Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Eπίκαιρα όσο ποτέ...


Τώρα που όλοι επιτέλους ασχολούνται με το τεράστιο περιβαλλοντικό σκάνδαλο της ρύπανσης των νερών...
Πολλοί αναπαράγουν επιχειρήματα που εδώ και ενάμισυ χρόνο φωνάζουμε. Αρκετοί μάλιστα υιοθετούν όψιμα, αυτά για τα οποία μας κατηγορούσαν ως υπερβολικούς. Απο το καλοκαίρι του 2007, μεσολάβησαν πάμπολλες αναφορές, καταγγελίες, διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις, που χρειάστηκαν για να φτάσουμε μέχρι τη σημερινή δημοσιότητα και αποδοχή του προβλήματος. Είναι αρκετό;

Η πρώτη ανάρτηση στο ιστολόγιο μας αφορούσε δελτίο τύπου που είχαμε εκδώσει τον Οκτώβρη του 2007. Ας το ξαναδούμε:

ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ
Στην γενικότερη κινητικότητα και το κλίμα «λήψης μέτρων» για τον Ασωπό και την άναρχη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων Σχηματαρίου τα σημαντικότερα θέματα έχουν αποκρυφτεί. Θέματα που αφορούν όχι μόνο την ζωή και την υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας. Έτσι σήμερα, μήνες μετά την δραματική αποκάλυψη ότι τα νερά της περιοχής είναι ακατάλληλα για κατανάλωση, απαντήσεις δεν έχουν δοθεί για τα πιο κρίσιμα ερωτήματα:
Έχουν γίνει έλεγχοι για εξασθενές χρώμιο στα προϊόντα των βιομηχανιών τροφίμων και ποτών της περιοχής που φιλοξενεί πολλές από τις μεγαλύτερες της χώρας; Εάν έχουν γίνει έλεγχοι, δεν μας έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα.
Τι λέει ο ΕΦΕΤ και το Γενικό Χημείο του Κράτους;
Έχουν γίνει έλεγχοι στα αγροτικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής;
Εάν έχουν γίνει έλεγχοι δεν μας έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα.
Τι λέει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;
Ποιοι δηλητηριάζουν επί χρόνια το νερό;
Ποιοι κάνουν παράνομη διάθεση σε γεωτρήσεις και σε πηγάδια; Πότε θα τους σταματήσουν;
Τι λέει η Νομαρχία και το ΥΠΕΧΩΔΕ;
Πότε θα ανακοινώσει επίσημα το Υπουργείο Υγείας ποιες βλάβες προξενεί στην ανθρώπινη υγεία το εξασθενές χρώμιο
και αν υπάρχουν όρια στη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου ώστε να μην προκαλούνται βλάβες στον οργανισμό; Τι παθαίνουν αυτοί που εισπνέουν σταγονίδια, τι παθαίνουν αυτοί που πίνουν, πλένονται, ποτίζουν; Εμείς λέμε πως το νερό δεν πρέπει να έχει καθόλου εξασθενές χρώμιο. Η πολιτεία τι λέει;


Τώρα ακόμη και ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καταγγέλει αυτά που ρωτούσαμε απο το 2007 ( στο δελτίο ειδήσεων του ΣΤΑΡ Κεντρικής Ελλάδος- Τότε που ήταν άραγε;). Απο δημοσιεύματα μάθαμε ότι υπάρχουν μετρήσεις βαρέων μετάλλων σε αγροτικά προιόντα της περιοχής.
Κανένας όμως αρμόδιος, δεν έχει απαντήσει ακόμη μέχρι σήμερα στις παραπάνω ερωτήσεις.

Ζητάμε άμεση σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας.

4 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ?

ποιον εννοείτε?

μήπως μύρισε ...μπαρούτι και ...θέλει να ξαναγίνει ...πρόεδρος?

οεο

Ανώνυμος είπε...

Eννοούμε τον κ. Νίκο Κατσαρό, τ.δ/ντή ερευνών του Δημόκριτου, τέως πρόεδρο του ΕΦΕΤ, και τ.τηλεοπτική διασημότητα επι παντός του επιστητού κατά το παρελθόν.

Μια χαρακτηριστική φιγούρα που αξιοποιούσε επικοινωνιακά τα όσα τρώμε, πίνουμε, αναπνέουμε, τρώνε τα παιδιά μας, έχουμε στα ντουλάπια μας ή στα ψυγεία μας και που τελικά τον έφαγε η ΦΑΓΕ.

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, την περίοδο που ξέσπασε η ιστορία του εξασθενούς, ο κ.Κατσαρός δεν ήταν πια πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Ανώνυμος είπε...

Την στάση όλων των κυρίων που ΤΩΡΑ βγαίνουν στα κανάλια και το παίζουν προστάτες μας, πρέπει να καταγγελθεί.

Δεν μπορεί στο αφιέρωμα του ΣΚΑΪ να δίνεται ίδιος χρόνος και λιγότερος στους αγωνιστές και στους υπαίτιους και στους αρμόδιους...

Εκ των αποτελεσμάτων όλοι αυτοί οι κύριοι ΔΕΝ έκαναν σωστά την δουλειά τους!

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Δίκιο έχεις, είναι τελικά θέμα και των δημοσιογράφων όταν καταγράφουν την άποψη των ιθυνόντων να καταγράφουν και τις ευθύνες