Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Παραλειπόμενα

Ενδιαφέρον απόσπασμα απο τη χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης, έστειλε ο Α. Ζάρρος απο την Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού:
Το ηχητικό ντοκουμέντο:
http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=7300593
και το απόσπασμα από τη συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαι επενδυτής και έχω τοποθετηθεί στο Χρηματιστήριο στη μετοχή της ΔΕΗ και στη μετοχή του Μυτιληναίου, επειδή έχουν εξαγγελθεί προγράμματα κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από λιθάνθρακα. Μάλιστα, έχουν ληφθεί και άδειες παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Είμαι, επίσης επενδυτής ξένου οίκου, ο οποίος έχει καταστρώσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, έχει δαπανήσει χρήματα για μελέτες, έχει δαπανήσει χρήματα για αγορά εκτάσεων, γιατί προσδοκά να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία που λέγεται clean cοal technologies. Έρχεται η Πολιτεία, η οποία μέχρι τώρα το είχε επιτρέψει αυτό, έστω και σιωπηρή αδεία διότι δεν είχαμε ουδέποτε επίσημες διατυπώσεις από όσο θυμάμαι τουλάχιστον από την Ηγεσία του Υπουργείου και λέει «λιθάνθρακας στοπ». Πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, στο οποίο νομίζω δεν διαφωνεί κανείς, τι απάντηση μπορώ να πάρω εγώ ως επενδυτής και τι σήμα παίρνω ως επενδυτής από την Ελλάδα; Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο θέμα αυτό πρέπει κανείς να συνυπολογίσει πολλές και διαφορετικές παραμέτρους. Είναι οι παράμετροι στις οποίες εσείς αναφερθήκατε, είναι οι εναλλακτικοί δρόμοι με τους οποίους μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το θέμα, είναι το πώς τοποθετείται η κοινωνία. Μην ξεχνάμε ότι σε κάθε δημοκρατική κοινωνία πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη του για τέτοιου είδους ενέργειες και την τοποθέτηση της κοινής γνώμης. Η Κυβέρνηση τοποθετείται με τον τρόπο με τον οποίον τοποθετείται, δεν παραγνωρίζουμε αυτά τα οποία
λέτε και τα οποία έχουν προφανώς την αξία τους, ωστόσο πρέπει να έχουμε μπροστά μας τη συνολική εικόνα. Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει θέμα ενεργειακής επάρκειας, ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει με τροποποιημένο ίσως το ενεργειακό της σχέδιο κι ότι άμεσα θα δούμε το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας με το ΣΕΕΣ"
Και να θυμίσουμε: Ζητάμε άμεση σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εκλογές έρχονται και η κυβέρνηση στάθμισε τις αντιδράσεις και έκανε πίσω προς το παρόν

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να πανηγυρίσουμε που τους αναγκάσαμε σε υποχωρηση για το λιθάνθρακα και να συνεχίσουμε με νέο θάρρος και για τα άλλα εξασθενές- φυσικό αέριο

Ανώνυμος είπε...

όπως καταλαβαίνουμε απο αυτή την συνέντευξη αλλά και απο την προηγούμενη ανάρτηση (ενεργειακό νεφέλωμα), ούτε ο Μυτηλιναίος είχε αποσύρει τα σχέδια για το λιθάνθρακα όπως μας έλεγαν, αλλά και στη Θίσβη σχεδίαζαν λιθάνθρακα (το λιμάνι γαρ)
μας έσωσαν οι αντιδράσεις των πολιτών