Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Στον κόσμο της πλαστικής σακούλας


Ένα απο τα θέματα που απασχολούν το νεοσύστατο δίκτυο των κινήσεων του Κορινθιακού, στο οποίο μετέχουμε είναι η πιλοτική κατάργηση της πλαστικής σακούλας των σούπερ -μάρκετ στις παράκτιες περιοχές. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό:
(Αντιγράφουμε απο το ιστολόγιο http://politesfokidas.blogspot.com/, κίνηση που επίσης συμμετέχει στο δίκτυο )

Έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία έγινε για πρώτη φορά σε βαθιά νερά αποκαλύπτει ότι τέσσερις κόλποι της Δυτικής Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε θαλάσσιους σκουπιδότοπους.Τρία είδη αντικειμένων- οι σακούλες απορριμμάτων, τα κουτάκια αλουμινίου και τα πλαστικά μπουκάλια νερού- αποτελούν το 48% των απορριμμάτων. Ο αμέσως πιο βρώμικος κόλπος μετά τον Πατραϊκό είναι ο Δυτικός Κορινθιακός. Οι πλαστικές σακούλες συχνά γίνονται αιτία πνιγμού για μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά και άλλα ζώα,θαλάσσιες χελώνες, φάλαινες, θαλασσοπούλια και δελφίνια

Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου «Αλκυών» σε σχετική επιστολή της " Οι συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι τραγικές και μάλιστα σε μεγάλο βάθος χρόνου .Οι εκτιμήσεις ερευνητών από διάφορα επιστημονικά ιδρύματα αναφέρουν ότι στους μικρούς κόλπους που είναι κοντά σε πόλεις και εκβολές ποταμών οι πλαστικές σακούλες καλύπτουν 35-40% της επιφάνειας του βυθού.Τώρα πρέπει να κινηθούμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς ( επαγγελματικές ενώσεις, θεσμικοί παράγοντες, οικολογικές οργανώσεις κλπ ) με σαφείς στόχους και χρονοδιάγραμμα .....Προτείνουμε: 1. Την οριστική παύση διάθεσης από τα S/M των πλαστικών τσαντών ( συμβατικών και διασπώμενων ) στις 31/12/2009 για όλη την Ελλάδα.2. Στο μεσοδιάστημα ως και τις 31/12/2009 να διατίθενται τσάντες διασπώμενες και δίχτυα από φυσικά υλικά .3. Να ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και προτροπής των πολιτών για τηνχρήση πάνινων τσαντών . Η δράση αυτή να είναι στοχευμένη. ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: