Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Ακόμη πίνει εξασθενές η Θήβα

ΘΗΒΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή την τεράστια καθυστέρηση κατασκευής διυλιστηρίου, για να απαλλαγεί η πόλη από την καρκινογόνο ουσία του εξασθενούς χρωμίου που περιέχει το πόσιμο νερό, την πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου της ΔΕΥΑΘ που έφτασε στα σπίτια μας μαζί με τους λογαριασμούς αλλά και το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής (25/1/09) με τίτλο «Όλη η Θήβα πίνει εξασθενές χρώμιο», θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:
- Πέρασαν δεκαοχτώ μήνες από τότε που εντοπίσθηκε το πρόβλημα και δυστυχώς λύση δεν έχει δοθεί ακόμα.
- Οι ανακοινώσεις και εξαγγελίες του Δημάρχου και του Προέδρου της ΔΕΥΑΘ, οι οποίες ανανεώνονται συχνότατα δίνοντας νέες παρατάσεις στην κατασκευή διυλιστηρίου, έχουν κουράσει πλέον τους πολίτες και τις θεωρούν κοροϊδία.
- Η λογική που έχουν αναπτύξει όλοι τους και κυρίως ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Μαμής, ότι το νερό της πόλης δεν είναι καθαρό αλλά είναι κατάλληλο, προσβάλει τη νοημοσύνη όλων μας. Ας μας απαντήσουν τουλάχιστον γιατί προχωράνε στην κατασκευή διυλιστηρίου για υδροδότηση από το Μόρνο αφού το νερό είναι κατάλληλο.
Στο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής, ο δήμαρχος δηλώνει: «Πράγματι το πρόβλημα είναι έντονο»
Πώς δικαιολογείται αλήθεια η τεράστια καθυστέρηση κατασκευής διυλιστηρίου, όταν ο ίδιος αναγνωρίζει ως έντονο το πρόβλημα;
Διαθέτει μεγαλύτερη δυναμική ο δήμος Οινοφύτων που κατάφερε πολύ γρηγορότερα να κατασκευάσει διυλιστήριο;
Γιατί ο κ. Δήμαρχος καθυστέρησε τόσο πολύ να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα ως έντονο; Ξέχασε τόσο γρήγορα τα όσα μύρια μας κατελόγιζε;
Δεν τον ενοχλεί που οι συμπολίτες του για δεκαοχτώ τουλάχιστον μήνες είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν εμφιαλωμένο νερό ή στην ακόμα χειρότερη περίπτωση να χρησιμοποιούν το τοξινωμένο νερό;
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ στην ανακοίνωση που μας έστειλε δηλώνει ότι «συναισθάνθηκε το βάρος της ευθύνης του έναντι της Δημόσιας Υγείας». Αλήθεια η συναίσθηση της ευθύνης του μεταφράζεται σε καθυστέρηση δεκαοχτώ μηνών (και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα καθυστερήσει το έργο); Γιατί τόσο μεγάλη καθυστέρηση αφού αναγνωρίζει τον κίνδυνο που διατρέχουμε όλοι μας με τη χρήση του τοξινωμένου νερού;
Μάλιστα δεν φτάνουν όλα αυτά δυστυχώς συνεχίζουν να μην ενημερώνουν τους πολίτες για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, τα οποία σύμφωνα με τη δήλωση του Διευθυντή της ΔΕΥΑΘ «είναι σχεδόν κάθε μήνα τα ίδια».
Τέλος αυτό που αναγνωρίζει ο κ. Χαλβατζής στην «Καθημερινή» ότι η μηνυτήρια αναφορά που καταθέσανε εδώ και ένα χρόνο εναντίον τεσσάρων βιομηχανιών που ρυπαίνουν δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, φανερώνει πόσο επιτακτική ανάγκη υπάρχει να ασχοληθούν σοβαρότερα με το θέμα της ρύπανσης.
Όμως θέλουμε να τους θυμίσουμε ότι το Φθινόπωρο του 2007 μας καλούσαν να συμμετέχουμε σε επιτροπές, οι οποίες θα ασχολούνταν με το θέμα της ρύπανσης των βιομηχανιών που ρυπαίνουν. Δυστυχώς αυτές οι σκέψεις γρήγορα ξεχάστηκαν και αποδεικνύεται ότι όλα αυτά λέγονταν για δημιουργία εντυπώσεων και τίποτα περισσότερο.
Εμείς παρότι δεν έχουμε κανένα θεσμικό χαρακτήρα παρά από ενδιαφέρον και μόνο για την υγεία μας, την υγεία των παιδιών μας και των συμπολιτών μας, ασχοληθήκαμε με το θέμα και σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσουμε τα πρώτα στοιχεία που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε με μεγάλη δυσκολία. Είμαστε σίγουροι ότι πολλοί θα εκπλαγούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: