Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Ένταση για τα αγροτικά προιόντα στα Οινόφυτα

Σκηνές έντασης εκτυλίχθηκαν το πρωί (25/2/2009) στα Οινόφυτα όταν ομάδα αγροτών προπηλάκισε συναγωνιστές και τηλεοπτικό συνεργείο που καταγράφουν το θέμα της καταστροφής του Ασωπού και των υπόγειων νερών.
Το θέμα ασφαλώς είναι υπαρκτό και τεράστιο γιατί απο τότε που ξέσπασε η οξύτατη κρίση με το νερό, τα προιόντα ολόκληρης της Βοιωτίας και όχι μόνο των Οινοφύτων, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διακίνησή τους.
Εδώ και δύο περίπου χρόνια, όσοι ασχοληθήκαμε με το πρόβλημα, φωνάξαμε πολλές φορές ότι ΕΦΕΤ και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (τότε Υπουργός ήταν ο βουλευτής Βοιωτίας Ε. Μπασιάκος), οφείλουν να ελέγξουν όλα τα αγροτικά και βιομηχανικά προιόντα που παράγονται στην περιοχή, για δυο λόγους:
- για την προστασία της δημόσιας υγείας
- για την προστασία των αγροτών αλλά και την αποζημίωσή τους, εφόσον διαπιστωθεί πρόβλημα

Επι τόσο καιρό, οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα, οι καταναλωτές συνεχίζουν να είναι απροστάτευτοι και οι αγρότες βλέπουν ανίσχυροι τα προιόντα τους να γίνονται ανεπιθύμητα, χωρίς κανένας να πιστοποιεί εάν και τι είδους πρόβλημα υπάρχει. Τα αγροτικά προιόντα ας σημειωθεί είναι πιο ευάλωτα απο τα βιομηχανικά, γιατί είναι νωπά, η προέλευσή τους είναι πιο διακριτή και υπάρχει δυνατότητα πολλαπλής επιλογής του καταναλωτή.

Απο την άλλη πλευρά, είναι άσκοπο και άδικο, ορισμένοι -ελπίζουμε λίγοι- παραγωγοί :

- αντί να στραφούν ενάντια σε αυτούς που ρυπαίνουν, δηλαδή τις βιομηχανίες καθώς και σε αυτούς που τους επιτρέπουν να ρυπαίνουν, δηλαδή τα Υπουργεία και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση,

- να προπηλακίζουν πολίτες που καταγγέλουν και αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα

Όσες και όσοι αγωνιζόμαστε ενάντια στην ασυδοσία και την υποβάθμιση στη Βοιωτία, εργαζόμενοι και αγρότες, είμαστε σύμμαχοι σε αυτό τον αγώνα. Πρόσφατα βρεθήκαμε στα μπλόκα, συμπαρασταθήκαμε στις αγροτικές κινητοποιήσεις, καλέσαμε όλους τους Βοιωτούς να κάνουν το ίδιο. Διεκδικούμε μια άλλη ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μια ανάπτυξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες των αγροτών και των πολιτών της Βοιωτίας. Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι δύσκολα και μας χρειάζονται όλους και ενωμένους.

Δείτε τις σκηνές της έντασης
Ζητάμε άμεση σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας.
Ενημέρωση
Και μια ακόμη πρόταση για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας : Ας αναθέσουν επιτέλους σε κάποιον (φορέα, εργαστήριο κλπ) να μετρήσει όλες τις αρδευτικές γεωτρήσεις στο νομό Βοιωτίας ώστε να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον τη ρύπανση αφού δεν μπορούν να την ελέγξουν και να γνωρίζουν οι αγρότες με τι νερό ποτίζουν . Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο απο το να αναλύουν το νερό στα σχολεία που προφανώς είναι το ίδιο με το υπόλοιπο δίκτυο ύδρευσης και ούτως ή άλλως το μετράνε οι Δήμοι.

3 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2009/02/o.html

Ανώνυμος είπε...

στο ιστολόγιο του Γιάννη Ζαμπετάκη, στην ανάρτηση αυτή αναφέρονται τα καρότα Βασιλικών. τι συμβαίνει;

Ανώνυμος είπε...

όχι λέει ότι τα αγοράζει ο ίδιος, όχι ότι έχουν προβλημα