Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Για τους XYTA σε Θήβα και Λιβαδειά


Δύο αναφορές για τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων - ΧΥΤΑ- Θήβας και Λιβαδειάς, που προορίζονται να φιλοξενήσουν τα σκουπίδια όλης της Βοιωτίας, φιλοξενεί το ιστολόγιο ΘΗΒΑ PRESS : Ολοκληρώνεται ο ΧΥΤΑ Θήβας και Νέος συμπιεστής για τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς
Οι δύο δημοτικές αρχές δεν έχουν λόγους να περηφανεύονται για τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις:
Για τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, η κατάσταση είναι τραγική (η πιο πρόσφατη αναφορά εδώ : Ποιός ασχολείται με τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς;). Τα έργα για τον νέο ΧΥΤΑ έχουν υπερβολικά καθυστερήσει. Θυμόμαστε παλαιότερες ηρωικές δηλώσεις "Δεν θα κάνω τη Λιβαδειά χαβούζα", που αφορούσαν το έργο του νέου ΧΥΤΑ ( στη συνέχεια βέβαια, δέχτηκαν ακόμη και τα σκουπίδια των Δελφών, στον παλιό χώρο). Οι παλινωδίες αυτές, όπως και προγενέστερες παραλείψεις, κόστισαν σε χρόνο, με αποτέλεσμα σήμερα ο ΧΥΤΑ που χρησιμοποιείται να είναι υπερπλήρης με όλα όσα συνεπάγεται για τη μόλυνση των νερών και του περιβάλλοντος.

Σε σχέση με τον νέο ΧΥΤΑ Θήβας, υπάρχει σοβαρός προβληματισμός, λόγω των πολλών βιομηχανικών αποβλήτων που παράγονται στην περιοχή :
α. για τον έλεγχο των βιομηχανικών αποβλήτων που γίνονται δεκτά στον ΧΥΤΑ, όταν προσομοιάζουν με οικιακά. Είναι κρίσιμο για την ασφαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ, να ελέγχεται το είδος των αποβλήτων γιατί συχνά - και με διάφορους τρόπους- μαζί με τα "οικιακά" μπαίνουν και τα επικίνδυνα

β. για τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων σε γύρω περιοχές. Το πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο (παρότι ακόμη και πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση ο δήμαρχος Θηβαίων προσπάθησε να "θολώσει τα νερά") πρέπει να κάνει τους ιθύνοντες να συναισθανθούν το βάρος των ευθυνών τους.

Ούτε ο νέος ΧΥΤΑ Λιβαδειάς (όταν με το καλό τον δούμε) ούτε αυτός της Θήβας, αποτελούν σωστή λύση για το θέμα των σκουπιδιών μας που διαρκώς πολλαπλασιάζονται. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν εγκαταστάσεις διαλογής και ανακύκλωσης ώστε τελικά να θάβονται μόνο τα υπολείμματα αυτής της διαδικασίας.

Δυστυχώς η εμπειρία μας απο τις δημοτικές αρχές Θήβας και Λιβαδειάς, δεν μας καθησυχάζει καθόλου. Όπως και στην περίπτωση της Νομαρχιακής Αρχής συχνά αδιαφορούν και όταν αρχίσουν οι καταγγελίες και τα προβλήματα, η συνήθης πρακτική είναι η αποποίηση ευθυνών και η υπόδειξη άλλων υπευθύνων.

Ζητάμε άμεση σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: