Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ξαναχτύπησε στον Όσιο Λουκά

Συνεχίζεται όπως φαίνεται η "αξιοποίηση" των μνημείων της Βοιωτίας. Νέα απόφαση του περίφημου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τον Όσιο Λουκά αυτή τη φορά. Αναδημοσιεύουμε χαρακτηριστικά δημοσιεύματα απο τρεις εφημερίδες (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Απο τον Ριζοσπάστη 26/2/2009:

Σε κίνδυνο, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, βρίσκεται το, ουσιαστικά αλώβητο, περιβάλλον του μοναστηριού του Οσιου Λουκά στη Βοιωτία, το καλύτερα διατηρημένο μεταβυζαντινό μοναστηριακό συγκρότημα, παινεμένο από τον Αγγελο Σικελιανό, χαρακτηρισμένο, το 1992, ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Με αφορμή την άδεια που έδωσε, κατά πλειοψηφία, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για εγκατάσταση κτηνοτροφικής μονάδας εντός της Ζώνης προστασίας του μνημείου και τη σχετική συζήτηση, προέκυψε ότι τα αιτήματα «αξιοποίησης» της μεγάλης αυτής έκτασης - «φιλέτο» (για ορισμένους) που διατηρεί το γεωργικό χαρακτήρα της, πληθαίνουν. Ειπώθηκε, μάλιστα, από την προϊσταμένη της αρμόδιας 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ότι ανάλογο «ενδιαφέρον» (για δημιουργία συνεδριακού κέντρου!) εκδηλώνει και το μοναστήρι.
Η ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση ανήκει αποκλειστικά και διαχρονικά στο ΥΠΠΟ, το οποίο ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε ορισμό αδόμητης Ζώνης, παρότι η σχετική πρόταση των αρμόδιων περιφερειακών μονάδων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κατατέθηκε το 2007. Παρ' όλ' αυτά, η Αρχαιολογική Υπηρεσία κατάφερε να διατηρήσει την περιοχή σχεδόν αναλλοίωτη, θεωρώντας την «εθιμικά» ως αδόμητη.
Σε συνδυασμό με την πρόσφατη άδεια για εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας ENELCO AE (ομίλος Κοπελούζου) στον Αγιο Βλάσιο της Χαιρώνειας, δίπλα σε κηρυγμένους και υπό κήρυξη αρχαιολογικούς χώρους, είναι φανερό πως η κυβέρνηση επιφυλάσσει δυσάρεστο μέλλον για την πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον της Βοιωτίας.

Απο Ελευθεροτυπία: Στρουθοκάμηλοι με τις ευλογίες του Οσίου Λουκά

Ο Οσιος Λουκάς ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και πρέπει να μείνει αλώβητος«Η περιοχή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία έχει μείνει αλώβητη. Επιθυμούμε να μείνει έτσι, γιατί ανήκει στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος με την υποβολή κάποιας ένστασης να απενταχθεί από αυτόν», είπε η προϊσταμένη της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, Ευγενία Γερούση, αναφερόμενη στο αίτημα ιδιώτη για την εγκατάσταση ενός ποιμνιοστασίου και μιας μονάδας εκτροφής στρουθοκαμήλων στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής Οσίου Λουκά. Μετά από μεγάλη συζήτηση για τη βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν τα γιδοπρόβατα και οι στρουθοκάμηλοι, υποβαθμίζοντας την περιοχή με τις εγκαταστάσεις τους, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την αδειοδότηση των μονάδων αυτών κατά πλειοψηφία, εκτιμώντας ότι δεν βλάπτουν το μνημείο. Ισχυρή μειοψηφία όμως (6 έναντι 9), κι ανάμεσά τους η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη και ο νομικός σύμβουλος του κράτους στο ΥΠΠΟ Αντ. Κλαδιάς, επεσήμαναν ότι θα επέλθει έμμεση βλάβη του. Οι πιέσεις είναι μεγάλες, είπε η έφορος, και ο φόβος να ενδώσουμε και σε άλλες παραχωρήσεις είναι υπαρκτός. Επίσης έχει καθυστερήσει ο καθορισμός ζωνών προστασίας πέριξ του Οσίου Λουκά, αν και αποτελούσε προϋπόθεση όταν έγινε η ένταξη.
απο την Καθημερινή : Προ-βολες Οσιος Λουκάς χωρίς προστασία
Είναι από τα ωραιότερα βυζαντινά μας μοναστήρια, που η ιστορία του συνδέεται με τον Οσιο Λουκά, γιατί ασκήτευσε εκεί από το 946 έως το 953. Βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του Ελικώνα και είναι διάσημο για τα ψηφιδωτά και για το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ανεγέρθηκε. Δεν είναι τυχαίο που η Ουνέσκο συμπεριέλαβε στον κατάλογό της τη Μονή Οσίου Λουκά, το 1990, και την πήρε υπό την προστασία της. Στην Ελλάδα, βέβαια, νιώθει κανείς πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για το αντίθετο.
Το μοναστήρι βρίσκεται στη Βοιωτία, περιοχή που όλοι γνωρίζουν πως βάλλεται από παντού, με πλήθος αιτημάτων για εγκατάσταση μικρών και μεγάλων μονάδων κοντά σε μνημεία και τοπία φυσικού κάλλους. Προχθές, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την άδειά του για εγκατάσταση μιας κτηνοτροφικής μονάδας στη θέση «Παλιόκαστρο». Αμαρτία παλιά, σε συνδυασμό με την ταλαιπωρία του επενδυτή, του οποίου η υπόθεση έχει εξεταστεί από το τοπικό Συμβούλιο, αλλά και την αρμόδια ΕΠΚΑ. Εκείνος από την πλευρά του έχει δίκιο. Ομως το ΥΠΠΟ τι κάνει; Σε έναν τέτοιο σπουδαίο χώρο δεν έχει φροντίσει να περιφρουρήσει με κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο τα μνημεία και την περιοχή. Φτάνουν λοιπόν τα αιτήματα και πνίγουν την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Υπηρεσία δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα ώστε να απαγορεύσει τη δόμηση. Μια περιοχή σαν αυτή όπου δεσπόζει το μοναστήρι του Οσίου Λουκά δεν έχει ακόμη ζώνες προστασίας! Ισχύει απλώς μια γενική κήρυξη. Και παρότι έχει κατατεθεί σχετικός φάκελος από το 2007, κανείς δεν φρόντισε να συνεκτιμηθούν οι υποθέσεις. Το αίτημα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και το ΥΠΠΟ θα δράσει όταν ανοίξει η όρεξη και άλλων επενδυτών. Μέχρι και της Μονής, η οποία στο παρελθόν ζητούσε εκεί συνεδριακό κέντρο! Ισως, τότε, το υπουργείο να κηρύξει ζώνες προστασίας σε ό,τι απομείνει.
Ποιά είναι η θέση της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας;
Ζητάμε άμεση σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εμπρός για νέες αξιοποιήσεις!
ο αγνιάδης ήταν εκεί;
τι; οι στρουθοκάμηλοι δεν θα απασχολήσουν πολλούς ανέργους;

Unknown είπε...

ΤΟ Κ.Α.Σ είναι υπεύθυνο για την συγκάλυψη όλων των παράνομων ενεργειών του διεθνούς Σιωνισμού εις βάρος του ελληνικού πολιτισμού.
ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ήταν η υπόθεση ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ που δεν μιλάει κανεις πια...

Ανώνυμος είπε...

Πάντως απο τα τοπικά
ΜΜΕ κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα: Τόση λίγη αξία έχει η προστασία του Όσιου Λουκά;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά απο τον καιρό που ο Ιερώνυμος έγινε αρχιεπίσκοπος και ο Γεώργιος μητροπολίτης, παρατηρείται έξαρση του θρησκευτικού συναισθήματος στα μέρη μας.
Πολλοί φαίνεται ότι μπερεδεύουν το Θεό με την εξουσία και σπρώχνονται να πλησιάσουν.