, η Συμπαράταξη ασχολείται απο την πρώτη στιγμή (Ιούλιος- Αύγουστος 2007)με το θέμα των Οινοφύτων. Η συνεργασία με το ΙΤΑΠ και το σύλλογο Πολίτες Αειφορία (που μετέχουν στη Συμπαράταξη) ξεκίνησε επίσης νωρίς, τον Οκτώβρη του 2007 όπως και με τον Ωροπο και τον Δεκέμβρη του 2007 έγινε και η πρώτη συγκέντρωση στα Οινόφυτα με συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής.

Επίσης και η πρώτη ενημέρωση στα Βάγια για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου έγινε απο εμένα και τον Α.Καρκάνα σε συγκέντρωση που είχαμε κληθεί ως ομιλητές για το επιχειρούμενο εργοστάσιο της ΗΡΩΝ, αρχές του 2008 (μια επίσκεψη στις ετικέτες του ιστολογίου θα σε διαφωτίσει περισσότερο αν έχεις χρόνο).

Αυτή ακριβώς είναι η επιτυχία αν θέλεις, της κινητοποίησης των πολιτών: ότι με πολύ αλληλεγγύη και δουλειά, κατορθώσαμε να μην αντιμετωπίζουμε τοπικιστικά τα προβλήματα αλλά να δημιουργούμε ευρύτερες συνεργασίες- δίκτυα-αλληλοβοήθεια, με τον Κορινθιακό, τον Ευβοικό, Πανελλαδικά για τον Λιθάνθρακα και τώρα ανοίγουμε συνεργασίες και για την πυρηνική ενέργεια. Στη διάθεσή σου, για οποιαδήποτε πρόταση λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Είναι μάλλον βέβαιο ότι η Νομαρχία Βοιωτίας θα αναγκαστεί να συγκαλέσει Ν.Σ. μετά και τα νέα στοίχεια -κόλαφο που κοινοποιήθηκαν ετεροχρονισμένα.
γιαυτό μην σταματάτε να βάζετε το αίτημα:
Ζητάμε άμεση σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας !
Το ξεχάσατε στις τελευταίες αναρτήσεις !!!

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

έχεις δίκιο, ξεχαστήκαμε, διορθώθηκε πάραυτα!

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

19 Φεβ 2009
Βρέθηκε η ΜΕΛΕΤΗ - ΣΟΚ για τον Ασωπό που είχε "θάψει" στα συρτάρια του το ΥΠΕΧΩΔΕ
Κατά τη διαρκεια της δίκης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ματαίως ο συνήγορός της, ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναζητούσε την περίφημη μελέτη του ΙΓΜΕ σχετικά με τις μετρήσεις στην περιοχή Ασωπού-Οινοφύτων για εξασθενές χρώμιο και άλλα τοξικά βαρέα μέταλλα!

Μετά από έγγραφες αιτήσεις η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ απάντησε και παραδέχθηκε ότι υπάρχει, πράγματι, μελέτη από τον Φεβρουάριο του 2008, η οποία είχε καταδείξει την επεικινδυνότητα των υδάτων (επιφανειακών και υπόγειων) αλλά ωστόσο επρόκειτο απλά για μια ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ μελέτη τα στοιχεία της οποίας δεν είναι αξιόπιστα!

Η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων δεν αποκάλυψε τα στοιχεία από τις μετρήσεις - αναλύσεις που είχαν γίνει για τα τοξικά βαρεά μέταλλα ....

Σημειώνουμε ότι την μελέτη αυτή την είχε παραγγείλλει στο ΙΓΜΕ το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ! Μόνο που την ήθελε για να προετοιμάσει ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ που ήταν υποχρεωμένη η χώρα να διαβιβάσει σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας - Πλαίσιο για τα νερά!

Και αφού το έργο - υποχρέωση επιτελέσθη τα στοιχεία - ντοκουμέντα έμεινα καλά κρυμμένα ως επτασφράγιστο μυστικό.

Μάλιστα, απάντησε ότι ανατέθηκε στο ΙΓΜΕ, νέα μελέτη πιο ολοκληρωμένη για να εξαχθούν ασφαλέστερα αποτελέσματα!

Παράλληλα το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΕΥΕΠ διατρανούσαν σε κάθε ευκαιρία ότι μετά τους εντατικούς ελέγχους "όλα βαίνουν καλώς" - "η κατάσταση έχει βελτιωθεί", "τα νερά είναι καθαρά και δεν ανιχνεύεται πλέον εξασθενές χρώμιο"!!!!!!

Μέχρι σήμερα που αυτή η μελέτη έρχεται στο φως. Και αποκαλύπτεται επιτέλους όλη η αλήθεια, αυτή που διατρνώνουν τόσο καιρό όλοι όσοι ασχολούνται με την Τραγωδία του Ασωπού και φώναζε στα δικαστήρια η Καραβασίλη!

περισσότερα http://oikomargarita.blogspot.com/

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

Και κάτι ακόμη: Τώρα αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να συγκαλύψει το πρόβλημα. Τώρα μπορούμε να κάνουμε με μεγαλύτερη άνεση προσφυγές για ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥς ΚΙΝΔΥΝΟΥς ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ!!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Συναντηθήκαμε: ταυτόχρονα με την ανάρτηση των σχολίων σου φίλη Μαργαρίτα, κάναμε και μείς ανάρτηση απο το δικό σου ιστολόγιο!

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Ερχονται και άλλες αποκαλύψεις για τις παρανομίες ΥΠΕΧΩΔΕ , Περιφέρειας, Νομαρχίας

Ανώνυμος είπε...

Οι αγρότες της Θήβας έκλεισαν τους δρόμους για τις επιχορηγήσεις. Για την υγεία τους και των παιδιών τους γιατί δεν βγαίνουν στους δρόμους? 'Οταν θα δουν τα παιδιά τους να πεθαίνουν από λευχαιμία και καρκίνο τότε θα είναι αργά. Άραγε τι κράτος είναι αυτό που ζούμε που να μην ενδιαφέρεται για το μέλλον των παιδιών του?

Ανώνυμος είπε...

έχεις δίκιο , οι ίδιοι αγρότες δεν μπορούν να πουλήσουν τα καρότα και τα κρεμμύδια γιατι αποδεικνύονται μολυσμένα