Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Εκεί που μας χρωστούσανε...


Απο το ΕΘΝΟΣ (οι υπογραμμίσεις δικές μας)
Σε... χαβούζα έχει μετατρέψει τον Κορινθιακό κόλπο η «Αλουμίνιον της Ελλάδος», καθώς εναποθέτει τα απόβλητά της αδιαφορώντας για τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί στο περιβάλλον. Την ίδια στιγμή τα επενδυτικά προγράμματα του ομίλου Μυτιληναίου υλοποιούνται με ρυθμούς... χελώνας για τον περιορισμό της μόλυνσης στην ευρύτερη περιοχή.
Η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» έχει μπει στο στόχαστρο της ΕΕ, καθώς είναι μία από τις βιομηχανικές μονάδες που «γράφει» στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις οδηγίες και τη νομοθεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους φακέλους που αναφέρουν με κάθε λεπτομέρεια για τις σχεδόν ανεπανόρθωτες βλάβες της περιοχής της Αντίκυρας και του Κορινθιακού κόλπου. Ανάμεσα στα στοιχεία περιλαμβάνονται πληροφορίες που σοκάρουν. Η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» έχει προκαλέσει τη δημιουργία υποθαλάσσιων λόφων ύψους 30 μέτρων από ραδιενεργά στοιχεία, όπως είναι το ουράνιο, το ράδιο και το θόριο, και η συγκέντρωσή τους ξεπερνά έως και δεκαέξι φορές τις επιτρεπόμενες τιμές.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλείται μελέτη του προγράμματος «ΜΕΡ ΡΟL» 17 ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ινστιτούτων και υποστηρίζει ότι στον Κορινθιακό κόλπο η κινητικότητα βαρέων μετάλλων είναι ισχυρή και κατά συνέπεια απαιτούνται μελέτες για τη διείσδυση των βαρέων μετάλλων στην τροφική αλυσίδα μέσω των αλιευμάτων.
Πρόσφατα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρος Αρναούτακης με ερώτησή του προς τον αρμόδιο επίτροπο για το περιβάλλον κ. Σταύρο Δήμα αποκαλύπτει ότι η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η οδηγία 2006/21/ΕΚ, που αφορά τόσο την πρόληψη όσο και τη ρύπανση, είναι «άγνωστη» για την εταιρεία, η οποία έχει μετατρέψει σε θανάσιμο βούρκο τον Κορινθιακό κόλπο.
Οι ποικιλώνυμες δραστηριότητες της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» δεν αρχίζουν και σταματούν στη ρύπανση, αλλά εμφανίζεται να διεκδικεί με κάθε τρόπο φτηνά τιμολόγια από τη ΔΕΗ. Οι απαιτήσεις της έναντι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού συζητήθηκαν πρόσφατα στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο εκπρόσωπος του ομίλου Μυτιληναίου δεν δίστασε να αναφέρει ότι η επιχείρηση κλείνει, διότι αδυνατεί να πληρώσει την αξία του ρεύματος.
Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» ιδρύθηκε το 1960 από τη γαλλική εταιρεία Πεσινέ και εξαγοράστηκε από τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο το 2005. Δύο χρόνια αργότερα αποφασίζεται από τη διοίκηση του ομίλου η απορρόφηση της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» από τη «Μυτιληναίος». Η απορροφούσα εταιρεία είχε καθαρή λογιστική θέση 449,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της δεν ξεπερνούσαν τα 45 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2007.
Σήμερα ο όμιλος Μυτιληναίου παρουσιάζει συνολικές δανειακές υποχρεώσεις 350 εκατ. ευρώ.
Οι ελπίδες του ομίλου στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στη συνεργασία με την ισπανική ENDESA, η οποία αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα εξαιτίας των διαφωνιών που έχουν ανακύψει μεταξύ των βασικών μετοχών.
Οι «γκρίνιες» στη μητρική εταιρεία επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ENDESA HELLAS, στην οποία συμμετέχουν οι Ισπανοί και η «Μυτιληναίος», όπως λένε αναλυτές.


Η φωτογραφία είναι άποψη του Αλουμινίου της Ελλάδας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

που είναι εκείνος ο πρόεδρος;

Ανώνυμος είπε...

Πρόεδρε
λέγοντας πρόεδρος;
πως λένε εδώ πρόεδρος, εκεί πρόεδρος, που είν ο πρόεδρος;

Ανώνυμος είπε...

πάντως με τούτα και με κείνα, μαθεύτηκε οτι η Πολεδομία τους σταμάτησε πάλι

Ανώνυμος είπε...

Σας θυμίζω την φράση του αείμνηστου Η. Ηλιού, την ταραγμένη δεκαετία του ’60: «θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα».