Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Ποιός ασχολείται με τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς;

Με αφορμή τον σχολιασμό που έγινε απο τη Μαρία Σφυρή σε τοπικό Ρ/Σ (siriosfm), για τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, υπενθυμίζουμε απο την πλευρά μας ότι:

- Ο ΧΥΤΑ έχει απο καιρό γεμίσει και έπρεπε να έχει κλείσει και αποκατασταθεί. Παραμένει ενεργός, αποκλειστικά και μόνο γιατί έχουν καθυστερήσει αναίτια και με ευθύνη του Δήμου Λιβαδειάς, τα έργα κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ.

- Υπάρχουν πολλές και βάσιμες καταγγελίες ότι δεν λειτουργεί σωστά. Ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε παραδεχθεί κατά το παρελθόν, ότι τα στραγγίσματα (υγρά) απο τον ΧΥΤΑ, έρρεαν ελεύθερα εκτός του χώρου, γιατί τα μοτέρ ανακυκλοφορίας είχαν χαλάσει. Καταγγελίες υπάρχουν ακόμη, ότι θάβονται σκουπίδια εκτός του χώρου που έχει μεμβράνη στεγάνωσης, ότι δεν συντηρούνται σωστά τα περιμετρικά αυλάκια με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να περνούν μέσα απο τα σκουπίδια κλπ΄

- Έγγραφη καταγγελία έχουμε καταθέσει απο πέρυσι στον Δήμο, τη Νομαρχία και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Οι μόνοι που απάντησαν ήταν οι τελευταίοι και αυτοί για να μας απαντήσουν ότι έστειλαν την καταγγελία μας στις τοπικές αρχές.

- Σε πολλές γεωτρήσεις στην λεκάνη του Κηφισού, τα νερά έχουν επιβαρυνθεί σοβαρά απο εξασθενές χρώμιο, ουσία καρκινογόνο που παράγεται πιθανότατα απο τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, αφού δεν υπάρχουν άλλες πηγές παραγωγής εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή. Απο τον Γενάρη του 2008, ο Δήμος Χαιρώνειας έχει ενημερώσει τους δημότες του για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου και κατασκευάζει νέο έργο στην πλευρά του όρους Ακοντίου.

- Η σοβαρή ρύπανση του υπόγειου υδροφορέα συνεπάγεται ακατάλληλα αγροτικά προιόντα αλλά και συνολική επιβάρυνση όλων των ειδών στην τροφική αλυσίδα.

Με αφορμή λοιπον την πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Β οιωτίας να ελέγξει το νερό στα σχολεία του νομού, προτείνουμε επιτέλους να αναθέσει την έρευνα της ποιότητας όλων των επιφανειακών και υπόγειων νερών στο νομό καθώς και τον εντοπισμό των κυριότερων πηγών ρύπανσης : ΧΥΤΑ και μεγάλες μεταλλουργικές βιομηχανίες. Επιτέλους !

Δείτε σχετικά: O επικίνδυνος ΧΥΤΑ Λιβαδειάς , Σε θολά νερά, XYTA Λιβαδειάς και εξασθενές χρώμιο
Προβληματισμός για το ΧΥΤΑ και το Βιολογικό της Λιβαδειάς

Ζητάμε άμεση σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι δυνατόν περιμένετε να ασχοληθούν με τέτοια θέματα.
Εδώ δεν ασχολούνται
με το κολυμβητήριο που χάθηκε,
με το ΞΕΝΙΑ που κάηκε,
με το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ που έπαψε να λειτουργεί
όλα με δική τους ευθύνη.
Με ΧΥΤΑ και ανεμογεννήτριες θα ασχοληθούν; αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Ανώνυμος είπε...

Το άλλο με τη μεταστέγαση του Δημαρχείου είναι το καλλίτερο.
Αφού πρώτα το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς αποφάσισε να πάει στο π.Νοσοκομείο στη Δελφών, μετά το Δημ. Συμβούλιο αποφάσισε να αγοράσει ωραίο γωνιακό με θέα και τώρα μπήκε θέμα στη Δημαρχιακή για κατάρτιση όρων δημοπράτησης για ενοικίαση (λέγεται το κτίριο ιδιοκτησίας Ιωάννη Καρατζά που ήταν η Νομαρχία)
Τα παιδία παίζει ή κάτι χειρότερο;