Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Δεν είναι όλα μαύρα στον Ελικώνα



Ο δήμος Κορώνειας, συνεχίζοντας τη γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει, για να μη μετατραπεί ο Ελικώνας σε ένα απέραντο πεδίο αιολικών πάρκων, αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση νέου αιολικού πάρκου, στη θέση “Κακιά Ράχη”, σε απόσταση αναπνοής από την Αρβανίτσα. Πρόκειται για περιοχή η οποία βρίσκεται στο μέσο του μεταλλευτικού πεδίου επιφανειακής εξόρυξης βωξίτη, στη θέση “Καφενές – Όμορφη Λάκκα”, που τόσες πολλές αντιδράσεις είχε προκαλέσει πέρυσι.

Το στίγμα της απόφασης έδωσαν η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας και η ομάδα πολιτών Κορώνειας, που υπέβαλλαν, πλήρως αιτιολογημένη, πρόταση απόφασης, καθώς και συνοδευτικό φάκελο στοιχείων, η οποία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Οι εκπρόσωποι των πολιτών, εκτός από την αιτιολόγηση της συγκεκριμένης αρνητικής γνωμοδότησης, παρουσίασαν τη συνολική κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην περιοχή του Ελικώνα, ζήτησαν την ανάληψη πρωτοβουλιών ανάσχεσης από το Νομαρχιακό συμβούλιο και κάλεσαν το δημοτικό συμβούλιο να εμμείνει στη γραμμή πλεύσης που έχει με προηγούμενη απόφασή του, χωρίς να υπαναχωρήσει στις πιέσεις που ασκούνται για θετική γνωμοδότηση σε άλλη αναμενόμενη αίτηση εγκατάστασης, όπως αυτή στη θέση “Αρβανικός”. Ζήτησαν, επίσης, οι θετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου να συνοδεύονται και από τις αντίστοιχες δράσεις ενεργοποίησης των δημοτών και υποστήριξης των αποφάσεων που λαμβάνονται.

Μοναδικό μελανό σημείο, για μια ακόμη φορά, η αρνητική στάση (θετική ως προς τη γνωμοδότηση) του τοπικού συμβουλίου Αγίας Άννας, οι οποίοι προσήλθαν στη συνεδρίαση συνοδεύοντας (ή συνοδευόμενοι από) τον εκπρόσωπο της ενδιαφερόμενης εταιρείας. Οι παρευρισκόμενοι πολίτες ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης λαϊκής συνέλευσης στην Αγία Άννα και στην Αθήνα (για όσους διαμένουν εκεί), για να καταλάβουν οι συγχωριανοί σε ποιους ανθρώπους έχουν αναθέσει να διαχειρίζονται τις τύχες τους.

Χαρακτηριστικά της αναξιοπιστίας της συγκεκριμένης μελέτης είναι τα εξής: δεν αναφέρεται η ύπαρξη του μεταλλείου, δεν αναφέρεται, επομένως, ότι το αιολικό πάρκο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μ. από τα μεταλλεία (κάτι που απαγορεύει, ρητά, το νέο χωροταξικό από τις ΑΠΕ), δεν συνεκτιμά τις συνολικές επιπτώσεις από τα αιολικά πάρκα που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 5 χλμ. (σε αντίθεση με τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών), δεν αναφέρει την ύπαρξη της Αρβανίτσας, σε απόσταση 300 μ. κλπ.

Δείτε το πλήρες κείμενο της παρέμβασης των πολιτών, καθώς και δορυφορικές εικόνες της περιοχής (εικόνα 1, εικόνα 2, εικόνα 3)

Ζητάμε άμεση σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

άλλο ένα δημοτικό συμβούλιο που υιοθέτησε τις απόψεις των κινήσεων πολιτών
όχι όπως η δημοτική αρχή των λιβαδιτών που αποφάσισε ότι προτιμάει ευρώ αντί για δέντρα στον Ελικώνα

Ανώνυμος είπε...

Σαν πολλές επιτυχίες μαζεύονται τελευταία: οι Θεσπιές, ο λιθάνθρακας, η Κορώνεια...
Λέτε να έρθει και ο Νομάρχης στο τσακίρ κέφι και να αποφασίσει να ασκήσει το ρόλο του;
Μπα, χλωμό φαίνεται...

Ανώνυμος είπε...

Και ο Δήμος Θίσβης πήρε απόφαση ανάλογη με τον Δήμο Θεσπιών