Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Σαν σήμερα, ο Δαρβίνος


200 χρόνια απο την γέννηση του Κάρολου Δαρβίνου .....
Charls Darwin: Ο άνθρωπος που επέφερε επαναστατικές αλλαγές στην ανθρώπινη γνώση
Ο Δαρβίνος ήταν ο πρώτος που στήριξε τη θεωρία της οργανικής εξέλιξης με επαρκή αποδεικτικά στοιχεία και καθόρισε με ποιον τρόπο η διεργασία της φυσικής επιλογής επιφέρει την προσαρμογή. Το πιο γνωστό έργο του η περίφημη Προέλευση των Ειδών, στάθηκε η αιτία να αποκτήσει εχθρούς, που ανήκαν σε δύο κατηγορίες: στην πρώτη κατηγορία συγκαταλέγονταν επιστήμονες της παλαιάς σχολής (Άνταμ Σέντζγουικ, Ρίτσαρντ Όουεν). Στη δεύτερη κατηγορία ανήκαν οι υποστηρικτές της κατά γράμμα θρησκευτικής πίστης, διότι αν η εξελικτική θεωρία ήταν σωστή, τότε η περιγράφη της Δημιουργίας στο βιβλίο της Γενέσεως της Π. Διαθηκής ήταν λανθασμένη και, ακόμη, αν η εξέλιξη ενεργούσε αυτόματα μέσω της φυσικής επιλογής, τότε δεν υπήρχε χώρος για θεϊκή επέμβαση στη δημιουργία των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Περισσότερα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μετά από τον Αναξίμανδρο («εξ αλλοειδών ζώων εγένετο άνθρωπος...»), ο συκοφαντημένος από τους ολιγαρχικούς, διακριτικά δημοκρατικός Αριστοτέλης δίδασκε για την ΙΣΤΟΡΙΑ τής ζωής και των ανθρώπων:
Η γαρ φύσις μεταβαίνει συνεχώς από των αψύχων εις τα ζώα, δια των ζώντων μεν, ουκ όντων δε ζώων, ούτως ώστε δοκείν πάμπαν μικρόν διαφέρειν θατέρου θάτερον τω σύνεγγυς αλλήλοις:
- Η φύση μεταβαίνει συνεχώς από τα άψυχα στα ζώα, διαμέσου των ζώντων που δεν είναι ζώα (π.χ. τα φύλλα των φυτών, οι μικροοργανισμοί), με αποτέλεσμα τα συγγενή μεταξύ τους (έμβια όντα) να φαίνεται ότι διαφέρουν ελάχιστα (Α-Ι, π. Ζ. Μορ. 681, α31).
Δεκατρία χρόνια μετά την δημοσίευση της «Καταγωγής των ειδών», το 1872, και ύστερα από έντονη κριτική στις εφημερίδες για την αποσιώπηση του Αριστοτέλη, του οποίου γνώριζε τις απόψεις από το πρωτότυπο, ο Δαρβίνος παραδέχτηκε (αλλά συστηματικά αποσιωπάται) ότι βασίστηκε στις ιδέες τού Αριστοτέλη για το βιβλίο του.