Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Συνέντευξη τύπου με θέμα: ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


Συνέντευξη τύπου, δόθηκε το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας, στη Λιβαδειά, από τα μέλη της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2007 προκειμένου να αντιμετωπίσει :
· την ανεξέλεγκτη βιομηχανική ρύπανση ιδιαίτερα στις περιοχές Σχηματαρίου- Οινοφύτων –Θήβας, Θίσβης και Αντίκυρας
· την πλήρη βιομηχανοποίηση του χώρου της Βοιωτίας που επισφραγίζεται με τα χωροταξικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ,
· την μετατροπή του νομού Βοιωτίας σε νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο με την διάσπαρτη εγκατάσταση πλήθους ενεργειακών μονάδων κάθε είδους, συνολικής ισχύος πάνω από 4 GW μέχρι σήμερα.

Στο προηγούμενο διάστημα έγιναν επανειλημμένες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις και αποσπάστηκε η συναίνεση όλων των τοπικών αρχών και φορέων στα παραπάνω αιτήματα, η οποία εκφράστηκε και με τη συνδιοργάνωση παμβοιωτικού συλλαλητηρίου τον περασμένο Μάιο.
Ωστόσο, όπως κατήγγειλαν οι κινήσεις πολιτών που μετέχουν στη Συμπαράταξη, η συναίνεση αυτή ήταν πλασματική. Με ευθύνη των Υπουργείων, της Νομαρχιακής και κατά περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα προβλήματα όχι απλώς υπάρχουν αλλά οξύνονται.

«Τίποτε δεν έχει αλλάξει στο καθεστώς της παρανομίας και της ρύπανσης: ο Ασωπός και τα υπόγεια νερά συνεχίζουν να είναι κοκτέιλ βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, οι αέριοι ρύποι εκπέμπονται αμείωτοι, τα στερεά τοξικά και βιομηχανικά απόβλητα συνεχίζουν να ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε παράνομες χωματερές, νταμάρια και ρέματα, η βιομηχανική λάσπη στον Κορινθιακό και τον Ευβοϊκό.
Η εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων συνεχίζεται : Από τις 12 μονάδες φυσικού αερίου και λιθάνθρακα που σχεδιάζονται στη Βοιωτία, σε λειτουργία είναι ήδη δύο μονάδες φυσικού αερίου στη Θήβα και την Αντίκυρα, υπό κατασκευή είναι δεύτερη μονάδα στη Θήβα, δεύτερη μονάδα στην Αντίκυρα, μονάδα στη Θίσβη. Συνεχίζεται τέλος η αποψίλωση των δασών του Ελικώνα με την υπερσυγκέντρωση αιολικών πάρκων καθώς τις γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης.
Μόνο εμπόδιο αποτελούν οι παρεμβάσεις των πολιτών της Βοιωτίας με δημοσιότητα, ενημέρωση, καταγγελίες, δικαστικές προσφυγές, δυναμικές κινητοποιήσεις, αλληλεγγύη και δικτύωση.
Η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, μαζί με άλλες συλλογικότητες, συγκρότησε το Πανελλαδικό Δίκτυο «Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα» και το Δίκτυο περιβαλλοντικών κινήσεων και οργανώσεων του Κορινθιακού.

Οι αγώνες έχουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα:
- Έγιναν έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε μεγάλες βιομηχανίες που έχαιραν απόλυτης ασυλίας εδώ και δεκαετίες
- Φρέναραν ή και ανεστάλησαν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής όπως του λιθάνθρακα, της EDESSA HELLAS στην Αντίκυρα, της ENELCO στη Χαιρώνεια, της ΗΡΩΝ στα Βάγια.
- Έγιναν δικαστικές παρεμβάσεις όπως η δίωξη για το παράνομο λιμάνι της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ στη Θίσβη, η ακύρωση της ΒΙΠΕ Τανάγρας, η απόφαση του Πρωτοδικείου Θήβας που θέτει σχεδόν μηδενικό όριο για το εξασθενές χρώμιο στο νερό ενώ υπάρχουν και άλλες σε εξέλιξη.»
Τα μέλη της Συμπαράταξης διατύπωσαν συγκεκριμένες καταγγελίες για αυθαιρεσίες επενδυτών και επιχειρήσεων με την ανοχή των αρμοδίων καθώς και 31 σημεία- προτάσεις που διεκδικούν από τους θεσμικούς «συναρμόδιους και συνυπεύθυνους» φορείς. Διατύπωσαν την άποψη ότι η απελευθέρωση της ενέργειας καίει την Βοιωτία, καθώς οι ρύποι από τις νέες ενεργειακές μονάδες θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο νομός- χωματερή της Αττικής μετατρέπεται σε ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή με άμεσες συνέπειες και στον πληθυσμό του λεκανοπεδίου από την μεταφερόμενη ρύπανση. Τέλος διαπίστωσαν ότι «Η ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος στερεί τον τόπο μας από τον πλούτο του, αποκλείει εναλλακτικές δραστηριότητες και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις και οικονομικά αδιέξοδα».
Στην συνέντευξη και τη συνέλευση –συζήτηση που ακολούθησε, συμμετείχαν με σημαντική εκπροσώπηση σχεδόν όλες οι κινήσεις που μετέχουν στην Συμπαράταξη.
Οι φωτογραφίες είναι απο κινητοποιήσεις της Συμπαράταξης

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

SPYRIDON είπε
Φεβρουαρίου 3, 2009 στο 5:54 μμ
Αυτοί οι τύποι έχουν μάθει το μάθημα το οποίο έχει οδηγήσει την χώρα να είναι καταχρεωμένη και να μην παράγει τίποτε . Θέλουν η περιοχή της κάτω βλαχοπόλις να γίνει Φιλοθέη και Ψυχικό . Επειδή μένει αυτός που κατάγεται από ένδοξη βλάχικη οικογένεια η οποία είχε κάποτε 50 πρόβατα και 20 κατσίκες .Τώρα όμως αυτός είτε παίρνει σύνταξη είτε είναι δημόσιος υπάλληλος και δεν θέλει Οχλούσες παραγωγικές εργασίες . Ο επιχειρηματίας είναι πλούσιος τα έχει οικονομήσει ,άσε που είναι εκμεταλλευτής του λαού και των εργαζομένων . Ας του κλείσουμε την επιχείρηση ,και ας έχει ζημιά .Και τα προϊόντα που παράγει ας τα κάνουμε εισαγωγή από το εξωτερικό .Δεν έχουμε ανάγκη από λεφτά και παραγωγή ,έχουμε κάνει συμβόλαιο με τον θεό ,ο οποίος έχει υποχρέωση να θρέφει το ένδοξο γένος των Ελλήνων για να μην χαθεί το δείγμα .

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Σε ευχαριστούμε για την υψηλού επιπέδου ανάλυση.

Οι κάτοικοι της κάτω βλαχόπολης- είδος υπο εξαφάνιση,

σε αντίθεση με τους σπυρίδωνες αυτού του ντουνιά που είναι είδος σε περίσσεια

και σε αντιδιαστολή με τους κατοίκους Φιλοθέης και Ψυχικού που είναι είδη παραγωγικά και ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση βιομηχανιών στις περιοχές τους

Ανώνυμος είπε...

τελικά εμπιστεύεστε το τι λέει το ΥΠΕΧΩΔΕ ναι ή όχι. Γιατί αν όχι πώς είστε σίγουροι ότι αυτοί που κατηγορούνται ότι μολύνουν όντως μόλυναν/συνεχίζουν να μολύνουν; και εάν εμπιστεύεστε το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν σημαίνει ότι η μόλυνση έχει παύσει, τουλάχιστον από αυτούς που (ορθώς;) κατηγορήθηκαν ότι μολύνανε;

δεν λέω ότι έχετε άδικο, το αντίθετο, απλά ρωτώ για να καταλάβω καλύτερα την κατάσταση.

φιλικά

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε δεν χρειάζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ να μας πει οτι μολύνουν. Ξέρουμε και πόσο μολύνουν, και με ποιό τρόπο και ποιοι
τη μόλυνση τη βλέπουμε (σκουπίδια, απόβλητα,λύματα, φουγάρα), τη μυρίζουμε και την πίνουμε
έχουμε αναλύσεις, μετρήσεις και μελέτες απο πολλούς και διαφορετικούς εκτός ΥΠΕΧΩΔΕ (εργαστήρια, Πανεπιστήμια κλπ)
Το ΥΠΕΧΩΔΕ χρειάζεται για να ελέγξει, να διαπιστώσει τις παραβάσεις και να επιβάλλει συμμόρφωση. Δεν το κάνει, γιαυτό το καταγγέλουμε και το απαιτούμε

Ανώνυμος είπε...

παιδιά, ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Όταν λέτε
"Ξέρουμε και πόσο μολύνουν, και με ποιό τρόπο και ποιοι"
το πόσο και με ποιο τρόπο το έχω συνειδητοποιήσει και εγώ μέσα από blogs και μετρήσεις που έχω διαβάσει στο internet και είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Αυτό που ρωτώ είναι εάν το θέμα του ποιοι μολύνουν είναι επίσης εξακριβωμένο ανεξάρτητα ή αν βασιζόμαστε στις λίστες του ΥΠΕΧΩΔΕ γι αυτό το θέμα. θα μπορούσε εταιρίες στοχοποιημένες να μην μολύνουν πλέον και εταιρίες μη στοχοποιημένες να μόλυναν και να μολύνουν ή μόνο το πρώτο ή μόνο το δεύτερο;

Σε αντίθεση με τις ανεξάρτητες μετρήσεις για το πόσο και με ποιο τρόπο μολύνεται η περιοχή, δεν έχω δει ανεξάρτητες μετρήσεις για το πόσο-από-ποιούς πέρα από αυτές του ΥΠΕΧΩΔΕ. επειδή και εγώ το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν το είχα και δεν θα το έχω σε καμία υπόληψη εάν δεν γίνει Υπουργείο Περιβάλλοντος, Θας σας παρακαλούσα αν ξέρετε μερικά link για τέτοιες ανεξάρτητες έρευνες να τα ανεβάζατε.

Καλή συνέχεια, καλό αγώνα και ευχαριστώ. πάντα φιλικά

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

τα σχόλια έχουν μεταφερθεί εδώ απο το βοηθητικό ιστολόγιο